Τότε που κόβαμε τούρτες στα Χανιά για την Ryanair

Ryanair «τέλος» από τα Χανιά για φέτος τον χειμώνα, με αεροσκάφη στο έδαφος, πιλότους σε άδεια και τους τοπικούς φορείς να… παραμιλάνε από το σοκ.

Όπως είχαν προαναγγείλει, οι Ιρλανδοί «κουνάνε μαντήλι» και δίνουν ραντεβού τον Απρίλιο, που ο χανιώτικος ήλιος θα ζεσταίνει τους επισκέπτες και τα ευρώ τις τσέπες τους…

Γιατί όπως και να το κάνουμε με πληρότητες 30% και 40% και με τους φόρους να καίνε σαν να είναι Αύγουστος, δεν συμφέρει να πετάει

κανείς στα Χανιά.

Εκτός αν -λέμε αν- οι αερομεταφορές ήταν κοινωνικό αγαθό και οι πτήσεις υπηρετούσαν τις τοπικές κοινωνίες (αλλά τότε θα ήμασταν Κούβα, Βενεζουέλα κλπ).

Και σίγουρα δεν θα ήμασταν ούτε οι Ιρλανδοί της ιδιοκτήτες της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, ούτε οι Γερμανοί διαχειριστές του αεροδρομίου των Χανίων. Γιατί και οι μεν και οι δε, είναι ιδιωτικές εταιρείες, σε συνθήκες «ελεύθερης αγοράς» (ανθρωποφαγικού ανταγωνισμού δηλαδή) και σκοπό έχουν το κέρδος και μόνο το κέρδος.

Το ότι η Ryanair ήρθε στα Χανιά μετά από γερή «πριμοδότηση» από φορείς του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης, είναι κοινό μυστικό. Άλλο αν μετά μερικοί – μερικοί είδαν πως τους χαλάει τη «σούπα» κι έκοψαν πέρα…

Είναι αλήθεια όμως πως εδώ και 3-4 χρόνια που κρατούσε τις πτήσεις τον χειμώνα ζήσαμε «μεγάλες μέρες» με φθηνές μετακινήσεις για όλους, φοιτητές, γονείς, τουρίστες, ασθενείς, επιστήμονες και όποιον άλλον ήθελε ή έπρεπε να ταξιδέψει.

Η τοπική οικονομία κρατήθηκε «ζωντανή» αφού τα μικρομάγαζα, τα μπαράκια και οι ταβέρνες δούλευαν διαρκώς και με Κύπριους αλλά και με Έλληνες που δεν το είχαν σε τίποτα να «πετάγονται» για τριήμερο στα Χανιά.

Γι’ αυτό και οι Ιρλανδοί ζητούσαν μηδενικούς φόρους για τους μήνες του χειμώνα. Να μην πληρώνουν δηλαδή στον αερολιμένα αλλά να εισπράττουν από τους επιβάτες τα εισιτήρια και να βοηθάνε τα Χανιά, φέρνοντας κόσμο. Δεν το δέχτηκαν δύο ελληνικές κυβερνήσεις, δεν δέχτηκαν… ούτε να το ακούσουν οι Γερμανοί, όπως είναι φυσικό.

Το «αντίο» είχε προαναγγελθεί. Τα δρομολόγια ασύμφορα, η Βάση στα Χανιά ακριβή, οι φόροι πολλοί.

«Δεν θα μας κάνει ό,τι θέλει η Ryanair». «Σιγά μωρέ τον φθηνοτουρισμό που φέρνει» και άλλα χαριτωμένα άρχιζαν να ακούγονται όλο και πιο δυνατά. Όσο για να «τσοντάρουν» στην… πριμοδότηση, ούτε λόγος!

Τώρα, παριστάνουν ότι έχουν πάθει σοκ…

Και δεν τους νοιάζει να ζητήσουν από μια εταιρία (Fraport) να μην πληρώνει μια άλλη εταιρία (Ryanair) για να έχουν αυτοί κόσμο τον χειμώνα!

Και μετά απορούμε γιατί πάμε κατά διαόλου;

Όσον αφορά στη Ryanair, μ΄ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Και θα τακτοποιήσει τα θέματα που έχει με τους πιλότους και του χρόνου για να ξανάρθει θα ζητήσει «τα κέρατά της», ξέρετε!

Και αυτή τη φορά θα πληρώσουν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς την παράνομη πριμοδότηση…

Εκτός αν θέλουν οι διάφοροι φορείς που γκρινιάζουν να μπει κανένας φόρος υπέρ Ryanair για να δουλεύουν αυτοί AirBnb και να πουλάνε και καμιά μπριζόλα στους Kύπριους τα εστιατόρια Παρασκευή με Κυριακή…

ΖΑΡΠ …

Keywords
Τυχαία Θέματα