Τα παιχνίδια του Ερντογάν με το χρόνο των εκλογών – Γιατί ενδιαφέρουν την Ελλάδα

Δια στόματος του Τούρκου Προέδρου την Πέμπτη επισημοποιήθηκε πως οι Προεδρικές εκλογές που ήταν να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023, θα γίνουν νωρίτερα, χωρίς όμως να αποκαλύψει την ημερομηνία.

Η ημερομηνία των εκλογών ήταν στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ Ερντογάν και του ακροδεξιού εταίρου του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την έλευση του 2023, όπου έγινε γνωστή και η είδηση ότι τα δύο κόμματα συμφώνησαν

να επισπεύσουν τις εκλογές.

Ο Μπαχτσελί, ο οποίος μέχρι την τελευταία του συνάντηση με τον Ερντογάν έλεγε πάντα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν «στην ώρα τους», δήλωσε πριν λίγες μέρες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ότι «είμαστε έτοιμοι για δύο επιλογές, είτε οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές διεξαχθούν στην ώρα τους είτε νωρίτερα.

Προκειμένου να ληφθεί απόφαση για εκλογές, πρέπει είτε οι ψήφοι 360 βουλευτών είτε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας να οδηγήσουν την Τουρκία σε εκλογές. Και οι δύο τρόποι είναι νόμιμοι», σηματοδοτώντας ότι οι εκλογές θα επισπευσθούν για πρώτη φορά.

Όμως αντίστοιχες συζητήσεις έγιναν κι εντός του ΑΚΡ για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι οι εκλογές θα επισπεύδονταν επειδή η ημερομηνία των εκλογών, που θα έπρεπε να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου σύμφωνα με το κανονικό ημερολόγιο, συμπίπτει με τις εξετάσεις των πανεπιστημίων ενώ ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών συμπίπτει με την αργία Eid al-Adha, το προσκύνημα και τις σχολικές διακοπές.

Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του AKP συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια για τη διεξαγωγή των εκλογών μετά τις 9 Απριλίου αλλά πριν από τις 18 Ιουνίου. Έτσι συζητήθηκαν επίσης οι ημερομηνίες 30 Απριλίου και 7 Μαΐου και, αν και δεν ελήφθη τελική απόφαση, η επικρατούσα άποψη ήταν να διεξαχθούν οι εκλογές στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος προβλέπει επίσης αλλαγές στο σύστημα συμμαχιών, σύμφωνα με τις Κυριακές που πέφτουν μεταξύ 9 Απριλίου-18 Ιουνίου.

Εκτιμήθηκε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν το νωρίτερο στις 30 Απριλίου και το αργότερο στις 28 Μαΐου, λόγω του μήνα του Ραμαζανιού και, ενδιαμέσως, της 21ης-23ης Απριλίου που συμπίπτει με τη λήξη της γιορτής.

Αν και υπήρχαν φήμες ότι επιτεύχθηκε συμβιβασμός για τις 30 Απριλίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν-Μπαχτσελί, ορισμένα μέλη του ΑΚΡ εξέφρασαν την άποψη ότι αν οι εκλογές διεξαχθούν στις 30 Απριλίου, θα ήταν δύσκολο να δουλέψουν τόσο στις συγκεντρώσεις όσο και στο πεδίο, καθώς η περίοδος της προεκλογικής εκστρατείας θα συνέπιπτε σε μεγάλο βαθμό με το Ραμαζάνι.

Η 7η Μαΐου που τέθηκε στο τραπέζι διαπιστώθηκε ότι, εάν οι προεδρικές εκλογές οδηγούνταν στον δεύτερο γύρο, θα μπορούσε να υπάρξει ζήτημα με τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων λόγω της τριήμερης αργίας στις 19 Μαΐου, Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού, η οποία πέφτει την Παρασκευή.

Η 14η Μαΐου όταν συζητήθηκε ως εκλογική ημερομηνία, θεωρήθηκε ότι είχε ιδιαίτερα συμβολική σημασία λόγω του ότι συνέπιπτε με την επέτειο της ανάληψης της εξουσίας από το Δημοκρατικό Κόμμα το 1950. Επιπρόσθετα εξυπηρετούσε και η ημερομηνία για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, 15 μέρες μετά, δηλαδή στις 28 Μαΐου. Άλλη μια συμβολική ημερομηνία μια μέρα πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453. Κάτι που ο γεμάτος συμβολισμούς λόγος του Ερντογάν μπορεί να την χρησιμοποιήσει εκτενώς.

Για να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία θα πρέπει είτε να ψηφίσουν υπέρ τουλάχιστον 360 βουλευτές της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είτε να πάρει την απόφαση ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης CHP, İYİ, MHP και τα άλλα μικρότερα δεν θα πουν «ναι» σε πρόωρες εκλογές μετά τις 6 Απριλίου όπως έχουν δηλώσει. Έτσι φαντάζει απίθανο το κοινοβούλιο να συναινέσει για πρόωρες εκλογές, δεδομένου ότι ο αριθμός των εδρών της Λαϊκής Συμμαχίας που αποτελείται από το AKP, το MHP και το BBP παραμένει στις 334. Συνεπώς, ο πρόεδρος Ερντογάν ενδέχεται να αναγκαστεί να λάβει την απόφαση για πρόωρες εκλογές.

Τέλος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ελπίζει ότι οι παροχές που έχει εξαγγείλει και θα αρχίσουν να …ρέουν από τον Φεβρουάριο, θα μπορούσαν να αλλάξουν το εκλογικό κλίμα που τον φέρνει δεύτερο στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

ieidiseis.gr

The post Τα παιχνίδια του Ερντογάν με το χρόνο των εκλογών – Γιατί ενδιαφέρουν την Ελλάδα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα