Στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα μειονοτικά χωριά της Χειμάρρας, τη Λειβαδιάς και τη Δερβιτσάνης μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αναβολή της επίσκεψής του στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πύρρο Δήμα θα πετάξει προς την Αλβανία με ελικόπτερο Σινούκ από την Κέρκυρα.

Από χωριό σε χωριό, ο πρωθυπουργός θα ταξιδεύει με ελικόπτερο.

Κατά την παρουσία του στα χωριά της μειονότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας, θα επισκεφτεί σχολεία και εκκλησίες.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού είναι υψηλού συμβολισμού αλλά έρχεται μετα από κάποιες παραφωνίες της αλβανικής πλευράς.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα χωριά της ελληνικής αλβανικής μειονότητας έρχεται την επομένη των δηλώσεων του Έντι Ράμα για την αγορά τουρκικών drones, την έντονη αντίδραση της Αθήνας αλλά και στον απόηχο της προκλητικής ενέργειας του προέδρου της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεκάι, που απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία κατά την επίσκεψή του στον μειονοτικό δήμο Φοινίκης, που κατοικείται από Έλληνες ομογενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Δερβίτσανη αναμένεται να βρεθεί και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα συνεργασίας και καλής θέλησης για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας έρχεται 31 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία ήταν το 1991, όταν τότε είχε επισκεφτεί, επίσης την Δερβιτσάνη, ο πατέρας του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ήταν επίσης η πρώτη επίσκεψη στην Αλβανία δυτικο-ευρωπαίου ηγέτη μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

Το μήνυμα Δένδια στα Τίρανα

Πάντως, το δικό του μήνυμα στα Τίρανα με την ολοκλήρωση της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, μετά από γεύμα που παρέθεσε στον κ. Δένδιας ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως η Ελλάδα έχει «ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό».

Σημείωσε πως η Αλβανία που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και αυτό «συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους». Πρόσθεσε πως «οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Σήμερα εδώ στα Τίρανα τελειώνει η περιοδεία μου στα Δυτικά Βαλκάνια. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ το πρωί με την ομόλογό μου, την Αλβανίδα Υπουργό Εξωτερικών, και το μεσημέρι είχε την ευγένεια να μου παραθέσει γεύμα ο Πρωθυπουργός, Edi Rama. Είχαμε τη δυνατότητα και με τους δύο συνομιλητές μου αφενός μεν να αναλύσουμε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, τα προβλήματα που υπάρχουν στο βόρειο Κόσοβο, αλλά επίσης να αναφερθούμε και στις διμερείς μας σχέσεις.

Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, νομίζω ότι τοποθετήθηκα αναλυτικά στη συνέντευξη που έδωσα μαζί με την ομόλογό μου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Θέλω όμως να κάνω μια καταληκτική παρατήρηση μετά το γεύμα μου με τον Πρωθυπουργό. Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή. Η επιλογή της είναι να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα.

Και να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή».

ieidiseis.gr

The post Στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα