Τα καθολικά lockdown δε μείωσαν τους θανάτους από κορονοϊό – Τι έδειξε έρευνα

Ως «μηδαμινή» χαρακτηρίζει την αποτελεσματικότητα των καθολικών lockdown μια νέα αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», Στιβ Χάνκι.

Η εν λόγω έρευνα (δείτε την εδώ), που δεν έχει ακόμα περάσει το στάδιο της ομότιμης αναθεώρησης, υποστηρίζει ότι το αυστηρό καθολικό lockdown

σε Ευρώπη και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας επέφερε μείωση των θανάτων από κορονοϊό που δεν ξεπερνούσε κατά μέσο όρο το 0,2%.

Παράλληλα, οι ερευνητές, που παρακολούθησαν την κινητικότητα των Αμερικανών πολιτών μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα, ισχυρίζονται ότι τα αυστηρά μέτρα των κυβερνήσεων δεν περιόρισαν σημαντικά τις κινήσεις των περισσότερων ανθρώπων, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να μη συμμορφωθούν -εν μέρει για πολιτικούς λόγους.

Εντούτοις, η μελέτη, που έχει προδημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», τονίζει πως αυτό δε σημαίνει πως η διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων είναι αναποτελεσματική ως προς τον περιορισμό της διασποράς του ιού, αλλά ότι «ενδεχομένως τα αποτελέσματα ήταν περιορισμένα επειδή οι άνθρωποι κρατούσαν αποστάσεις ήδη πριν τα υποχρεωτικά μέτρα, ακολουθώντας τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας».

Από την άλλη, οι επιστήμονες εκτιμούν πως το κλείσιμο των «μη αναγκαίων καταστημάτων» ήταν η πλέον αποτελεσματική κρατική παρέμβαση, οδηγώντας σε μια μείωση των θανάτων από κορονοϊό της τάξεως του 10,6%, με το κλείσιμο των σχολείων να υπολογίζεται πως ελάττωσε τους θανάτους κατά 4,4%.

Ενστάσεις στα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη αυτή αποτελεί μια μετα-ανάλυση, με τους ερευνητές να έχουν αρχικά συλλέξει 18.590 σχετικές έρευνες από τη διαθέσιμη βιβλιογραφία και να επιλέγουν μόλις 24 για την τελική ανάλυση.

Η επιλογή ενός τόσο μικρού μέρους της διεθνούς βιβλιογραφίας αποτελεί σημαντικό περιορισμό της μελέτης, με τους κριτικούς της έρευνας να κατηγορούν τους οικονομολόγους ότι επιλέγουν όποια δεδομένα τους συμφέρει για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι αυτή η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με δύο αντίστοιχες μελέτες που διενεργήθηκαν μέσα στο 2021 (η μια δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» και η άλλη σπό το «Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας» των ΗΠΑ), οι οποίες διαπίστωσαν ότι η έγκαιρη επιβολή lockdown είχε ως απόρροια τη μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, τα αντιτιθέμενα αποτελέσματα αυτά οφείλεται στις διαφορετικές μεθοδολογίες που χρησιμοποιήθηκαν.

ieidiseis.gr

The post Τα καθολικά lockdown δε μείωσαν τους θανάτους από κορονοϊό – Τι έδειξε έρευνα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα