Τα νέα μέτρα ξεκίνησαν – Πότε έρχονται τα επόμενα

Σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα μέτρα – Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες

Το νέο, έκτακτο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς, αρχίζει να εφαρμόζεται από σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά άπαντες αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται παρά για την αρχή μιας νέας περιπέτειας. Άλλωστε, κατά γενική εκτίμηση, είναι το πιο light, λόγω εορτών, και σίγουρα πολύ πιο «απαλό» από τα μέτρα που παίρνουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες.

Η επόμενη ημερομηνία

ορόσημο είναι η 27η Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να οριστικοποιήσει τη νέα εισήγησή της προς την κυβέρνηση. Τα όποια νέα μέτρα θα έχουν εφαρμογή από την 3η Ιανουαρίου, είτε στο σύνολό τους, είτε μερικώς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα κρίσιμα στοιχήματα είναι δύο: Να καταστεί εφικτό να διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα και την λειτουργία της οικονομίας, αλλά και να προλάβει να αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να αντέξει στην επερχόμενη λαίλαπα της Όμικρον. Της νέας μετάλλαξης, δηλαδή, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, ήδη έχει αρχίσει να μεταδίδεται ραγδαία στην Αττική και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να ξορκίζει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους το γενικευμένο lockdown. Και στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, γνωρίζουν ότι σε μία συγκυρία που μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν την επώδυνη επιστροφή στην καραντίνα για να σώσουν ό,τι σώζεται, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τί θα γίνει. Ιδιαίτερα από τις 15 Ιανουαρίου και μετά οπότε οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα.

Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση ευελπιστεί (εύχεται, για την ακρίβεια ), να αποδειχθούν επαρκή τα τελευταία έκτακτα μέτρα, προκειμένου να διασωθεί το λιανεμπόριο, το οποίο έχει υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα στα σχεδόν δύο χρόνια της πανδημίας.

Επίσης, κρατάει μεγάλη απόσταση από τις εισηγήσεις ορισμένων ειδικών που ζητούν να μην ανοίξουν τα σχολεία μετά τις εορτές. Επικαλούμενη τα στατιστικά στοιχεία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι και χθες που έκλεισαν, υποστηρίζει ότι δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Βεβαίως, ουδείς παραγνωρίζει ότι τα στοιχεία αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα και όχι την Όμικρον.

Η μόνη αχνή ελπίδα – καθώς δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για τη σχέση των εμβολίων και της αφρικανικής μετάλλαξης – έρχεται από το πεδίο των εμβολιασμών, όπου όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί, στον επόμενο μήνα θα έχουν κάνει την τρίτη δόση πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες.

Εξέλιξη, η οποία είναι προφανές ότι συνδέεται με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των άνω των 60 ετών πολιτών και η οποία ανοίγει τον δρόμο για επέκτασή της, είτε στους άνω των 50 ετών, είτε με ιατρικά ή επαγγελματικά κριτήρια.

Πηγή: ieidiseis.gr

The post Τα νέα μέτρα ξεκίνησαν – Πότε έρχονται τα επόμενα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα