«Τα στερεότυπα καλά κρατούν…» Ημερίδα της ΚΕΔΕ στα Χανιά για την συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων | Video + Photos

| Video + Photos

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η υπο-εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου σε θέσεις ισχύος στην Ελλάδα παραμένει γεγονός με την χώρα μας να υπολείπεται κατά 12% από τον  Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Γυναίκες δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, μιλούν για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε σχετική ημερίδα που διεξάγεται σήμερα στα Χανιά

με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Κ.Ε.Δ.Ε. της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Σε δηλώσεις τους πριν την έναρξη της ημερίδας, σημείωσαν πως δυστυχώς τα στερεότυπα ειδικά στον χώρο της πολιτικής είναι μια καθημερινότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωπες, υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο αλλά και η αλλαγή στάσης της κοινωνίας.

«Αυτό που θέλουμε να αναδειχθεί μέσα από την ημερίδα είναι το πόσο χρειάζεται η γυναίκα να λαμβάνει θέσεις στα σημαντικά πόστα, που μπορεί να επηρεάσει τόσο τις κοινωνικές αλλά ακόμα και οικονομικές, πολιτιστικές και συνδικαλιστικές εξελίξεις» σημείωσε η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη.



Η Ασπασία Λουκάκη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά επεσήμανε πως «οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν. Μπορούν. Είμαστε δυνατές και πρέπει να συμμετέχουμε στα κοινά»



Η Δήμαρχος Αγ. Ευστρατίου, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, κα Μαρία Κακαλή ανέλαβε τον δήμο το 2014, σε ηλικία μόλις 27 ετών.  Ερωτηθείσα για μία άβολη στιγμή που ένιωσε είπε πως «τόνιζαν το νεαρό της ηλικίας μου. Δεν το εξέλαβα ως αρνητικό, ως ελλάτωμα, αλλά προσπάθησα να το χρησιμοποιήσω για το καλύτερο του νησιού».



Η Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου μίλησε για την ημερίδα και μεταξύ άλλων τόνισε πως σκοπός είναι «να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες, να τις εμψυχώσουμε, να βρούμε τεχνικές ώστε να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες και βέβαια η πολιτεία να προστρέξει με δομές, με οτιδήποτε χρειάζεται».



«Πολλές γυναίκες βιώνουν άνισους χώρους στη δημόσια και ιδιωτική ζωή και ένα κρίσιμο σημείο αντιμετώπισης του φαινομένου της ανισότητας είναι η παρέμβαση στο επίπεδο των εμπεδωμένων βαθιά κοινωνικών αντιλήψεων που την τροφοδοτούν» είπε η κα Μαρία Δαφέρμου, Γραμματέας Ισότητας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

09:00 – 09:30 09:30 – 10:00

❖ Προσέλευση

❖ Έναρξη – Χαιρετισμοί

✓ Προέδρου ΚΕΔΕ – Δημάρχου Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου

✓ Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κας Μαρίας Συρεγγέλα

✓ Δημάρχου Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη

✓ Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη

✓ Προέδρου ΠΕΔ Κρήτης, κ. Γιάννη Κουράκη

❖ Α ́ Θεματική Ενότητα: Η ευρωπαϊκή οπτική του φύλου

✓ Καλυψώ Γούλα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και
Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

✓ Μαρία Στρατηγάκη, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, π. Αντιδήμαρχος Αθηναίων

✓ Δρ Άννα Καραμάνου, Δρ Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

✓ Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής και Διευθυντής Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης

✓ Βασιλική Κουνάλη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών Εφήβων & Ενηλίκων, Υπ. Διδάκτωρ στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Συντονίστρια: Βίκυ Παπαδογιαννάκη, Δημοσιογράφος ΚΡΗΤΗ TV
10:00 – 11:30

❖ Στρογγυλή Τράπεζα βάσει ερωτήσεων
11:30 – 12:00 12:00 – 13:30

❖ Διάλειμμα – Καφέ

❖ Β ́ Θεματική Ενότητα: Διαχείριση Χρόνου και
Επαγγελματική Συνεργασία των Φύλων

✓ Μαρία Κακαλή, Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας ΚΕΔΕ

✓ Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, Πρόεδρος ΕΒΕΑ (διαδικτυακά)

✓ Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Αττικής

✓ Λίλιαν Στεφανάκη, Δήμαρχος Γαύδου

✓ Ασπασία Λουπάκη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Ισότητας Δήμου Πλατανιά, μέλος Επιτροπής Ισότητας ΚΕΔΕ

✓ Στέλιος Τζαγκαράκης, Διδάσκων Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης

✓ Χριστιάνα-Μαρίνα Σίντου, Ειδική Εμπειρογνώμων, Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ)
Συντονίστρια: Ελένη Ζερβουδάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Χανίων

❖ Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα

❖ Γ ́ Θεματική Ενότητα: Πολιτική Επικοινωνία

✓ Ειρήνη Γιανναρά, Επικοινωνιολόγος/Digital Media Expert, Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας, Γενικής Διεύθυνσης Προγράμματος ΕΡΤ Α.Ε.

✓ Φανή Νικηφοράκη, δημοσιογράφος Zarpanews Χανιά

✓ Δρ Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου, Διευθύντρια ΝΥ,Therapis General Hospital, Αθήνα

✓ Δρ Αγγελική Μπουρμπούλη,

✓ Άννα Τσίγγου, Πολιτικός Επιστήμονας ❖ Παιχνίδι ρόλων – βιωματικό εργαστήριο
Μέλη της θεατρικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης Συντονίστρια: Κατερίνα Πολύζου, δημοσιογράφος ΕΡΑ Χανίων

❖ Συμπεράσματα Ημερίδας, κ. Δημήτρης Παρσάνογλου – Αν. Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Αθηνών – Επιστημονικός συνεργάτης Επιτροπής Ισότητας ΚΕΔΕ

zarpanews.gr

The post «Τα στερεότυπα καλά κρατούν…» Ημερίδα της ΚΕΔΕ στα Χανιά για την συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα