Το μικρότερο κακό η φυγή της Ryanair από τα Χανιά | Αλλά η πραγματική απειλή είναι εδώ

Πρώτο θέμα σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, η απόφαση της χαμηλού κόστους εταιρείας RYANAIR να διακόψει τα δρομολόγια της από τα Χανιά για την Αθήνα και αντίστροφα.

Εμπλεκόμενοι και μη με τα του τουρισμού, σχολιάζοντας την εξέλιξη στα social media, άλλοι κατακεραυνώνουν την εταιρεία

και άλλοι την Fraport που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Χανίων, αποδίδοντας το γεγονός στην πολιτική ή της μίας ή της άλλης εταιρείας.

Λίγο παραπέρα πάντως αν έβλεπαν όλοι, παρατηρώντας το δάσος και όχι το δένδρο θα μπορούσαν να κατανοήσουν έστω στοιχειωδών πως οι αποφάσεις τέτοιου τύπου εταιρειών, προφανώς λαμβάνονται μονάχα με γνώμονα το κέρδος τους και τίποτα περισσότερο.

Και προφανώς, το μόνο που δεν θα συνυπολογίσουν σε μια τέτοια τους απόφαση, θα είναι η ζημιά που θα προξενήσουν στο τουριστικό προϊόν του τόπου που βάζουν από το χάρτη τους.

Σε αυτή την θέση βρίσκεται σήμερα και ο νομός Χανίων. Ένας τουριστικός προορισμός στρεβλά και μονοδιάστατα ανεπτυγμένος, με ελλείψεις σε υποδομές τραγικές, με επισκεψιμότητα εποχική και μοναδικό του πλεονέκτημα τις φυσικές του ομορφιές.

Όποιος τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστώσει την ανάπτυξη σοβαρών στρατηγικών, για την προώθηση, στήριξη και σε τελική ανάλυση διατήρηση, του τουριστικού προϊόντος των Χανίων σε υψηλά, ανάλογα με την επισκεψιμότητα τους επίπεδα, μπορεί να παραθέσει τα επιχειρήματα του.

Η μια όψη του νομίσματος των τελευταίων εξελίξεων είναι αυτή.

Η κοντόφθαλμη αξιολόγηση των καταστάσεων και η αδυναμία εκτίμησης τους.

Δυστυχώς όπως φαίνεται, λίγοι είναι αυτοί που παρατηρούν τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, με την Μεσόγειο να θυμίζει μπαρουταποθήκη με τα πάντα να κρέμονται σε μια κλωστή.

Η Κρήτη, σε τέτοιες καταστάσεις με την παρουσία της Αμερικανονατοικής βάσης στην Σούδα, έχει κομβικό ρόλο δραστηριοτήτων.

Όσοι πιστεύουν πως μια εμπλοκή των νατοϊκών στην Συρία θα αφήσει τα Χανιά ανεπηρέαστα πλανώνται.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα Χανιά και γενικότερα η Κρήτη ολόκληρη, θα αντιμετωπιστούν από τους εν δυνάμει επισκέπτες, όπως αντιμετωπίστηκαν πριν χρόνια η Αίγυπτος και πρόσφατα η Τουρκία.

Δηλαδή ως ένας προορισμός, επικίνδυνος για τον επισκέπτη.

Και αυτοί που νομίζουν πως η βάση στη Σούδα δεν θα μπει στο στόχαστρο των αντιπάλων των νατοϊκών, θα πρέπει να αναθεωρήσουν.

Αυτό είναι το κάδρο των εξελίξεων στην περιοχή μας και τα Χανιά βρίσκονται στο κέντρο του.

Όσοι λοιπόν θεωρούν – και αυτοί είναι οι περισσότεροι – μέχρι σήμερα πως οι βάσεις στη Σούδα μόνο οφέλη προσφέρουν ας αναθεωρήσουν…

Και ας ευχηθούμε, να μην υποστούμε ποτέ τα αποτελέσματα της παρουσίας τους στα Χανιά.

Γιατί τότε, το μόνο που δεν θα σκεφτούμε, θα είναι ο τουρισμός και τα κέρδη που χάνονται γιατί η Ryanair βρήκε αλλού περισσότερα.

Ανδρέας Γερακάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα