«Βόμβα» στην ανάκαμψη του τουρισμού η έλλειψη προσωπικού στα Χανιά – Πώς εξαφανίστηκαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Η έλλειψη προσωπικού απειλεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι στην Κρήτη και όχι μόνο, καθώς τα χρόνια της πανδημίας, πάρα πολλοί ξενοχοϋπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα και δεν προτίθενται να επιστρέψουν εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν.

Για τα προβλήματα του κλάδου μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Χανίων, Μανώλης Μπαμιάκης, στο ZARPA RADIO

89,6 και την Φανή Νικηφοράκη.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαμιάκης, εάν η κατάσταση δεν αναστραφεί, ο κλάδος κινδυνεύει να μείνει χωρίς προσωπικό.

Ρίχνουν «μαύρη πέτρα»

Όπως τόνισε, μέσα στην πανδημία, πάρα πολλοί «αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα γιατί δεν μπορούσαν να ζήσουν τις οικογένειές τους με 3 και 4 μήνες εργασίας καθώς και λόγω των συνθηκών εργασίας με την εντατικοποίηση που είδαμε ειδικά πέρυσι καθώς ήδη δεν υπήρχε προσωπικό, κάποιοι άνθρωποι δεν άντεξαν, έφυγαν από το επάγγελμα και φοβάμαι οτι δεν θα ξαναέρθουν.

Επίσης πάρα πολλοί συνάδελφοί μας αλλοδαποί έφυγαν από την Ελλάδα και δεν θα ξαναγυρίσουν. Την ίδια ώρα, προχωρούν νέες επενδύσεις στον χώρο του τουρισμού».

«Τα παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν από το επάγγελμα: Απλήρωτη εργασία, υπερωρίες, εργοδοτικές αυθεραισίες» ανέφερε και έφερε ένα παράδειγμα εργαζόμενου από την Καστοριά, ο οποίος δούλεψε στα Χανιά και τώρα είναι στο νοσοκομείο έχει κάνει επέμβαση και διαπίστωσε ότι δεν είναι εντάξει η κάλυψή του. Μιλάει με τον ξενοδόχο, δεν θέλει να τον καταγγείλει προσπαθούν να βρεθεί λύση».

Αυτό που ζητούν είναι αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας:

«Η δουλειά του ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι πολύ δύσκολη. Φανταστείτε μια καμαριέρα ή έναν μάγειρα που ψήνεται κάτω στην κουζίνα, να δουλεύει μέχρι τα 67 για να πάρει σύνταξη. Μα είναι δυνατόν;

Και να κάνω και μία πρόβλεψη: Αν ο βασικός μισθός αυξηθεί, θα φύγουν κι άλλοι από το επάγγελμα γιατί θα προτιμήσουν μια σταθερή δουλειά έστω και με λιγότερα λεφτά, γιατί θα είναι για 14 μήνες και όχι για τέσσερις»

Έλλειψη σε καμαριέρες

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στις καμαριέρες. Σύμφωνα με τον κ. Μπαμιάκη, έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές βίλες τα τελευταία χρόνια κι έτσι έχουν φύγει πάρα πολλές γυναίκες από τα ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια γιατί εκεί έχουν και περισσότερα χρήματα και καλύτερες συνθήκες και πιο μεγάλη σαιζόν.

Σχολή τουρισμού

Ένα πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η ίδρυση και λειτουργία δημόσιας σχολής στα Χανιά για στελέχη τουρισμού. «Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να μπουν και νέα παιδιά στον κλάδο.

Αύξηση μισθών

Σχετικά με τους  μισθούς ο κ. Μπαμιάκης τόνισε πως «υπάρχουν διαπραγματεύσεις και έχουν δοθεί καλύτερες μισθοδοσίες φέτος αλλά το ζητούμενο είναι να τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Πρέπει ο πλούτος να μοιραστεί, όχι να τα παίρνουμε όλα αλλά να δίνουμε και στους εργαζόμενους αν θέλουμε να λέμε οτι αυτή είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας.

Ακούω τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος να λέει ότι θα φέρει εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα; Είναι δυνατόν;

Ο πελάτης που έρχεται σε ένα ξενοδοχείο, αν δεν μείνει ευχαριστημένος δεν θα ξαναέρθει. Γιατί έτσι έρχεται ο κόσμος, από στόμα σε στόμα. Το σημαντικότερο είναι οι υπηρεσίες που παρέχεις. Δεν μπορείς να λες ότι είσαι 5άστερο και οι υπηρεσίες που προσφέρεις να είναι 3 αστέρων. Θα κερδίσεις την μία χρόνια αλλά την άλλη; Θα βγάλεις τα μάτια σου μόνος σου.

Δεν μπορεί να έχεις έναν εργαζόμενο εκεί 12 ώρες και χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες. Πώς θα σου χαμογελάσει; Τι υπηρεσίες θα προσφέρει;

Τι συνέπεια έχει αυτό; Όλοι χάνουμε. Και το προσωπικό διαλύεται και η περιοχή θα πάρει κακές κριτικές και ο ξενοδόχος θα χάσει.»

Να πάρει μέτρα η Πολιτεία

Για να λυθεί το πρόβλημα, είναι αναγκαίο να πάρει μέτρα η Πολιτεία, «να τηρηθεί η νομοθεσία, να τηρούνται οι συμβάσεις, να γίνονται έλεγχοι» τόνισε ο κ. Μπαμιάκης.

Σημειώνεται ότι ανάλογο πρόβλημα εντοπίζεται και στην Ρόδο αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.

zarpanews.gr

The post «Βόμβα» στην ανάκαμψη του τουρισμού η έλλειψη προσωπικού στα Χανιά – Πώς εξαφανίστηκαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόμβα, Χανιά – Πώς, ϋπάλληλοι,vomva, chania – pos, ypalliloi