Βασίλης Κορκίδης από τα Χανιά: Μόνο στο 5% των επιχειρήσεων δίνουν δάνεια οι τράπεζες – Μεγάλο πρόβλημα στο λιανεμπόριο

Άσχημη παραμένει η κατάσταση που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στα ΜΜΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά και πρώην πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος βρέθηκε στα Χανιά και συγκεκριμένα στη Γενική Συνέλευση της ΕΤΑΝΑΠ. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη,

οι μισές επιχειρήσεις της χώρας έχουν πρόβλημα ρευστότητας, ενώ πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό ουσιαστικά έχει μόνο το 5% από το σύνολο των εταιριών:

“Πέντε στις δέκα επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα ρευστότητας, τρεις στις δέκα έχουν ρευστότητα για ένα μήνα και δύο στις δέκα βαδίζουν με ό,τι εισπράττουν σε καθημερινή βάση. Οι μισές επιχειρήσεις επίσης έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, τρεις στις δέκα έχουν πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές και μόνο δύο στις δέκα εξυπηρετούν κανονικά όλες τις υποχρεώσεις τους. Από τις 800.000 επιχειρήσεις της χώρας, μόνο οι 40.000 έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα“, είπε ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πειραιά εξήγησε ότι σε δυσχερέστερη θέση βρίσκεται το λιανεμπόριο:

“Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου έχουν πρόβλημα. Ο καταναλωτής είναι αναγκασμένος να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος, τη βενζίνη, προτιμάει να βγει μια βόλτα με την οικογένειά του, από το να αγοράσει κάτι προσωπικό ειδικά στην ένδυση-υπόδηση. Ήταν ο κλάδος με τις μικρότερες αυξήσεις τιμών, μόλις 2%, παρόλα αυτά είχαμε μείωση 21% στην κατανάλωση“.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες θετικές ενδείξεις σε τουριστικές κυρίως περιοχές, ενώ φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις της χώρας προς το παρόν δεν σκοπεύουν να προβούν σε απολύσεις προσωπικού:

“Το ΓΕΜΗ δείχνει ότι έχουμε αύξηση εγγραφών κατά 10% και μείωση διαγραφών κατά 20%. Ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, θα μπορέσουμε να έχουμε πάνω από 25 εκατομμύρια τουρίστες που αναπληρώνουν τη μειωμένη εσωτερική κατανάλωση. Αυτό αποτυπώνεται σε τουριστικές περιοχές, όχι όμως σε περιοχές που δεν έχουν τουρισμό.
Το αισιόδοξο είναι ότι οι μισές επιχειρήσεις δηλώνουν πως θα διατηρήσουν το προσωπικό τους, μια στις δέκα θα το αυξήσει και μόνο μισή στις δέκα δηλώνει ότι θα προβεί σε απολύσεις”, δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Δείτε τις δηλώσεις:

zarpanews.gr

The post Βασίλης Κορκίδης από τα Χανιά: Μόνο στο 5% των επιχειρήσεων δίνουν δάνεια οι τράπεζες – Μεγάλο πρόβλημα στο λιανεμπόριο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα