Βιενέζικο σοκολατένιο κέικ

Δοκιμάστε να φτιάξτε το παραδοσιακό βιενέζικο σοκολατένιο κέικ (Ζάχερ τόρτε) με σοκολατένιο παντεσπάνι, μαρμελάδα βερίκοκο και γλάσο σοκολάτας!

Συστατικά

Για το παντεσπάνι

200 γρ. κουβερτούρα6 αυγά, μεσαία100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική1 πρέζα αλάτι150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, + έξτρα για τη φόρμα100 γρ. ζάχαρη άχνη1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.20 γρ. κακάο, για τη φόρμα

Για το γλάσο

250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%30 γρ. γλυκόζη200 γρ. κουβερτούρα

Για τη σύνθεση

200 γρ.
μαρμελάδα βερίκοκο

Για το σερβίρισμα

πραλίνα φουντουκιούσαντιγί

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.Σπάμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα σε κομμάτια, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 ½ λεπτό.Βλέπουμε αν έχει λιώσει η κουβερτούρα και, αν χρειαστεί, τη μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων για ακόμα 30 δευτερόλεπτα.Αφαιρούμε το μπολ από τον φούρνο μικροκυμάτων, αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα, ανακατεύουμε ελαφρώς την κουβερτούρα με ένα κουτάλι, και την αφήνουμε στην άκρη.Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών.Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, τη ζάχαρη και το αλάτι, και χτυπάμε καλά με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα και να γίνει μαρέγκα.Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο, τους κρόκους από τα αυγά, την άχνη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πάρει το μείγμα τη μορφή πάστας.Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα σύρμα χειρός, ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί.Αδειάζουμε σε ένα μεγαλύτερο μπολ το μείγμα με την κουβερτούρα.Προσθέτουμε στο μπολ 1 κ.σ. από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης κάνοντας κυκλικές κινήσεις.Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα, και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο.Προσέχουμε να μην ανακατέψουμε για πολλή ώρα ώστε να μη χάσει το μείγμα τον όγκο του.Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω από το μπολ, και το ανακατεύουμε ελαφρώς με τη σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα, για λίγα δευτερόλεπτα.Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο τα τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 26 εκ., και τοποθετούμε μια λαδόκολλα στον πάτο της.Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα, και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, χωρίς να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος.Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το γλάσο

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά.Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια.Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο κατσαρολάκι την κουβερτούρα.Περιμένουμε 10 δευτερόλεπτα, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με ένα κουτάλι, μέχρι να πάρει τη μορφή μιας λείας γκανάς.Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά να κρυώσει.

Για τη σύνθεση

Ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζουμε, και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με σχάρα.Κόβουμε το παντεσπάνι στη οριζόντια στη μέση με ένα πριονωτό μαχαίρι.Απλώνουμε 70 γρ. από τη μαρμελάδα βερίκοκο στο μισό παντεσπάνι, και μόλις απορροφηθεί, απλώνουμε ακόμα 70 γρ.Καπακώνουμε με το άλλο μισό παντεσπάνι, και απλώνουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα από πάνω.Περιχύνουμε την γκανάς, και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κέικ με μια σπάτουλα.Αφήνουμε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σταθεροποιηθεί η γκανάς για 3-4 λεπτά.Προαιρετικά, γράφουμε το όνομα του κέικ (Sacher) στην επιφάνειά του με πραλίνα φουντουκιού που έχουμε βάλει μέσα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και έχουμε κόψει την άκρη της.Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με σαντιγί.

akispetretzikis.com

The post Βιενέζικο σοκολατένιο κέικ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βιενέζικο,vieneziko