Το μέλι που παράγεται μόνο στα Χανιά – Αυξημένο ενδιαφέρον για το βιολογικό – «Αγκάθι» οι ελληνοποιήσεις και η μειωμένη παραγωγή

Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι η κατηγορία μελιού που παράγεται μόνο στο Νομό Χανίων και αυτό το διάστημα γίνεται προσπάθεια ώστε να πιστοποιηθεί και να μπορέσει να γίνει εμπορεύσιμο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αυτό δήλωσε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου ο μελισσοκόμος και μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων, Μιχάλης Μπεμπλιδάκης, μιλώντας για τις προοπτικές της κρητικής μελισσοκομίας, στο πλαίσιο της διημερίδας που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με τίτλο «Μέλι από μέλισσες

και πως».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια συνεργασία με το ΑΠΘ και με το ΜΑΙΧ που πιστοποιούμε το μέλι καλοκοιμηθιάς. Είναι ένα μέλι που παράγεται μόνο στο νομό Χανίων, για να μπορεί να βγει στο ράφι με μια ετικέτα. Μέχρι στιγμής το θεωρούσαν ένα παραπροϊόν σε σχέση με το θυμαρίσιο, το θεωρούσαν μέλι δεύτερης κατηγορίας, νοθευμένο. Θέλουμε να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά του και να το προωθήσουμε σαν μια ξεχωριστή κατηγορία μελιού».

Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για το θυμαρίσιο μέλι

Την ίδια ώρα, θεαματικά είναι τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας για το θυμαρίσιο μέλι που διεξάγει η καθηγήτρια Υδατικής Χημείας του Πολυτεχνείου Κρήτης Έλια Ψυλάκη, καθώς προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την ποιότητα του μελιού τοπικών παραγωγών, γεγονός που έκανε γνωστό ο κ. Μπεμπλιδάκης:

«Τρέχει μια έρευνα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που την έχει αναλάβει η Έλια Ψυλάκη, καθηγήτρια Υδατικής Χημείας, που αφορά στο θυμαρίσιο μέλι στην Κρήτη. Τα πρώτα αποτελέσματα που είχε ήταν εκπληκτικά. Πήρε κάποια δείγματα από τυποποιημένα φθηνά μέλια από ράφια των σούπερ μάρκετ και δεν βρήκε πάνω από 7-8 αρωματικές ουσίες μέσα σε αυτά σε αντιδιαστολή με τα μέλια των παραγωγών που δώσαμε εμείς, στα οποία βρέθηκαν πάνω από 70 αρωματικές ουσίες, οπότε μπορείτε να καταλάβετε την διαφορά».

Το μέλι είναι ένας θησαυρός για την υγεία όσων το καταναλώνουν, αρκεί αυτό να μην έχει υποστεί βιομηχανοποίηση και να μην έχει νοθευτεί με άλλα κινέζικα μέλια. «Το πιο ασφαλές μέλι ποιοτικά είναι αυτό που παίρνουμε από τοπικούς παραγωγούς», επισήμανε ο κ. Μπεμπλιδάκης.

Βιολογικό μέλι Χανίων – Ενδιαφέρον για πάνω από το 50% των μελισσοκόμων

Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι στα Χανιά υπάρχουν 1.200 μελισσοκόμοι, εκ των οποίων οι 300 είναι επαγγελματίες. Πάνω από το 50% των μελισσοκόμων ασχολούνται με την παραγωγή του βιολογικού μελιού, γεγονός που ανακοίνωσε ο κ. Μπεμπλιδάκης:

«Πριν από ένα χρόνο περίπου, έτρεξε ένα πρόγραμμα, στο οποίο δήλωσαν ενδιαφέρον πάρα πολλοί μελισσοκόμοι, οπότε από το καλοκαίρι του 2023 και μετά, θα έχουμε την πρώτη παραγωγή βιολογικού μελιού με τόσο μεγάλη έκταση. Θα δούμε τι θα γίνει και τι τιμές θα έχει. Γενικά το μέλι είναι ένα βιολογικό προϊόν. Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλοι μελισσοκόμοι είχαν στραφεί σε βιολογικές μεθόδους αντιμετώπισης ασθενειών κλπ. Οι πιο πολλοί έχουν πιστοποιηθεί. Το στοίχημα ήταν στα μελισσοκομεία. Έπρεπε να βρούμε χώρους που να είναι απομακρυσμένοι από συμβατικές καλλιέργειες. Σαν μελισσοκομική πρακτική ουσιαστικά τα τελευταία 10 χρόνια κάναμε βιολογική μελισσοκομία, δεν υπάρχει κάποια διαφορά».

Μειωμένη παραγωγή

Στο μεταξύ, ο κ. Μπεμπλιδάκης δήλωσε πως η παραγωγή του μελιού κάθε χρόνο μειώνεται: «Κάθε χρόνο μειώνεται η παραγωγή του μελιού στην Κρήτη, τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο και μικρότερη. Πάνω από 10 χρόνια εμείς βιώνουμε την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερες παραγωγές. Το μεγαλύτερο όφελος από την μέλισσα είναι η απικονίαση και όχι το μέλι. Μέλι θα παράγουμε εξαιρετικό έστω και σε μικρές ποσότητες».

Τα είδη του μελιού στην Κρήτη 

Στην Κρήτη υπάρχουν πολλά είδη μελιού αλλά σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο το μοναδικό στην Ελλάδα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης είναι το πευκοθυμναρόμελο Κρήτης.

«Να ξέρετε ότι στην Κρήτη βγαίνουν πάρα πολλά μέλια. Εκτός από το θυμαρίσιο που όλοι ξέρουμε, υπάρχει το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης που είναι ΠΟΠ (προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) το μοναδικό ΠΟΠ προϊόν στην Ελλάδα με προδιαγραφές. Υπάρχει άλλο ένα, το μέλι Ελάτης – Βυτίνας, οι προδιαγραφές του οποίου ουσιαστικά είναι εκτός.

Υπάρχει το πεύκο, το πορτοκάλι, το ρείκι, το παρασυρόμελο, χαρουπόμελο, κούμαρος. Σε μικρές ποσότητες μεν αλλά πάρα πολλά μέλια. Καλό μέλι είναι αυτό που μας αρέσει και το έχουμε προμηθευτεί από μια αξιόπιστη πηγή. Η αξιόπιστη πηγή είναι τις πιο πολλές φορές ο γνωστός μας μελισσοκόμος που ξέρουμε τις συνήθειές του και τον εμπιστευόμαστε».

Απουσία αυστηρών ελέγχων

Όπως είπε ο κ. Μπεμπλιδάκης, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να διαπιστωθεί η ποιότητα και η σύσταση του μελιού:

«Το 50% του μελιού που διακινεί η Κίνα δεν είναι καν μέλι. Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος της διημερίδας μας, γιατί διακινείται ήδη μέλι που πρέπει να του κάνεις εξέταση dna για να δεις ότι είναι μέλι. Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε εργαστήριο να αναλύει εάν αυτό το πράγμα είναι μέλι ή όχι. Τα μέλια περνάνε από τυπικούς ελέγχους σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορεί όμως να ψαχτεί αυτό το πράγμα. Και σαν ομοσπονδία και σαν σύλλογος πιέζουμε να αλλάξει αυτή η νομοθεσία. Εδώ σα Κρήτη ψάχνουμε να δούμε πως θα πιστοποιούμε, να δίνουμε ένα σήμα στον καταναλωτή για να έχει μια γνησιότητα. Είναι λίγο δύσκολο για ένα τόσο μικρό κλάδο σε σχέση με το ΑΕΠ μας να δοθούν κονδύλια για να αγοραστούν μηχανήματα. Η Κύπρος έχει βρει την λύση».

Στα Χανιά υπάρχουν περίπου 1.200 μελισσοκόμοι, από τους οποίους οι 300 είναι επαγγελματίες.

«Η Κρήτη έχει την μεγαλύτερη μελισσοπυκνότητα παγκοσμίως. Οι κυψέλες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, είναι η πιο μεγάλη πυκνότητα που υπάρχει στον κόσμο. Είναι πολύ ανεπτυγμένη η μελισσοκομία στην Κρήτη. Η μελισσοκομία στην Κρήτη έχει ιστορία 5.500 χιλιάδων χρόνων».

Για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι νέοι στο επάγγελμα, ο κ. Μπεμπλιδάκης δήλωσε:

«Υπήρξε μια άνθηση 2010-2011 πολλοί στράφηκαν στην μελισσοκομία για ένα έξτρα εισόδημα, άλλοι το συνέχισαν άλλοι όχι. Η μελισσοκομία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο επάγγελμα. Πρέπει πρώτα να το κάνεις χόμπι, να το αγαπήσεις και μετά να μπορείς να το επεκτείνεις, να το κάνεις δουλειά. Πρέπει πρώτα να έχεις έναν γνωστό μελισσοκόμο, έμπειρο να σου δείξει. Να καταλάβεις ότι δεν σε στρεσάρει. Όταν θα μπεις στον κόσμο της μέλισσας πρέπει να μπεις ήπια. Πρέπει να είναι καλή μέρα, να είναι ζεστά, για να μην τις ενοχλήσεις».

Σχετικά με τους κινδύνους του επαγγέλματος, είπε πως «πρέπει να ακολουθήσεις έναν έμπειρο μελισσοκόμο. Είναι πολύ ωραίο επάγγελμα αλλά και πάρα πολύ επικίνδυνο κάποιες φορές αν δεν προσέξεις».

«Ανύπαρκτη» η συμβολή του κράτους στην μελισσοκομία

Σήμερα, όπως είπε ο κ. Μπεμπλιδάκης, δεν υπάρχει κάποιου είδους βοήθεια από το κράτος στους μελισσοκόμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, από το κόστος των υλών μέχρι τον αθέμιτο ανταγωνισμό:

«Υπάρχει τρομερό πρόβλημα στον κλάδο, λόγω κόστους και λόγω της κλιματικής αλλαγής που μας μειώνει την παραγωγή. Τα καύσιμα, οι πρώτες ύλες, τα πάντα. Έχουμε και τις ελληνοποιήσεις. Γίνονται νοθείες. Έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό στο ράφι. Όποιος δουλεύει μόνος του, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες εταιρείες. Εμείς βασιζόμαστε στην ποιότητα. Η στήριξη είναι απαραίτητη γιατί ο κλάδος μας σβήνει».

Χωρίς ιδιαίτερες αυξήσεις οι τιμές του μελιού

«Η τιμή φέτος ανέβηκε λίγο, κυρίως στο ράφι. Όμως σε σχέση με την αύξηση του κόστους είναι σα να μπαίνουμε μέσα 1 ευρώ το κιλό και παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή για κάθε κατηγορία μελιού είναι διαφορετική».

zarpanews.gr

The post Το μέλι που παράγεται μόνο στα Χανιά – Αυξημένο ενδιαφέρον για το βιολογικό – «Αγκάθι» οι ελληνοποιήσεις και η μειωμένη παραγωγή appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα