Τα Χανιά δεν πρέπει να μείνουν ούτε μέρα χωρίς πενηντάρα πισίνα – Πώς να υπογράψετε κι εσείς το ψήφισμα

Με μια δραματική έκκληση που κάνουν δημόσια, Χανιώτες ζητούν από την τοπική κοινωνία να συνταχθεί με την ανάγκη να έχει πάντα στη διάθεσή της η αθλητική κοινότητα της πόλης, τουλάχιστον μια πενηντάρα πισίνα.

Δημιούργησαν μάλιστα σχετικό ψήφισμα, το οποίο μπορεί ο καθένας να δει και να υπογράψει, όπου εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ζητούν από τους πολίτες να τους στηρίξουν. Τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής του κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα θα υπάρξει υπολειτουργία του και πως σίγουρα αυτό θα πρέπει να κλείσει
για κάποιο διάστημα και γι΄ αυτό ζητούν άμεση δημοπράτηση ανακατασκευής και του κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι. Με την κατάλληλη χρονική κατανομή των εργασιών, όπως τονίζουν, θα είναι εφικτό να υπάρχει σε όλο αυτό το διάστημα, τουλάχιστον μια πενηντάρα πισίνα στη διάθεση των σωματείων. |Υπογράψτε το παρακάτω ψήφισμα ΕΔΩ

“Ποτέ μια τόσο ευχάριστη εξέλιξη δεν έχει δημιουργήσει τόσο μεγάλο φόβο και αγωνία.
Τα Χανιά κυριαρχούν στον υγρό στίβο εδώ και δεκαετίες, με πολλές γενιές παιδιών να έχουν μεγαλώσει στο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας. Τολμάμε να πούμε ότι ίσως δεν υπάρχει άλλη επαρχιακή πόλη που έχει αναδείξει τόσους πολλούς αθλητές σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Aν πούμε ονόματα είναι αδύνατον να μην αδικήσουμε πολλούς. Αυτή η πόλη με αυτή την ιστορία έχει μέχρι και σήμερα τις χειρότερες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και παρόλα αυτά συνεχίζει ανελλιπώς να αναδεικνύει αθλητές.

Συγκυρίες, έλλειψη συντονισμού, απαθείς πολίτες ή πολιτική ανικανότητα, τελικά το όνειρο για όλους τους αθλητές και την τοπική κοινωνία που πήγε να δημιουργηθεί προ περίπου μιας εικοσαετίας με την κατασκευή ενός σύγχρονου κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι διαψεύστηκε αφήνοντας ένα κουφάρι που δεν κοσμεί την περιοχή.

Παρόλα αυτά ο υγρός στίβος καλά κρατεί λόγω του πάθους και της αγάπης που έχουν για τον χώρο οι προπονητές, οι αθλητές, οι γονείς και τα σωματεία. Με συνθήκες πολλές φορές τριτοκοσμικές γίνονται οι προπονήσεις για όσα παιδιά – αθλητές και πολίτες ήταν σε θέση να αντέξουν – φιλοξενήσουν οι τρεις πισίνες μιας πεπαλαιωμένης και ταλαιπωρημένης εγκατάστασης.

Απρόσμενα ευχάριστη εξέλιξη είναι η προθυμία της Πολιτείας να ανακατασκευάσει το κολυμβητήριο της Νέα Χώρας και μάλιστα με τη συμβολή του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. που φαίνεται ότι θα συνδράμει καθοριστικά στη γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών. Την ίδια στιγμή βλέπουμε με χαρά την πρόθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμβάλει με κάθε τρόπο στην άμεση ανακατασκευή του κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου που ούτε μία μέρα δεν έχει λειτουργήσει.

Έχοντας όμως την κακή εμπειρία από την υλοποίηση του έργου στο Ακρωτήρι και γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα, ανησυχούμε ότι η απέραντη χαρά μας για τα σχέδια ανακατασκευής του κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας μπορεί να μετατραπεί σε λύπη και κατ’ επέκταση αφανισμό του υγρού στίβου στα Χανιά για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Είναι δεδομένο ότι:

Το κολυμβητήριο θα υπολειτουργεί κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής.
Ακόμα και αν λειτουργεί τμηματικά, δεν φτάνει ούτε κατ’ ελάχιστον να καλυφθούν στοιχειωδώς οι σημερινές ανάγκες.

Σίγουρα για μία περίοδο θα πρέπει να κλείσει εντελώς.

Δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε πώς υλοποιούνται τα δημόσια έργα. Όσο αισιόδοξοι και να είμαστε υποχρεούμαστε να είμαστε και ρεαλιστές:

Ποτέ και κανένα δημόσιο έργο δεν έχει υλοποιηθεί βάσει χρονοδιαγράμματος.
Ποτέ και κανένα δημόσιο έργο δεν έχει ολοκληρωθεί χωρίς να προκύπτουν συνεχώς μη αναμενόμενα προβλήματα.

Αυτές όμως οι μη προβλέψιμες, αλλά εμφανείς πιθανότητες, αφορούν τις ζωές και τα όνειρα μικρών παιδιών και μάλιστα σε μία ηλικία που μόνο μια φορά στη ζωή τους έχουν το περιθώριο να ονειρευτούν. Πραγματικά δεν έχουμε το δικαίωμα να μην αντιληφθούμε και να μην προστατεύσουμε μια ολόκληρη γενιά αθλητών από μία τόσο σκληρή, αλλά δυστυχώς πολύ πιθανή εξέλιξη.

Δεδομένου ότι ακόμα και την περίοδο που λειτουργούσαν και οι τρείς πισίνες (σήμερα λειτουργεί μόνο μία), ο χώρος δεν επαρκούσε και δεν ήταν σε θέση να καλυφθούν πληθώρα αιτημάτων για επιπλέον χώρο προπόνησης. Ζητάμε λοιπόν να αξιοποιηθεί η τρέχουσα συγκυρία προκειμένου να ανακατασκευαστούν και οι δύο χώροι υγρού στίβου στη Νέα Χώρα και στο Ακρωτήρι με συγκεκριμένη οργάνωση που θα εξασφαλίζει σε όλες τις συνθήκες στοιχειώδη χώρο άθλησης στους αθλητές.

Δεν νοείται μία περιοχή όπως στα Χανιά που περιβάλλεται από θάλασσα, να κινδυνεύσει να μείνει έστω και μία μέρα χωρίς χώρο εκμάθησης κολύμβησης για τα μικρά παιδιά.

Δεν νοείται μία πόλη με την ιστορία των Χανίων στον υγρό στίβο να μείνει έστω και μία μέρα χωρίς 50άρα πισίνα που να διασφαλίζει τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις για αξιοπρεπή προπόνηση των αθλητών.

Δεν νοείται, δεδομένου ότι η κατάσταση είναι ώριμη από όλες τις πλευρές, να μην υπάρχει η στοιχειώδης συνεννόηση ώστε να αποφευχθεί το «επικίνδυνο» χρονικό διάστημα που θα αφήσει τους αθλητές εκτός ουσιαστικής προπόνησης.

ΖΗΤΑΜΕ

Τον άμεσο προγραμματισμό και την κατά προτεραιότητα έναρξη των εργασιών στο χώρο της 25αρας και της 12,50άρας πισίνας στο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας και παράλληλα
Την άμεση δρομολόγηση και τη δημοπράτηση του έργου της ανακατασκευής του κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου, ώστε όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή των μικρών κολυμβητικών δεξαμενών της Νέας Χώρας, να έχει ολοκληρωθεί και η πισίνα του Πολυτεχνείου στο Ακρωτήρι, ώστε να μεταφερθούν εκεί οι προπονήσεις των αγωνιστικών ομάδων. Έτσι δεν θα μείνει καμία μέρα η πόλη χωρίς 50άρα πισίνα και θα δοθεί ο χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες στη Νέα Χώρα όπως πραγματικά αξίζει και πρέπει να είναι ένα σύγχρονο κολυμβητήριο.

Το αίτημά μας είναι ένα και μοναδικό και υπογράφουμε για μην γίνει αιτία η κακή συνεννόηση και χάσει μια ολόκληρη γενιά αθλητών το δικαίωμα στην προσπάθεια και τη διάκριση στον υγρό στίβο.

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΝΗΝΤΑΡΑ ΠΙΣΙΝΑ”

zarpanews.gr

The post Τα Χανιά δεν πρέπει να μείνουν ούτε μέρα χωρίς πενηντάρα πισίνα – Πώς να υπογράψετε κι εσείς το ψήφισμα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα