Τσίπρας: Με οδηγό οικονομία και την τσέπη των πολιτών σε παρατεταμένη προεκλογική μάχη

Με σαφή πρόθεση να στρέψει την ατζέντα στην πραγματική οικονομία και τις δυσκολίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενόψει του δύσκολου χειμώνα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να φέρει στη Βουλή στην Ώρα του Πρωθυπουργού απολογούμενο τον κ. Μητσοτάκη, επιμένοντας σε απαντήσεις για την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές σε ΦΠΑ σε τρόφιμα και

ΕΦΚ καυσίμων.

Η κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης του κ. Τσίπρα ήρθε την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε νέο πληθωριστικό ρεκόρ στο 12%, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με νέο κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ και ενώ τα καύσιμα έχουν πάρει πάλι την άγουσα, με την τιμή του πετρελαίου κίνησης να ξεπερνά για πρώτη φορά αυτήν της βενζίνης.

Ο κ. Τσίπρας στην ερώτησή του σημειώνει πως «εδώ και έναν χρόνο που η ακρίβεια σαρώνει την χώρα, πλήττοντας βάναυσα το σύνολο του παραγωγικού ιστού, νοικοκυριά και εργαζόμενους η κυβέρνηση ούτε ουσιαστικά μέτρα για λαμβάνει για την αναχαίτιση της κρίσης, ούτε προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και την προστασία των πολιτών”», ενώ παράλληλα κάνει ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας με σφοδρή επίθεση για την άρνηση της κυβέρνησης να περιορίσει το περιθώριο κέρδους των εταιριών-παραγωγών ενέργειας και να φορολογήσει πραγματικά τα υπερκέρδη τους.

«Ο Μητσοτάκης καλύπτει την αισχροκέρδεια και επιδοτεί τα ολιγοπωλιακά υπερκέρδη»
Την ίδια ώρα, χθες οι τομεάρχες Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, επισήμαναν σε ανακοίνωσή τους πως «ο πληθωρισμός κατάγραψε νέο άλμα τον Σεπτέμβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993, επιβεβαιώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών». Πρόσθεσαν ότι «ο εθνικός δείκτης πληθωρισμού εκτινάχτηκε στο 12% και ο εναρμονισμένος στο 12,1%.

Για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, ο ηλεκτρισμός 30,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%» για να καταλήξουν πως «οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη, να καλύπτει την αισχροκέρδεια και να επιδοτεί τα ολιγοπωλιακά υπερκέρδη, σφραγίζουν τη βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων και των νοικοκυριών, οδηγούν σε αδιέξοδο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ασφυκτικό pressing στα θέματα πραγματικής οικονομίας

Είναι ως εκ τούτου σαφές πως στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι παρά την δεδομένη μιντιακή υποστήριξη, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να διαφύγει των ευθυνών του, καθώς για ακόμη μία φορά χθες και με τη βούλα της Eurostat επιβεβαιώθηκε το πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ στις τιμές ενέργειας, που συνδέεται άρρηκτα με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και όχι με την δυσμενή συγκυρία.

Ως εκ τούτου, το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας αναμένεται να είναι το πεδίο στο οποίο από εδώ και στο εξής η Κουμουνδούρου θα επιχειρεί διαρκώς να στριμώξει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εντείνει τη φθορά του ίδιου του προφίλ του κ. Μητσοτάκη και να αυξήσει περαιτέρω την αποδοχή της με φόντο τις κάλπες, όποτε αυτές στηθούν.

Τα καμπανάκια των δημοσκοπήσεων για την κυβέρνηση

Σε όλες εξάλλου τις δημοσκοπήσεις, τα ποιοτικά στοιχεία για την κυβέρνηση (που έχουν σημασία αφού δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο) και την καθημερινότητα, αντιμετώπιση ακρίβειας κλπ χαρακτηρίζονται από τους επιτελείς της Κουμουνδούρου τραγικά.

Σε όλες τις έρευνες όλων των εταιρειών παρατηρείται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (πάνω από 65%) καταθέτει μία αρνητική άποψη για την κυβερνητική πολιτική, ενώ τους τελευταίους μήνες, διαρκώς διευρύνεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα συναισθήματα των πολιτών είναι ενδεικτικά της κατάστασης: Τρεις στους τέσσερις πολίτες νοιώθουν απογοήτευση, οργή και φόβο.

Το βασικότερο ωστόσο, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη της Κουμουδούρου είναι ότι σε όλες τις μετρήσεις το πρώτιστο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες είναι η ακρίβεια, ειδικά σε ενέργεια και τρόφιμα, με δύο στους τρεις λένε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή τους στις εκλογές. Και ως γνωστόν και από τα exit polls, ένας στους τέσσερις, δηλαδή το 25% του εκλογικού σώματος, αποφασίζει πάνω από την κάλπη τι θα ψηφίσει.

Εξορμήσεις στις γειτονιές

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η «μητέρα των μαχών» δεν θα είναι μονάχα εντός της Βουλής, όπου η Κουμουνδούρου θα επιχειρεί να φέρει διαρκώς τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και στις γειτονιές.

Για αυτό το λόγο και κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών σε όλη την χώρα, με σαφή πρόθεση αφενός να βγάλει όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη σε περιοδείες και ημερίδες ανά την επικράτεια προκειμένου να επικοινωνηθούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος όπως διατυπώθηκαν στη ΔΕΘ, αφετέρου να μπει σε κινητοποίηση το σύνολο του κομματικού μηχανισμού με παρεμβάσεις για την ανάδειξη των ευθυνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακρίβεια και την έλλειψη ελέγχων.

ieidiseis.gr

The post Τσίπρας: Με οδηγό οικονομία και την τσέπη των πολιτών σε παρατεταμένη προεκλογική μάχη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας,tsipras