Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα, στο στόχαστρο των Ισραηλινών η ηγεσία της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι βομβάρδισε το σπίτι του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς σε ένα κύμα αεροπορικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή, κυκλοφόρησε ένα βίντεο με έκρηξη βόμβας που ισχυρίζονται ότι έπληξε το σπίτι του Yahya Sinwar, του γενικού ηγέτη της ομάδας

στην περιοχή.

Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα σκότωσαν τουλάχιστον 26 άτομα νωρίς την Κυριακή, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι Παλαιστίνιοι μαχητές απάντησαν με ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ, την Κυριακή το απόγευμα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να «συνεχίσει να ανταποκρίνεται δυναμικά» στις επιθέσεις ρουκετών, εν μέσω εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της κλιμακούμενης σύγκρουσης.

Από τότε που ξεκίνησε η μάχη τη Δευτέρα τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 47 παιδιών και 29 γυναικών, με 1.200 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ λέει ότι δεκάδες μαχητές είναι μεταξύ των νεκρών.

Δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, σκοτώθηκαν από μαχητικές επιθέσεις στο Ισραήλ, λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Μιλώντας σε πλήθος οπαδών της Χαμάς στη Ντόχα του Κατάρ, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η αιτία των εχθροπραξιών είναι η Ιερουσαλήμ.

«Οι σιωνιστές νόμιζαν (…) πως θα κατάφερναν να κατεδαφίσουν το τέμενος Αλ Άκσα, νόμιζαν ότι μπορούσαν να εκτοπίσουν τον λαό μας από τη Σέιχ Τζάρα», είπε ο κ. Χανίγια. «Λέω στον Νετανιάχου: Μην παίζεις με τη φωτιά», συνέχισε. «Ο τίτλος αυτής της μάχης σήμερα, ο τίτλος αυτής της Ιντιφάντας είναι Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ», επεσήμανε.

Έκκληση από τον Ερυθρό Σταυρό

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) κάλεσε σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «να ασκήσουν το μέγιστο της επιρροής τους για να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ», μια σύρραξη «άνευ προηγουμένου σφοδρότητας».

«Οι πληθυσμοί στη Γάζα και το Ισραήλ βρίσκονται αντιμέτωποι με τον σφοδρότερο κύκλο εχθροπραξιών εδώ και χρόνια», γράφει η CICR σε μια ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε ώρες πριν από την ψηφιακή συνεδρίαση του Συμβούλιου Ασφαλείας με επίκεντρο τις εχθροπραξίες.

Η CICR καλεί, επίσης, όλες τις πλευρές να «τερματίσουν την κλικάκωση της βίας και να διασφαλίσουν μια καλύτερη πρόσβαση στους ανθρώπους που επλήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας».

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Απεσταλμένοι των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Αιγύπτου συνεχίζουν τις προσπάθειες να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη προόδου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τη χειρότερη ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μετά το 2014.

Παράλληλα, εν μέσω εκκλήσεων, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αποφάσισε να συγκαλέσει την Τρίτη 18 Μάϊου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, με μήνυμά του στο twitter, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρει: «Λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και του απαράδεκτου αριθμού αμάχων, συγκαλώ έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Θα συντονίσουμε και θα συζητήσουμε πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στον τερματισμό της τρέχουσας βίας».

Πηγή: tvxs.gr

The post Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα, στο στόχαστρο των Ισραηλινών η ηγεσία της Χαμάς appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα