«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»: Το συγκλονιστικό έργο του Λόρκα από τον Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Χανίων

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Kοκοτσάκη μίλησε ο Λεωνίδας Μανωλικάκης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, με αφορμή την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Φ.Γ.Λόρκα από το σύλλογο φίλων θεάτρου Χανίων, το Σάββατο 26/3/2022 στις 20:00 στο θέατρο Δημήτρης Βλησίδης. 

Τα όσα ανέφερε ο κύριος Μανωλικάκης είναι χαρακτηριστικά: “Είναι ένα δυνατό έργο και στην πρεμιέρα

ζήσαμε δυνατές στιγμές ενώ όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους έφυγαν ευχαριστημένοι. Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε το 1936 ενώ παίχτηκε για πρώτη φορά το 1945.Είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού συγγραφέα και αποτελεί μέρος μίας τριλογίας μαζί με την “Γέρμα ” και “Τον ματωμένο γάμο”.

“Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Ανδαλουσία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έργο πολιτικό αφού ουσιαστικά προμηνύει την επερχόμενη τυραννία του Φράνκο στην Ισπανία. Το καθεστώς Φράνκο δολοφόνησε τον Λόρκα για τις επιλογές και τις πεποιθήσεις του.

“Το έργο ξεκινάει με μία κηδεία. Η Μπερνάρντα Άλμπα κηδεύει τον δεύτερο σύζυγό της κι έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της. Είναι μια μορφή αυταρχική, τυραννική καθώς επιβάλλει οκτάχρονο εγκλεισμό στις κόρες της σύμφωνα με τα ήθη της εποχής. Θέλει να καλοπαντρέψει τις κόρες της, αλλά ένας άντρας γίνεται η πέτρα του σκανδάλου ανάμεσα στις κόρες της. Ωστόσο στην σκηνή δεν υπάρχει ανδρικός ρόλος, το όνομα του Πέπε Ρομάνο ακούγεται μονάχα στις συζητήσεις των γυναικών.

“Στην σκηνή υπάρχουν ανελέητοι τσακωμοί και συγκρούσεις. Είναι ένα έργο διαχρονικό που αγγίζει τον θεατή, ενώ το κείμενο θίγει σημερινές καταστάσεις όπως η βία πάνω στις γυναίκες, οι γυναικοκτονίες και πολλά άλλα που υπάρχουν γύρω μας και για τα οποία οι γυναίκες πρέπει να μιλάνε και να μην τα κρύβουν “κάτω από το χαλί “. Υπάρχουν δομές, υπηρεσίες, συστήματα, στα οποία οι γυναίκες πρέπει να απευθύνονται για βοήθεια.

“Το έργο, τόνισε ο κ. Μανωλικάκης, σου δίνει την δυνατότητα να το σκηνοθετήσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, εμείς ωστόσο προτιμήσαμε έναν πιο γρήγορο ρυθμό σκηνοθετικά και “πατήσαμε” πάνω σε ένα κοινωνικό θρίλερ. Είναι σαν ένα καρδιογράφημα που σε οδηγεί στα άκρα. Ουσιαστικά το έργο αυτό είχαμε προγραμματίσει να ανέβει πριν δύο χρόνια, όμως τα lockdowns το μπλόκαραν. Παρ’ όλα αυτά εμείς συνεχίσαμε να το δουλεύουμε διαδικτυακά κι όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες διά ζώσης”

“Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Φ.Γ.Λόρκα από το σύλλογο φίλων θεάτρου Χανίων.

Είσοδος: 10 €, Μειωμένο: 8 €Κρατήσεις: 6979109591

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Μουσική Επιμέλεια-Σκηνικά Λεωνίδας Μανωλικάκης

Διανομή

Μπερνάρντα Άλμπα Σοφία ΚοκολογιάννηΜαρία Χοσέφα Δέσποινα ΤραχαλάκηΑγκούστιας Ελένη ΒιγλάκηΜαγδαλένα Μαρία ΚαποκάκηΑμέλια Χριστίνα ΦαϊτάκηΜαρτίριο Γιούλα ΚανιτσάκηΑδέλα Ελένη ΚαρμπαδάκηΠόνθια Έλενα ΑθανασοπούλουΔούλα Αφροδίτη ΧρυσουλάκηΠρουτένθια Εμμανουέλα ΚυριακοπούλουΖητιάνα Ζωή ΚαζάκουΚατασκευή σκηνικού Απόστολος ΜπουζάκηςΦροντιστήριο Έλενα Αθανασοπούλου – Χρυσούλα ΚαζάκουΠαραγωγή Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων

The post «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»: Το συγκλονιστικό έργο του Λόρκα από τον Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Χανίων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα