Συνταγή για την καλύτερη γεμιστή γαλοπούλα της ζωής σου

O Cartoon Dandy είναι αρθρογράφος, dj, hipster, αλλά κυρίως είναι άνθρωπος που ξέρει από καλό φαγητό, τόσο στο να το απολαμβάνει, όσο όμως και – κυρίως – στο να το φτιάχνει. Αυτή είναι η συνταγή του για την τέλεια γεμιστή γαλοπούλα, που πέρυσι τέτοιο καιρό έγραψε εποχή.

Για τη γαλοπούλα

1 γαλοπούλα 4 κιλά1 φλιτζάνι
ζωικό βούτυρο2 φλιτζάνια κονιάκ1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι2 ποτήρια γλυκό κρασί200 γρ. βερίκοκα ξέρα200 γρ. χουρμάδες ξερούς300 γρ. δαμασκηνά ξέρα300 γρ. σύκα ξερά200 γρ. σταφίδες μαύρες400 γρ. βρασμένα κάστανα καθαρισμένα10 φέτες μπέικονΑλατοπίπεροΕλαιόλαδο1 ένεση με χοντρή βελόνα

Για τη γέμιση

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι1 ποτήρι κρασί κόκκινο ημίγλυκο2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη4 κουταλιές ελαιόλαδο1 φλιτζάνι ζωμό κοτάς50 γρ. κουκουνάρι200 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση

1. Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα. Προσοχή κανείς δεν εννοεί με σαπούνι. Προτιμάμε να πάρουμε καθορισμένη από το χασάπη αν δεν έχουμε butchering skills..
2. Από βραδύς που λέει και η γιαγιά ρίχνουμε σε ένα μπολ το κονιάκ, το γλυκό κρασί, το πορτοκάλι, τα βερίκοκα (όχι ολόκληρα παιδιά), τους χουρμάδες, τα δαμασκηνά. Επίσης τα σύκα και τις σταφίδες.
3. Με τη χοντρή τη σύριγγα κάνουμε ενέσεις από το υλικό του μπολ στα στήθη της γαλοπούλας. Μην ντρέπεστε. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Δίνει γεύση.
4. Αλατοπιπερώνουμε και την αλείφουμε λάδι και βούτυρο παντού. Βάζουμε χεράκι και μέσα της και δεν φοβόμαστε. Όσο περισσότερο το πασπάτεμα τόσο καλύτερο το φαγητό μας.
5. Στο σημείο αυτό σηκώνουμε την πέτσα και στρώνουμε τις φέτες του μπέικον και χώνουμε και τα βρασμένα κάστανα και μετά ράβε ξήλωνε, παίρνουμε κλωστή και προσπαθούμε να κλείσουμε το παραγεμισμένο πτηνό για να μη φύγουν τα κάστανα και το μπέικον.
6. Σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 3 ώρες.
7. Τα φρούτα που μαρινάραμε στο κρασί δεν τα πετάμε γιατί θα βάλουμε στη γέμιση.
8. Παίρνουμε κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
9. Βάζουμε και τον κιμά μέχρι να ροδοψηθεί.
10. Σβήνουμε με το ημίγλυκο κρασί κρασί και ρίχνουμε το ρύζι, το ζωμό, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς.
11. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να μελώσει η γέμιση και να βράσει φυσικά.
12. Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και χώνουμε τη γέμιση στη γαλοπούλα.

Cartoon Dandy’s Tips:

Η γαλοπούλα είναι μεγάλο πουλί. Για να ψηθεί τέλεια θέλετε εκτός από λίγο τύχη και ένα θερμόμετρο ψησίματος. Να ξέρετε όταν χώσετε το θερμόμετρο βαθιά στο μπούτι και η θερμοκρασία δείξει 80 σημαίνει πως έχει ψηθεί.Η ένεση κάνει καλό. Μην σκέφτεστε το γιατρό. Το κρέας των πουλερικών είναι λίγο αδιάφορο, λίγο τσίχλα, αλλά αν κάνετε μια ένεση με κρασί θα αλλάξει η γεύση του.Σπάστε τον πάγο. Κυριολεκτικά. Το πουλί σας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου γιατί στο ψήσιμο αυτό μετράει. Αν τη βάλετε μισοπαγωμένη, δεν γίνεται δουλειά.Η χαρά του αργόσχολου και του μερακλή. Αν είστε αρχάριος στην κουζίνα όπως εγώ θα σας πάρει πολλές ώρες μέχρι να τη φτιάξετε. Μην βαρεθείτε, αξίζει.Ψήνουμε με το στήθος προς τα επάνω, για καλύτερα αποτελέσματα.

The post Συνταγή για την καλύτερη γεμιστή γαλοπούλα της ζωής σου appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα