Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: “Μαύρος καπνός” για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Διχασμένη παραμένει η Ευρώπη για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, αφού η σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Οι χώρες που διαφωνούν δεν διαφοροποίησαν τη στάση τους και αρνούνται να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν.

Extraordinary Energy Council | Main points discussed:

policy options to alleviate the burden of high energy prices on Europeans
progress in actions to face

the cold season

EU countries are united in securing energy supply and prepared ahead of winter. #TTE

— EU Council (@EUCouncil) September 9, 2022

Τα κύρια σημεία που συζητήθηκαν ήταν οι επιλογές που έχουν τα κράτη-μέλη για την ανακούφιση από τις υψηλές τιμές ενέργειας, καθώς και η μέχρι τώρα πρόοδος στις όποιες δράσεις για την αντιμετώπιση του χειμώνα που έρχεται.

Αν και το μήνυμα του συμβουλίου ήταν πως “οι χώρες της ΕΕ είναι ενωμένες για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και προετοιμάζονται ενόψει του χειμώνα”, το πλαφόν στο ρωσικό αέριο παραμένει δυσεπίλυτος γρίφος που εξακολουθεί να διχάζει την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως κατά την προσέλευση του στο συμβούλιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, κάλεσε το Συμβούλιο “να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα”.

Η Ελληνική πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, προτείνεται η έμμεση επιβολή “πλαφόν” στην τιμή TTF, δηλαδή στη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, όπως αυτή διαμορφώνεται στον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμβο εμπορίας αερίου στην Ολλανδία.

Πώς μπορεί να τεθεί περιορισμός στην τιμή TTF του φυσικού αερίου; Μια καλύτερη εικόνα για το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κ. Ξιφαράς, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει από πλευράς ΕΕ παρέμβαση για τη δημιουργία ενός νέου δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου.

“Θα είναι πιο αποδοτικό για την Ε.Ε. να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αγοράς που θα βασίζεται στη ρευστότητα της αγοράς και στην πραγματική ισορροπία προσφοράς και ζήτησης” αναφέρει ο κ. Ξιφαράς, ο οποίος σημειώνει ότι το TTF ουσιαστικά λειτουργεί με κερδοσκοπικές πιέσεις από την αγορά παραγώγων και δεν αντανακλά το πραγματικό κόστος αλλά και τις πραγματικές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης στην αγορά του φυσικού αερίου.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Όπως εξηγούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές η διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να συνδεθεί με άλλους δείκτες που σχετίζονται με τις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου και σε άλλες αγορές πχ των ΗΠΑ (Henry Hub) ή της Ασίας.

news247.gr

The post Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: “Μαύρος καπνός” για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα