Στέφανος Λυραντωνάκης: Στόχος είναι να κάνουμε τον πολίτη να κινείται στην καθημερινότητά του με το ποδήλατο

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Ελληνικής Ομάδας Ποδηλασίας, Στέφανος Λυραντωνάκης, με αφορμή τον πρόσφατο Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας που αναβίωσε μετά από 10 χρόνια, πέρασε και από τα Χανιά (Δείτε ΕΔΩ) και ολοκληρώθηκε την Κυριακή στα Ιωάννινα.

Ο

κ. Λυραντωνάκης ο οποίος είναι καθηγητής φυσικής αγωγής και ασχολείται με το άθλημα της ποδηλασίας τα τελευταία 32 χρόνια, ξεκίνησε ως αθλητής και σήμερα είναι προπονητής στην εθνική ομάδα ποδηλασίας, αναφέρθηκε αρχικά στο σημαντικό αθλητικό event:

“Ο Ποδηλατικός γύρος Ελλάδος ήταν μια αφορμή για να αναδειχθεί το άθλημά μας. Με τον τρόπο αυτό, μπαίνουν κάποιες βάσεις ώστε να γνωρίσει ο απλός πολίτης το άθλημα κι από εδώ και πέρα είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Στόχος μας είναι να κάνουμε τον πολίτη να κινείται στην καθημερινότητά του με το ποδήλατο ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης, όχι τόσο το αθλητικό κομμάτι.”

“Σε σύγκριση με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις έχουμε ακόμα δρόμο, δε χρησιμοποιούμε σαν χώρα τόσο το ποδήλατο στην καθημερινότητά μας. Τα τελευταία 2 χρόνια βλέπω μια αυξητική τάση, ειδικά τώρα με την καραντίνα είδαμε πολύ κόσμο να αθλείται. Έχουν φτιαχτεί κάποιοι ποδηλατοδρόμοι, έχουν γίνει κάποια βήματα, όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Οι περισσότεροι φοβούνται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους με το ποδήλατο. Όταν έχεις όμως την δική σου λωρίδα, υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Όλα βέβαια, εξαρτώνται από την εκπαίδευση και την παιδεία που έχει ο κάθε πολίτης, η οποία ξεκινά από την παιδική ηλικία. Νομίζω τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να μάθουν τα παιδιά κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.”

“Έχουμε αθλητές μικρότερης ηλικίας που έχουν δυνατότητες. Σκοπός μας είναι να συμμετάσχουν σε αγώνες του εξωτερικού. Κατά κύριο λόγο για την εμπειρία, όχι τόσο για την διάκριση.”

“Συμβουλεύω τους γονείς να ωθήσουν τα παιδιά τους από νεαρή ηλικία στον αθλητισμό. Θα τα κάνει να ωριμάσουν, θα κοινωνικοποιηθούν, χωρίς πίεση όμως. Τα ίδια μεγαλώνοντας θα επιλέξουν τι τους αρέσει, με τι θέλουν να ασχοληθούν. Αν κρίνω από την δική μου εμπειρία, είχα αλλάξει κι εγώ πολλά αθλήματα μέχρι να καταλήξω στην ποδηλασία. Ο αθλητισμός είναι ενιαίος, τα οφέλη είναι ίδια για όλα τα αθλήματα.”

“Έχω δύο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών, και προσπαθώ να τα έχω μέσα στην χώρο. Με ενδιαφέρει να κάνουν αθλητικές δραστηριότητες, όχι απαραίτητα ποδήλατο. Σαφώς, βλέποντάς με κάθε μέρα έχουν επηρεαστεί από το άθλημα, αλλά δεν τους το επιβάλλω.”

“Η ποδηλασία και ο αθλητισμός μού έχουν προσφέρει αρκετές συγκινήσεις, αγώνες, γνωριμίες, φίλους, γνωστούς και απογοητεύσεις βέβαια. Με μια επιτυχία, τα ξεχνάς όλα και σου μένει η ηθική ικανοποίηση. Αξίζει πραγματικά να ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, καθώς μας προσφέρει τόσα καλά στην υγεία μας, αλλά και σε όλους τους τομείς”, κατέληξε ο κ. Λυραντωνάκης

zarpanews.gr

The post Στέφανος Λυραντωνάκης: Στόχος είναι να κάνουμε τον πολίτη να κινείται στην καθημερινότητά του με το ποδήλατο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα