Ζωή Ράπτη από τα Χανιά: Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν πρέπει να αισθάνονται ντροπή – «Μιλήστε» | Video

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει η αύξηση της κακοποιητικής συμπεριφοράς, στο οικογενειακό περιβάλλον μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού. Γεγονός που προβληματίζει ολοένα και περισσότερο την κοινωνία.

Η αύξηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανέρχεται στο 60% πανευρωπαϊκά.

Όπως είπε η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, καλεσμένη ως κεντρική ομιλήτρια

σε εκδήλωση με θέμα «Ψυχική υγεία και ζωή» που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ ΝΔ Χανίων, «είναι σημαντικό να μιλήσουμε για αυτό το θέμα γιατί έτσι ρίχνουμε φως σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες και παιδιά στην ελληνική κοινωνία, ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει να ζητήσουν βοήθεια. Για αυτόν τον λόγο υπογραμμίζουμε ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ντροπή. Δεν πρέπει να αισθάνονται ότι αυτό είναι ένα στίγμα αλλά αντιθέτως με τις υπηρεσίες και τις δομές που προσφέρει η ελληνική πολιτεία να μπορέσουν να βρουν τη στήριξη που χρειάζονται.

Παράλληλα, τόνισε πως «είναι σημαντικό να παρακινήσουμε τους συμπολίτες μας που γνωρίζουν τέτοια περιστατικά να τα φέρουν στο φως με τη γραμμή 15900 για να μπορέσουμε να διακόψουμε και να σταματήσουμε τέτοια περιστατικά τα οποία βλάπτουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η κ. Ράπτη, επεσήμανε επίσης πως «είναι ανάγκη, να πολλαπλασιαστούν τα κέντρα ψυχικής υγείας στην χώρα μας. Ξέρουμε ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας της χώρας ήταν για πάρα πολλά χρόνια υποχρηματοδοτούμενες, όπως και παγκοσμίως, όμως η πανδημία η οποία έφερε αυτές τις ψυχοπιεστικές συνθήκες, έδειξε ότι πρέπει να ενισχυθούν… Για αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε την γραμμή υποστήριξης 10306, όπως παράλληλα και τα κέντρα συμβουλευτικής για τις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί».



Η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και διευθύντρια ψυχιατρικής-παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Μαρία Μπάστα αναφέρθηκε στα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζει, ενώ τόνισε πως τις περισσότερες φορές, τα θύματα είναι παιδιά. Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως τις δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια αυξάνονται. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Μπάστα, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στον κόσμο, μπορεί όμως να δείχνει και αυξητική τάση που σχετίζεται με την πανδημία.

Το βασικό είναι να γίνει η καταγγελία 

Σύμφωνα με την ίδια «πολλά είναι τα περιστατικά στο νοσοκομείο, με ανθρώπους να παραδέχονται -εμμέσως- ότι έχουν υποστεί μορφή βίας όμως διστάζουν να κάνουν την καταγγελία. Φοβούνται τις συνέπειες μετά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ρόλος του δημόσιου λειτουργού, από οποιαδήποτε θέση, είναι να πείσει καταρχήν τον άνθρωπο που έχει υποστεί βία να κάνει καταγγελία αλλά και να φροντίσει να πάρει τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ασφάλειά του μετά που απομακρυνθεί από τον χώρο μας».

Το προφίλ του θύτη και του θύματος

Τις περισσότερες περιπτώσεις, όπως είπε η κ. Μπάστα, «οι θύτες είναι άντρες. Συνήθως άτομα τα οποία έχουν χαρακτηριστικά με βία, γενικότερα και όχι μόνο απέναντι στις γυναίκες τους. Πολύ συχνό πρόβλημα είναι η συνύπαρξη ουσιών, όπως το αλκοόλ.

Τα θύματα είναι άτομα που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν υπάρχει επαρκές υποστηρικτικό πλαίσιο να απευθυνθούν, να πουν τι τους συμβαίνει»



Σύμφωνα με την Υπαστυνόμο Α’, Ελένη Βιγλάκη, υπάρχει μία αυξητική τάση προς τη βία γενικότερα. «Το παρήγορο και το ευχάριστο είναι πως ανοίγουν τα στόματα των θυμάτων, μας εμπιστεύονται και μιλάνε».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, η πράξη πρέπει να επαναληφθεί για να… μιλήσει το θύμα.

«Κάποιο θύμα, για να μας καλέσει δεν θα μας καλέσει με την πρώτη φορά. Υπάρχει συνεχόμενη βία και επαναλαμβανόμενη». Επίσης, ενημέρωσε πως «κανένα περιστατικό με θύμα άνδρα δεν έχει αναφερθεί. Και αυτό, ίσως γιατί φοβούνται ή ντρέπονται».

Τέλος, η Υπαστυνόμος Α’, Ελένη Βιγλάκη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες.

«Να μας εμπιστευτούν, να ανοίξουν τα στόματα. Υπάρχει βοήθεια, υπάρχουν φορείς, υπάρχουν λύσεις και θα αλλάξει η ζωή τους πραγματικά»



Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης, το απόγευμα της Πέμπτης.

zarpanews.gr

The post Ζωή Ράπτη από τα Χανιά: Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν πρέπει να αισθάνονται ντροπή – «Μιλήστε» |– Μιλήστε | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα