Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η πρώτη εκδήλωση της Ένωσης των Κεραμειανών | Photos

Χθες, ημέρα Τετάρτη 24/11, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση γνωριμίας της Ένωσης Κεραμειανών.

Η Μη κερδοσκοπική Ένωση στην έναρξη της εκδήλωσης, πραγματοποίησε μια αναδρομή της ιστορίας των Κεραμειών κατά χωριό-Οικισμό και έγινε αιτιολόγηση ονοματοδοσίας περιοχής μαζί με τα βασικά αρχαιολογικά ευρήματα περιοχής.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των Σκοπών της οι οποίοι κατηγορούνται σε 3 βασικές κατηγορίες (1. Αγροδιατροφή 2. Περιβάλλον & Αρχιτεκτονική 3. Ιστορία & Πολιτισμός).

Οι Πρωτοβουλίες

της Ένωσης θα ειναι αποκλειστικά σε μία ή περισσότερες από τις 3 αυτές κατηγορίες:

Στην 1η κατηγορία θα επιχειρηθεί σε συνεργασία με τους διαμένοντες στα χωριά να διασωθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες κηπευτικών, δενδροκαλλιεργειών  και βοτάνων. Αφού δημιουργηθεί  το πολλαπλασιαστικό υλικό θα πιστοποιηθεί σε συνεργασία με το ΜΑΙΧ. Τα μέλη της Ένωσης θα λαμβάνουν εποχικά (4 φορές το έτος) τις αιτούμενες  ποικιλίες αλλά και ότι άλλο διαθέτει η Τράπεζα. Με την δραστηριότητα αυτή συνδέεται ο απόδημος Ελληνισμός των Κεραμειών αλλά και οι απανταχού Κεραμειανοί με το τόπο καταγωγής των μέσα από τις παιδικές τους γευστικές αναμνήσεις διαφυλάττοντας παράλληλα στις επόμενες γενναίες την πολύτιμη κληρονομιά των ειδών. Παράλληλα θα επιχειρηθεί ενιαία εικόνα Κεραμειανών | Photosπροϊόντων με προθήκες στα καταστήματα διάθεσης και θέσπιση σήματος “Βέρο Κεραμειανό” για τις επιχειρήσεις που στεγάζουν την παραγωγή κ επεξεργασία των προϊόντων τους στην περιοχή.

Στην 2η κατηγορία θα επιχειρηθεί η παρέμβαση σε περιβαλλοντικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή με οχλούσες δραστηριότητες που ρυπαίνουν και εκπόνηση πλάνου παρεμβάσεων ανά οικισμό και χωριό με σκοπό την διατήρηση της φυσιογνωμίας των οικισμών και την στοχευμένη από πλευράς παρεμβάσεων ενέργεια στα παλαιά κτίσματα.

Στην 3η κατηγορία θα επιχειρηθεί η καταγραφή της ιστορίας και των γεγονότων με σκοπό να δημιουργηθεί αρχείο οπτικοακουστικού υλικού για τους αγώνες τις μάχες και τις πρωτοβουλίες των ντόπιων.

Παράλληλα με τις 3 κατηγορίες η Ένωση θα επιμεληθεί μεγάλου προγράμματος εκπαίδευσης παιδιών α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης ώστε με βιωματικό τρόπο ώστε να μάθουν πρακτικές καλλιέργειας, πρακτικές κτηνοτροφικής δραστηριότητας, συλλογής και επεξεργασίας ελαιόκαρπου, βοτάνων κλπ.

Η εκπαίδευση θα στοχεύσει να αποσπάσει με έναν ουσιωδώς πραγματικό τρόπο τα νέα παιδιά από την χρήση του κινητού και θα επιχειρήσει να καταδείξει την παραδοσιακή κρητική κουλτούρα παραγωγής και διατροφής με τρόπο φιλικό, διασκεδαστικό και σε αρμονία με την κουλτούρα της κληρονομιάς μας. Παράλληλα το δωδεκάμηνο πλάνο εκπαίδευσης θα επεκταθεί και σε θέματα ανάλυσης αρχιτεκτονικής οικισμών και σε περιβαλλοντικά ζητήματα μιας και η περιοχή ενδείκνυται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λόγω εγγύτητας και λόγω φυσικού πλούτου και ορεινού όγκου.

Η εκπαίδευση στην Ιστορία και το πολιτισμό της περιοχής θα πραγματοποιηθεί μέσα από επισκέψεις σε ερείπια οικισμών ώστε τα παιδιά να μάθουν γιατί  επελέγησαν οι εν λόγω  οικισμοί και τι πλεονεκτήματα συγκέντρωναν για τους ανθρώπους της εποχής.

Ακολούθησε Τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Κ. Καλογερή ο οποίος κατάγεται από χωριό των Κεραμειών και αντιστοίχως του ενός εκ των 3 αντιδημάρχων με καταγωγή από τα Κεραμειά (οι οποίοι παρευρέθηκαν) Κ. Νικηφιοράκη.

Η Εκδήλωση έκλεισε με διάλογο των μελών της Ενωσης. Στα πλαίσια της διαδικασίας  εγράφησαν περίπου 200 παρόντες στο μητρώο μελών της Ένωσης.

zarpanews.gr

The post Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η πρώτη εκδήλωση της Ένωσης των Κεραμειανών | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα