Τι να κάνετε αν το παιδί σας σάς πει πως δέχεται bullying στο σχολείο

Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γονιών κάθε φορά που ξεκινά το σχολείο είναι η ενδοσχολική βία. Ένα φαινόμενο που πάντα υπήρχε, μα τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να συζητάμε ανοιχτά και χωρίς δισταγμούς.

Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, ένας γονιός όταν το παιδί του γυρίσει από το σχολείο και του πει: «Μπαμπά, μαμά, με χτυπούν στο σχολείο.»; Σίγουρα, να έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί του, για να μπορέσει εκείνο να του μιλήσει ανοιχτά. Όμως, τι γίνεται από εκεί και πέρα;

H σελίδα στο Instagram @proper_education.gr,

που μοιράζεται συμβουλές προς γονείς και εκπαιδευτικούς ξεκαθαρίζει το τι ακριβώς ορίζεται ως ενδοσχολική βία και παρουσιάζει τα τέσσερα βήματα που πρέπει να ακολουθούμε και τα τέσσερα που πρέπει να αποφεύγουμε αν το παιδί μας έχει πέσει θύμα bullying.

«Η ενδοσχολική βία ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρές τάξεις (π.χ. νηπιαγωγείο) και να διαβαθμιστεί όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες. Αρχικά, πρέπει να διευκρινίσουμε τι ορίζεται ως βία: βία δεν σημαίνει μόνο το να χτυπάμε κάποιον, αλλά και να τον βρίζουμε/ μειώνουμε/ κοροϊδεύουμε (λεκτική βία), να τον σπρώχνουμε, να του τραβάμε τα μαλλιά, να τον φτύνουμε, να τον κλωτσάμε, να του πετάμε αντικείμενα (σωματική βία), καθώς επίσης και να του καταστρέφουμε αντικείμενα (συναισθηματική βία).

Για να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα, αν ενημερωθούμε για την ύπαρξή της, αλλά πάντα με τον σωστό τρόπο και αποφεύγοντας τα αντίποινα», αναφέρεται αρχικά στη σχετική ανάρτηση.

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας πει πως είναι θύμα ενδοσχολικής βίας:

Ζητήστε λεπτομέρειες: «Πόσες φορές έγινε, πόσο συχνά, με ποια αφορμή; Πόσα παιδιά συμμετείχαν; Έχει δει κάποιος κάτι στο σχολείο; Μίλησες σε κάποιον άλλο γι’ αυτό;». Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να αντιδράσετε και να βοηθήσετε το παιδί σας.

Μιλήστε με τον/την εκπαιδευτικό. Εξηγήστε την κατάσταση και ζητήστε του να προσέξει περισσότερο, ώστε να αποφευχθεί παρόμοιο περιστατικό. Αν χρειαστεί ενημερώστε και τον διευθυντή. Προσοχή, όχι με δεικτικό και αγενή τρόπο. Και οι δύο νοιάζεστε για το καλό των παιδιών.

Εάν το περιστατικό επαναληφθεί επικοινωνήστε με τους γονείς του παιδιού «θύτη». Με ήρεμο τόνο εξηγήστε την κατάσταση και ζητήστε να λάβουν τα μέτρα τους.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ρωτήστε το παιδί αν συνέβη ξανά κάτι αντίστοιχο. Τα παιδιά συχνά ντρέπονται να «ανοιχτούν» για όσα τα απασχολούν, οπότε είναι απαραίτητο να επαναφέρετε το ζήτημα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Η Δασκάλα Σου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι να κάνετε αν το παιδί σας σάς πει πως δέχεται bullying στο σχολείο,