Συντάξεις: Αυξήσεις και αναδρομικά σε 3 «κύματα» – Πότε η πληρωμή

Ο πρώτος κύκλος καταβολής των αναδρομικών ξεκινά από το Σεπτέμβριο και θα αφορά όσους είναι παλαιοί συνταξιούχοι και έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη

Αυξήσεις στις συντάξεις και επιστροφή αναδρομικών σε εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έρχονται από το φθινόπωρο, σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων και νέων ασφαλιστικών νόμων.

Ο πρώτος κύκλος καταβολής των αναδρομικών ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και θα αφορά όσους είναι παλαιοί συνταξιούχοι και έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, τα

άλλα δύο κύματα αφορούν στην επιστροφή της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα αναδρομικά για τις «κομμένες» επικουρικές και τα δώρα σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους (μνημονιακές περικοπές).

Εισφορά Αλληλεγγύης

Δημοσιονομική «βόμβα» μεγατόνων συνιστά η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Απρίλιο, που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επιστροφή αναδρομικών.

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) τα αναδρομικά υπολογίζονται συνολικά σε 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 500.000 συνταξιούχους.

Δικαίωμα στα αναδρομικά θα έχουν και όσοι δεν είχαν καταθέσει προσφυγές (αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα) καθώς και οι κληρονόμοι των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από τις συντάξεις τους.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει πολιτική λύση στο θέμα, επιστρέφοντας τα ποσά που παρακρατήθηκαν παράνομα σε όλους τους δικαιούχους τους, όπως συνέβη με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές του επίμαχου 11μηνου (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016).

Επικουρικές και δώρα

Το δεύτερο «κεφάλαιο» αναδρομικών -ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ- που προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφορά στην επιστροφή των «κομμένων» δώρων και των μειώσεων επικουρικών που αναμένεται να επιδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η κυβέρνηση έχοντας προεξοφλήσει το γεγονός ότι η απόφαση θα είναι θετική για τις οργανώσεις συνταξιούχων που προσέφυγαν στο ΣτΕ, εξετάζει ήδη εναλλακτικούς τρόπους αποπληρωμής των αναδρομικών, ώστε να μη δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και οι αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις και θα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας.

Πηγή: ethnos.gr

The post Συντάξεις: Αυξήσεις και αναδρομικά σε 3 «κύματα» – Πότε η πληρωμή appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα