Υπόμνημα σε όλα τα σωματεία θα καταθέσει το σωματείο διανομέων Efood για την ένταξη στο δυναμικό του Εργατικού Κένρου

Απάντηση στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Χανίων σχετικά με την απόρριψη ένταξης σωματείων στο δυναμικό του, εξέδωσε το Σωματείο Efood νομού Χανίων.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- απάντηση που εξέδωσε, αναφέρει πως πρόκειται να καταθέσει υπόμνημα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης ώστε να λάβουν θέση υπέρ του σωματείου.

Αναλυτικά στην στην ανακοίνωση αναφέρει:

Με βάση την ανακοίνωση του σωματείου μας για την πρόθεση του ΕΚΧ να μην μας δεχτεί στην δύναμη του , η ηγεσία του ΕΚΧ έβγαλε απαντητική ανακοίνωση στην οποία κάνει

ξεκάθαρη την πρόθεση της να μην κάνει δεκτό το αίτημα μας, λέγοντας πως στην ουσία είμαστε εργοδότες και μιλάει για μισές αλήθειες που κρύβουν μεγάλα ψέματα και για σκοπιμότητες. Παραθέτουμε παρακάτω κάποια στοιχεία τα οποία δίνουν από μόνα τους την απάντηση.

Τον Σεπτέμβρη του 21 οι συνάδελφοι της efood έγιναν ένα κόκκινο ποτάμι με τις κινητοποιήσεις τους κόντρα στον εκβιασμό της εταιρίας να γίνουν οι συνάδελφοι freelancers . Η εταιρία πάτησε στον νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη όπου φωτογραφικά στο άρθρο 69 έδινε το δικαίωμα στις πλατφόρμες να προωθήσουν το «συνεργατικό» μοντέλο.

Με κεντρικό σύνθημα είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες και με την στήριξη όλης της κοινωνίας η εταιρία έκανε πίσω και άλλαξε τις συμβάσεις από τρίμηνες σε αορίστου και δεν προχώρησε στον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους.

Οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα άλλα και στα Χανιά αναγνώρισαν την ανάγκη για δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας όπου δεν τελείωσε τον Σεπτέμβριο.

Έτσι στις 27/2/22 το σωματείο μας στα Χανιά έκανε την συνέλευση για εκλογή εφορευτικής επιτροπής και στις 17/3/22 πραγματοποίησε τις εκλογές του. Σε αυτό το διάστημα και μέχρι σήμερα το σωματείο μας οργάνωσε και συμμετείχε σε κινητοποιήσεις όπου τόνιζε την ανάγκη υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ , κατάργηση του συνεργατικού μοντέλου και αναγνώριση της εργασίας των συναδέλφων freelancer ως εξαρτημένη σχέση εργασίας. Παραθέτουμε ανακοινώσεις μας στον ηλεκτρονικό τύπο:

Χανιά | Και οι εργαζόμενοι στην efood θα συμμετάσχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της Τετάρτης
Χανιά | Σε συγκέντρωση και στάση εργασίας προχωρούν οι διανομείς της E-food – Τι διεκδικούν
Χανιά | «Τελικά ο μόνος freelancer είναι η efood και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες – Τι λέει το σωματείο εργαζομένων

Το σωματείο μας έχει κάνει ξεκάθαρα με τα αιτήματα και τους αγώνες του το εργατικό χαρακτήρα του. Αναγνωρίζει πως οι διανομείς που πολλές φορές αναγκάζονται να δουλέψουν με το συνεργατικό μοντέλο που προσπαθούν να επιβάλουν οι πλατφόρμες είναι ξεκάθαρα εργαζόμενοι! Η συγκεκριμένη σχέση εργασίας υποκρύπτει με πολλούς τρόπους εξαρτημένη σχέση εργασίας και ως τέτοια την αναγνωρίζουμε και πολεμάμε απέναντι της.

Ακόμα και στο καταστατικό μας αναφέρεται αυτό το καθεστώς ως ψευδεπίγραφες σχέσεις εργασίας. Ως πραγματικά εργάτες και ως εργάτες στη συνείδηση του κόσμου, και όχι όπως συμφέρει την εκάστοτε εταιρία να μας βαφτίζει, ζητάμε την ένταξη μας στη δύναμη του ΕΚΧ ώστε όλοι οι εργαζόμενοι του τόπου μας να παλέψουμε ενωμένα σε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και τα οποία έγιναν σαφή και στην απεργία της 9/11/22 .

Τώρα που το εισόδημα μας δέχεται επίθεση από την ακρίβεια σε βασικά προϊόντα και ενέργεια. Που έχει ξεκινήσει ένα κύμα κατασχέσεων ακόμα και στην πρώτη κατοικία του εργαζομένου ή συνταξιούχου.

Ας δούμε τι στάση κράτησε το ΕΚΧ όλο το περασμένο διάστημα όσον αφορά τα ζητήματα που απασχολούν τους διανομείς και στην efood. Στις 21/9/22 το ΕΚΧ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Θεσμικός εγγυητής επικίνδυνων εργοδοτικών αυθαιρεσιών η Κυβέρνηση!!!
Πολύ σωστά αναδεικνύεται τι υποκρύπτει το συνεργατικό μοντέλο και τους κινδύνους και για άλλους κλάδους. Όπως γίνεται σαφές από την ανακοίνωση οι «νόμιμες» πρακτικές κυβέρνησης και εργοδοσίας δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας με «θεσμικό εγγυητή» την κυβέρνηση. Σίγουρα από αυτή την ανακοίνωση δεν φαίνεται πουθενά πως το ΕΚΧ αναγνωρίζει τους διανομείς ως εργοδότες.

Στις 23/9/22 το ΕΚΧ υπογράφει επιστολή προς τον πρωθυπουργό μαζί με 31 ακόμα εργατικά κέντρα ανά την Ελλάδα:
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ

Στην συγκεκριμένη επιστολή πολύ σωστά βάζει εντός εισαγωγικών , για να αναδείξει όσο πιο παραστατικά γίνεται τους ελεύθερους επαγγελματίες διανομείς , τα εξής : «το μεγάλο κεφάλαιο» του κλάδου, τους «προνομιούχους» τους «καπιταλιστές με παπί».

Ο διανομέας όπως και να απασχολείται από τον εργοδότη του, είναι αυτός που τρώει ήλιο βροχή , που παίζει καθημερινά τη ζωή του κορώνα γράμματα. Είναι αυτός που πρέπει να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του μέσα από ΣΣΕ εργασίας και όχι από «συνεργατικά» μοντέλα. Ο διανομέας είναι εργάτης και μάλιστα σκληρά εργαζόμενος.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται το έξης: «Οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις με τίτλο κτήσης ή οι συμβάσεις με «βαφτισμένους» εργαζόμενους ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» πρέπει να καταργηθούν. Όλοι γνωρίζουμε( το ΕΚΧ;) ότι πίσω από κάθε τέτοια σχέση εργασίας
υποκρύπτεται πάντα εξαρτημένη εργασία». Και καταλήγει: «Δεν νοείται λοιπόν το «παπί» να λογίζεται ως επιχείρηση διότι απλούστατα δεν είναι».

Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα στη σχέση εργασίας από την efood; Τίποτα! Η εταιρία εκβιαστικά σπρώχνει όλο και πιο πολλούς στο συνεργατικό μοντέλο. Ο νομοθέτης έχει μιλήσει λέει το ΕΚΧ. Όμως ο νόμος Χατζηδάκη όπως το ίδιο αναφέρει πρέπει να καταργηθεί, και πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε ενάντια σε αυτούς που μας αναγκάζουν εκβιαστικά να παραδίδουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Ο νομοθέτης όρισε και επιβάλει κατασχέσεις σε σπίτια , και κόντρα στο νόμο το κίνημα σταμάτησε κατασχέσεις. Στοιχιζόμαστε πίσω από κάθε νόμο, και δεχόμαστε ότι αυτός λέει;

Ρωτάμε την ηγεσία του ΕΚΧ: Τι άλλαξε και μας βαφτίζει το ΕΚΧ σύμφωνα με τις επιταγές της εργοδοσίας, εργοδότες; Πάψαμε να είμαστε πάνω σε πάπια σε κάθε κίνδυνο και καιρικό φαινόμενο; Το παπί είναι πλέον επιχείρηση; Σταμάτησαν να υποκρύπτονται εξαρτημένες σχέσεις εργασίας πίσω από το συνεργατικό μοντέλο; Το
ΕΚΧ δεν θέλει να σταθεί στο πλευρό μας ώστε να παλέψουμε κόντρα στους νόμους που εκβιαστικά βάζει η εργοδοσία και η κυβέρνηση; Έπαψε η κυβέρνηση να είναι «θεσμικός εγγυητής» όλων των παραπάνω; Σίγουρα όχι. Η ηγεσία του ΕΚΧ έχει άπλα αποφασίσει λόγω συσχετισμών να μην κάνει δεκτό το σωματείο μας στη δύναμη του. Για λόγους σκοπιμότητας ,όπως μας κατηγορεί, έχει αποφασίσει να αναιρέσει τον ίδιο της τον εαυτό. Ζητάμε από κάθε μέλος της διοίκησης του ΕΚΧ να λάβει όλα τα παραπάνω υπόψιν του και να πάρει θέση σύμφωνα με τις ανάγκες των εργατών που εκπροσωπεί.

Το σωματείο μας θα θέσει υπόμνημα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού και κάθε φορέα ώστε να πάρει θέση υπέρ του σωματείου μας για την ένταξη του στη δύναμη του ΕΚΧ.

zarpanews.gr

The post Υπόμνημα σε όλα τα σωματεία θα καταθέσει το σωματείο διανομέων Efood για την ένταξη στο δυναμικό του Εργατικού Κένρου appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπόμνημα, Efood, Εργατικού Κένρου,ypomnima, Efood, ergatikou kenrou