Υποκλοπές: Επιχείρηση «άπλετο σκότος» από τη ΝΔ στην Εξεταστική

Οι συνοπτικές διαδικασίες της «γαλάζιας» πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών βρέθηκαν στο επίκεντρο και της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης. Φέρνοντας κύματα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατήγγειλαν απόπειρα συγκάλυψης λόγω της μη αποδοχής της λίστας μαρτύρων που υπέβαλαν.

Ο λόγος; Η άρνηση της ΝΔ να αποδεχθεί τους μάρτυρες που πρότειναν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ειδικότερα των

πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ως του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ, έφερε την αποχώρηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την σημερινή συνεδρίαση, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ25, αλλά και την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ.

Εκμεταλλευόμενη την πλειοψηφία που διαθέτει εντός της Επιτροπής η ΝΔ «μπλόκαρε» την κλήση κρίσιμων μαρτύρων. Και με βάση την «γαλάζια» απόφαση, της «γαλάζιας» πλειοψηφίας, καλούνται να καταθέσουν οι πρώην (από το 2012) και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, οι επικεφαλής των Αρχών Διασφάλισης Απορρήτου και Διαφάνειας, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών που διαχειρίζονται το Predator και o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δίπλα στο σκάνδαλο έχουμε ένα δεύτερο σκάνδαλο»
«Σήμερα ξεπεράστηκαν τα εσκαμμένα. Περιμέναμε ότι η πλειοψηφία θα επιχειρούσε να ελέγξει τον κατάλογο αλλά όχι σε αυτό το σημείο. Τους έκοψε όλους. Δεν καλεί ούτε καν τον Κουκάκη που είναι από τους αποδεδειγμένα παρακολουθούμενος» σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακοπούλος, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Και πρόσθεσε πως «δίπλα στο σκάνδαλο έχουμε ένα δεύτερο σκάνδαλο: Το σκάνδαλο της συγκάλυψης και της προσπάθειας να υπονομευθεί το έργο της Επιτροπής».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή, αναφερόμενος στις «γαλάζιες» μεθοδεύσεις, τόνισε πως «μιλήσαμε στην Επιτροπή για εξευτελισμό της διαδικασίας, των θεσμών, των βουλευτών της ΝΔ που κατέθεσαν αυτή την πρόταση. Είναι η απόδειξη ότι δεν έχουν διάθεση να διαλευκανθεί η υπόθεση. Είναι στάση ομολογίας της ευθύνης Μητσοτάκη».

Ο Νίκος Βούτσης, από την πλευρά του, μίλησε για «επιχείρηση άπλετο σκότος» και «μείζον πολιτικό θέμα Δημοκρατίας». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά στην επιχείρηση άπλετο σκότος. Αξιοποιούν την συζήτηση στη Θεσμών για να μειώσουν τους μάρτυρες στην Εξεταστική. Η πλειοψηφία ενσωματώνει την άποψη ότι σωστά επικαλέστηκαν το απόρρητο και σωστά δεν εμφανίζονται στη Βουλή».

«Ομερτά και βαθύ σκοτάδι»
Για «απόλυτη θεσμική εκτροπή μίλησε η Ευαγγελία Λιακούλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Ομερτά και βαθύ σκοτάδι, αντί για το άπλετο φως που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή» τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωση της σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της, να συγκαλύψει το σκάνδαλο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, σχεδίασε και υλοποίησε ένα δεύτερο σκάνδαλο, αυτή τη φορά μέσα στη Βουλή. Το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Σε αυτό το σκάνδαλο ζήτησαν, μάλιστα, να συμπράξουν και να το νομιμοποιήσουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων. Συνένοχοι εμείς δεν θα γίνουμε».

«Διαμορφώνει το έδαφος για συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων»
Σε δήλωση του ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ τόνισε πως «το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική της ελεγχόμενης από τη ΝΔ πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτή διαμορφώνει το έδαφος για συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Σε αυτό το έδαφος κινούνται και οι απαράδεκτες απειλές της κ. Μπακογιάννη. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το κλίμα απειλών και εκφοβισμού. Το ΚΚΕ αυτή την απαράδεκτη προσπάθεια αντιπάλεψε και θα αντιπαλεύει καθημερινά».

Και πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ πως «είναι φανερό ότι καταψηφίσαμε την πρόταση πλειοψηφίας (από τη ΝΔ) για το ποιοι μάρτυρες θα εξεταστούν. Δεν θα διευκολύνουμε τις προσπάθειες της πλειοψηφίας για συγκάλυψη. Αντίθετα, θα επαναφέρουμε με κάθε ευκαιρία τις προτάσεις μας για τους μάρτυρες που πρέπει να εξεταστούν, για την ανάγκη ουσιαστικής διερεύνησης όλων των υποθέσεων, για την αποκάλυψη του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και την δράση των πολυπλόκαμων μηχανισμών παρακολούθησης».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση στην Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να εξεταστούν μάρτυρες που σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις των γραφείων του κόμματος στον Περισσό, υπόθεση που έχει καταγγείλει στο παρελθόν.

«Ομερταπολίτευση»
Το ΜέΡΑ25 από την πλευρά του δήλωσε πως «με τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, ΕΥΠ ένα ακόμα βαρύ καρφί έκλεισε ερμητικά το πρωθυπουργικά διαφημισμένο “άπλετο φως” μέσα στο φέρετρο της διαφάνειας. Το ΜέΡΑ25 αποχώρησε, αρνούμενο να συμμετάσχει στη φαρσοκωμωδία της Ομερταπολίτευσης».

«Οι μάσκες έπεσαν»
Οι σφοδρές αντιδράσεις της κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και, επί της ουσίας ο κοινός βηματισμός, στα αιτήματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έφεραν την αντίδραση της ΝΔ που σχολίασε πως «οι μάσκες έπεσαν».

Σύμφωνα με την «γαλάζια» πλευρά «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μοναδική τους επιδίωξη ήταν να εργαλειοποιήσουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών προκειμένου να στήσουν ένα φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας. Είναι λυπηρό, που κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα επιλέγουν τη δημιουργία εντυπώσεων, επιμένοντας σε κραυγές αντί για επιχειρήματα. Η ΝΔ δεν θα τους ακολουθήσει. Ας μείνουν “αγκαλιά” ο ένας με τον άλλο ακολουθώντας αντιθεσμικές συμπεριφορές αποχώρησης αντί για επί της ουσίας συζήτηση μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».

The post Υποκλοπές: Επιχείρηση «άπλετο σκότος» από τη ΝΔ στην Εξεταστική appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υποκλοπές, Επιχείρηση, Εξεταστική,ypoklopes, epicheirisi, exetastiki