Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στεγαστική κρίση παρουσιάζει ο Τσίπρας – Τι θα προτείνει

Λίγες ώρες πριν την σφοδρή εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα το βράδυ να παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Η έκρηξη των ενοικίων και η μετακύλιση ολόκληρων περιοχών κυρίως των μεγάλων αστικών

κέντρων στη μονοκαλλιέργεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει εδώ και καιρό μπει στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου. Σε συνδυασμό δε, με την σοβούσα ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, οι δυσθεώρητες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων δημιουργούν κλίμα οικονομικής ασφυξίας στους πολίτες και καθιστούν ολόκληρες περιοχές απλησίαστες για ενοικίαση.

Οι επιπτώσεις της στεγαστικής κρίσης επιδεινώνονται και από τις συνέπειες του νέου πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση και ο οποίος πλέον τιθέμενος σε εφαρμογή οδηγεί και σε εξώσεις ακόμα και από πρώτες κατοικίες.

Το πρόβλημα μπορεί να εντοπίζεται εντονότερα στις νέες γενιές, καθώς τα ενοίκια πλέον είναι απαγορευτικά προκειμένου να επιχειρήσει ένα νέο ζευγάρι να κάνει οικογένεια, ωστόσο δεν περιορίζεται εκεί.

Όλα αυτά τα δεδομένα, μαζί και με τις τελευταίες έρευνες που δείχνουν το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος που καταβροχθίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, έχουν τεθεί σε επεξεργασία τους τελευταίους μήνες από την Κουμουνδούρου.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα του Έτερον ένας στους δύο πολίτες αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του για το ενοίκιο, το θέμα απασχολεί πάνω από 8 στους 10 ερωτηθέντες, ενώ 6 στους 10 δηλώνουν πως έχουν προχωρήσει σε περικοπές άλλων δαπανών προκειμένου να καταβάλλουν τις στεγαστικές τους υποχρεώσεις. Ενώ σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ 4 στα 10 νοικοκυριά της χώρας βρίσκονται στο φάσμα της στεγαστικής κρίσης, αφού απαιτείται να δαπανούν πάνω από 40% του εισοδήματός τους για στέγαση.

Τους βασικούς πυλώνες των προτάσεων που μπορούν να απαντήσουν στο καίριο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης έχει επεξεργαστεί η Θεανώ Φωτίου, ενώ στην ομάδα που «έτρεξε» το project στην Κουμουνδούρου ήταν και η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη, Νάσος Ηλιόπουλος. Παράλληλα, στο έργο συνέδραμε με την εμπειρία και το knowhow από πετυχημένες παρεμβάσεις σε πόλεις του εξωτερικού που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα ( Βαρκελώνη, Βερολίνο) και ο Καθηγητής Αστικής Διαχείρισης, Άρης Καλαντίδης, ο οποίος θα βρίσκεται και στο πάνελ της σημερινής εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα για οικονομικά προσιτή στέγη, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, έχει ως target group τόσο τους νέους όσο και μεγαλύτερες ηλικίες που βρίσκονται στα χαμηλά και μεσαία στρώματα και βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

– Επιδότηση ενοικίου με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και πρόβλεψη για επιδότηση στεγαστικού δανείου

– Δραστικό περιορισμό και εξορθολογισμό στη βραχυχρόνια μίσθωση (RbNb), με στόχευση όχι τους μικροιδιοκτήτες που νοικιάζουν δύο ή τρία σπίτια αλλά τα μεγάλα funds που αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα για βραχυχρόνια μίσθωση.

– Δημιουργία αποθέματος (τράπεζας) στέγης από ανεκμετάλλευτα κτήρια του Δημοσίου, καθώς και κατοικίες ιδιωτών που θα τις διαθέσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναντι ενοικίου χαμηλότερου της σημερινής αγοράς, με κίνητρα (ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ) και εξασφαλίσεις (ασφάλεια και ενεργειακή αναβάθμιση) με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης (πορτογαλικό μοντέλο που ακολουθήθηκε από την προοδευτική κυβέρνηση Κόστα για τη Λισαβόνα).

The post Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στεγαστική κρίση παρουσιάζει ο Τσίπρας – Τι θα προτείνει appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας –,syriza, tsipras –