«10 έτη φωτός»: Η ομάδα του ΒΜΦ ξεχωρίζει 10 «φωτεινές» στιγμές της πρώτης δεκαετίας

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας εγκαινιάστηκε το 2013 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με όραμα να αναδείξει την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας που έδωσε φως στην πόλη για σχεδόν 130 χρόνια κι από τότε έχει διανύσει μια «φωτεινή διαδρομή» μέσα από τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Αυτά τα «10 έτη φωτός» διανύθηκαν μέσα από εκατοντάδες καινοτόμες

δράσεις που έχουν αφήσει το στίγμα τους όπως θεματικές ξεναγήσεις για μαθητές, οικογένειες, ενήλικες και ειδικές ομάδες κοινού, εκθέσεις, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, late-night events ενηλίκων και sleepover για παιδιά, διαδραστικά δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις με φόντο το παλιό εργοστάσιο, μουσικά events και πολλά άλλα με έμπνευση τη βιομηχανική κληρονομιά.

Με αφορμή τα γενέθλια του ΒΜΦ, ζητήσαμε από τους ανθρώπους του μουσείου να ξεχωρίσουν 10 «φωτεινές στιγμές» της πρώτης δεκαετίας:

2014: Θέατρο στο ΒΜΦ: Για πρώτη φορά καλέσαμε ομάδες καλλιτεχνών για τη συγγραφή και παράσταση θεατρικών κειμένων με έμπνευση το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Από τότε, 130 θεατρικά κείμενα έχουν γραφτεί έως σήμερα με θέμα την ιστορία του εργοστασίου φωταερίου, 21 από αυτά έχουν παρασταθεί με φυσικό σκηνικό τα κτίρια και τα μηχανήματα του παλιού εργοστασίου.

2015: Το μουσείο μας αναδείχθηκε τιμώμενο μουσείο για εκείνη τη χρονιά από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Αυτή ήταν μια διάκριση που μας τίμησε ιδιαίτερα, καθώς το ΒΜΦ ήταν τότε μόλις 2 χρονών!

2017: GR 80S: η Ελλάδα του ογδόντα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Η δεκαετία που το εργοστάσιο φωταερίου ανακηρύχθηκε διατηρητέο! Η μεγαλειώδης έκθεση αναβίωσε τις σημαντικότερες πτυχές της δεκαετίας του ‘80, σύστησε τη ζωή της δεκαετίας στους νεότερους και ταξίδεψε τους παλαιότερους σε όμορφες αναμνήσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχική έκθεση στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας με 4.000 εκθέματα! Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουμε την αναβίωση ενός σπιτιού της δεκαετίας που μας ταξίδεψε στον χρόνο και μας θύμισε τα σπίτια των γιαγιάδων μας.

2017: Sleepover στο μουσείο: Ήταν η πρώτη φορά που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την πρώτη διανυκτέρευση για οικογένειες με παιδιά από 7-11 ετών μέσα σε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο του 19ουαιώνα. Μαζί συμμετείχαμε σε παιχνίδια μυστηρίου και εικαστικά εργαστήρια STEAM, παρατηρήσαμε τα άστρα, αφηγηθήκαμε ιστορίες για όνειρα και κοιμηθήκαμε δίπλα σε παλιά μηχανήματα! Από τότε κοιμόμαστε στο μουσείο κάθε χρόνο!

2017: Ξενάγηση σε ειδικό κοινό «Ακούμε με τα μάτια το Μουσείο»: Με όραμά μας να αποτελέσει η βιομηχανική κληρονομιά πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για όλους, το μουσείο υλοποίησε για πρώτη φορά μια ξενάγηση με απόδοση στη νοηματική γλώσσα. Οι συμμετέχοντες -ακούοντες, άτομα με προβλήματα ακοής και κωφοί- γνώρισαν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, βιώνοντας μια συνολική εμπειρία αισθήσεων.

2018: Η έκθεση «160 χρόνια madeinGreece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» μάς ταξίδεψε στην ελληνική βιομηχανία από το 1860 έως σήμερα. Με αφετηρία το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της χώρας, γνωρίσαμε βιομηχανίες που καινοτόμησαν στον κλάδο τους, παρασκεύασαν πρωτότυπα προϊόντα ή έφεραν νέα στην Ελλάδα, καθώς και άλλες που ξεκίνησαν φιλόδοξα αλλά δεν τα κατάφεραν. Μηχανήματα, φωτογραφίες και πλούσιο αρχειακό υλικό ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα από βιομηχανίες και φορείς που συνεργάστηκαν σε αυτή τη μοναδική περιοδική έκθεση που επιμεληθήκαμε με αγάπη και σεβασμό στη βιομηχανική κληρονομιά!

2019: Let’s be late: Τότε ξενυχτήσαμε για πρώτη φόρα στο μουσείο! Το πρώτο συναρπαστικό late-night event ήταν γεμάτο αστερόσκονη και διαστημικά παιχνίδια και, φυσικά, μουσική, χορό και πάρτι! Ήταν η πρώτη δράση του μουσείου μας ειδικά σχεδιασμένη για ενήλικες που αναζητούν εναλλακτικές δράσεις σε μουσειακούς χώρους με σκοπό τη διασκέδαση!

2019: Θεατρική ξενάγηση “Have a Gas”: Μαζί με έναν ηθοποιό που μεταμορφώνεται σε φανοκόρο, γκαζιέρη, τον γιατρό και τον Γάλλο επιχειρηματία του εργοστασίου, ταξιδέψαμε στον χρόνο κι ανακαλύψαμε την ιστορία του μέσα από μια διαδραστική θεατρική ξενάγηση στα αγγλικά! Πρόκειται για ένα μοναδικό πολιτιστικό προϊόν για αγγλόφωνους τουρίστες που αναζητούν μια εναλλακτική, βιωματική εμπειρία μέσα σε μουσειακούς χώρους. Είναι σχεδιασμένη σύμφωνα με τις τεχνικές του museum theater, ιδανική για όσους κι όσες… βαριούνται τα μουσεία.

2020: Το Μουσείο στο σπίτι: Την περίοδο της πανδημίας, αναζητήσαμε γρήγορα έναν νέο και δημιουργικό τρόπο για να κρατήσουμε αμείωτη την επαφή με το κοινό μας. Έτσι, σχεδιάσαμε μια σειρά ψηφιακών δράσεων για όλους! Βιντεοπαιχνίδια, ψηφιακές εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, αφηγήσεις σε βίντεο με πλούσιο αρχειακό υλικό με αφορμή τα αντικείμενα της συλλογής μας, βιντεοσκοπημένες ξεναγήσεις, animation, DIY κατασκευές και πολλά άλλα ταξίδεψαν τους επισκέπτες ψηφιακά στην ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου.

2021 – 2022: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου «βγαίνει έξω»: Σπάσαμε τους τοίχους μας και βγήκαμε στην πόλη! Συνεργαστήκαμε με τα μουσεία του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και σχεδιάσαμε από κοινού εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις για τους κατοίκους της Αθήνας με στόχο τη δημιουργία και την ανάδειξη ενός ενιαίου πολιτιστικού αποθέματος.

Το 2023 είναι μια σημαντική χρονιά για εμάς καθώς συμπληρώσαμε την πρώτη μας δεκαετία στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για τη δημιουργία ιστορικών εκθέσεων αλλά και νέων μουσείων και πολιτιστικών χώρων που θα ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό.Μείνετε συντονισμένοι/ες!

Ανακαλύψτε τις δράσεις του ΒΜΦ καθώς και το επετειακό πρόγραμμα στο: gasmuseum.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου,viomichanikou mouseiou fotaeriou