Στα Χανιά ο σπουδαίος Κώστας Γαβράς: “Ακόμα και οι μικρές αντιστάσεις στη ζωή είναι απαραίτητες”

Στα Χανιά βρίσκεται ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, καλεσμένος από το 10o Chania Film Festival, το οποίο πραγματοποιείται από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022 στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης θα παρευρεθεί σε τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, στην

οποία θα προβληθεί η ταινία του “Αμήν” και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Κώστας Γαβράς συνοδευόμενος από την σύζυγό του, ξεναγήθηκε στην έκθεση αφισών που εκτίθενται στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου, λίγο πριν την συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα ΜΜΕ.



“Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, κι εγώ και η γυναίκα μου που είμαστε εδώ. Στην Κρήτη είχα έρθει δύο φορές όταν ήμουν νέος και αργότερα, έκανα τα γυρίσματα της ταινίας “Παράδεισος στην Δύση” οπότε ξέρω αρκετά το νησί” ειπε ο κ. Γαβράς και συνέχισε:

“Με εξέπληξε η έκθεση αφισών, καθώς πολλές από αυτές δεν τις είχα δει ποτέ, τώρα τις ανακάλυψα, ενώ είμαι πολύ περήφανος και για το μικρό βιβλίο που κάνατε, είπε  αναφερόμενος σε μία έκδοση του Chania Film Festival για τον Έλληνα σκηνοθέτη. Αναφέρθηκε επίσης με πολύ θερμά λόγια και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του φεστιβάλ λέγοντας ότι, όπως τα παιδιά μαθαίνουν το αλφάβητο, μαθαίνουν και το πώς γίνεται μία ταινία. Ένας τρόπος να εξοικειωθούν και κυρίως να φτάσουν στο σημείο να επιλέγουν τι θα δουν, γιατί ζούμε σε μία κοινωνία η οποία είναι γεμάτη εικόνες που μας ακολουθούν παντού. Ο κινηματογράφος θα υπάρχει πάντα, με κάθε τρόπο. Διηγούμαστε ιστορίες και στους ανθρώπους αρέσει να ακούνε ιστορίες, έχουμε όλοι μας ανάγκη να ακούμε ιστορίες.

“Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η έκθεση που κάνετε, όπως επίσης είναι σημαντικό να υπάρξει ένα μουσείο στο οποίο θα μπορεί όποιος θέλει να δει όλη την καταπληκτική διαδρομή της τέχνης του κινηματογράφου. Αν δει κανείς τις τεράστιες μηχανές που χρησιμοποιούσαμε πριν από πολλά χρόνια και τις συγκρίνει με το σήμερα, θα διαπιστώσει πόσο άλλαξε ο κινηματογρόφος και φυσικά πώς εξελίχθηκε ο κόσμος.

Με αφορμή την τελευταία του ταινία, το “Ενήλικοι στην Αίθουσα” που ήταν η δική του οπτική μέσα από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Γαβράς ερωτώμενος για το πώς βλέπει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δήλωσε: “Ο ελληνικός λαός διάλεξε μία κυβέρνηση. Δεν θα ήθελα να το κρίνω αυτό. Εκείνο που με εκπλήσσει όμως πολύ είναι η Αστυνομία που έμαθα ότι βρίσκεται σε μερικά πανεπιστήμια. Είναι τελείως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να έχεις φοιτητές που αύριο θα διοικήσουν την Ελλάδα με αστυνομικούς δίπλα τους. Δηλαδή τους μαθαίνουμε ήδη να υποτάσσονται στην αστυνομία. Πώς γίνεται να δεχτούμε στην Ελλάδα, στην χώρα της δημοκρατίας, αυτό το πράγμα το οποίο κατακρίνουν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν και ένα σωρό άλλα πράγματα βέβαια, αλλά δεν θέλω να γίνω κριτής της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ερώτηση του zarpanews.gr ποιο σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο θα τον ωθούσε να δημιουργήσει την επόμενη ταινία του ο κ. Γαβράς απάντησε: “Ξέρετε, οι ταινίες είναι ιστορίες αγάπης, πάθους. Σε μία στιγμή κάτι σε συγκινεί βαθιά, σκέφομαι πώς μπορώ να διηγηθώ αυτή την ιστορία και ψάχνω να βρω τα μέσα για να το κάνω. Κάποιες φορές αυτό το πάθος ξεφτίζει, χάνεται και τα παρατάω. Το “Αμήν” για παράδειγμα. Το πρωτοείδα στο θέατρο το 1964 και έμεινα κατάπληκτος. Ήμουν βοηθός σκηνοθέτη τότε και σκέφτηκα αυτό το έργο πρέπει να γίνει ταινία. Μερικά χρόνια μετά, ως σκηνοθέτης, ζήτησα τα δικαιώματα αλλά μου είπαν ότι ήταν “πιασμένα” από άλλον. Πολλά χρόνια αργότερα, μιλούσα και πάλι για αυτό το έργο σε έναν παραγωγο ο οποίος μου είπε πως πλέον τα δικαιώματα είναι ελεύθερα. Άρα υπάρχουν πάθη που συνεχίζονται. Εμένα με ενδιέφερε να το κάνω γιατί αφορά δύο ανθρώπους που κάνουν αντίσταση απέναντι σε ένα τέρας τεράστιο που τα καταστρέφει όλα και επιλέγουν να αντισταθούν, ακόμα και με κόστος την ίδια τους τη ζωή. Για μένα είναι πολύ ουσιαστικό αυτό, η αντίσταση. Φυσικά δεν έχουμε ευκαιρία μόνο για μεγάλες αντιστάσεις. Ακόμα και οι μικρές αντιστάσεις είναι απαραίτητες αλλιώς η κοινωνία γίνεται, αστυνομία στα πανεπιστήμια όπως είπαμε πριν.

Για το πώς βλέπει την εκκλησία σήμερα είπε: Στη Γαλλία οι νέες γενιές απομακρύνονται από την εκκλησία. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας αρχιμανδρίτης που είπε αυτά που είπε για τις γυναίκες. Τελείως απαράδεκτο. Πώς μπορεί σήμερα η εκκλησία στην κοινωνία που ζούμε να συνεχίσει έχοντας αυτές τις απόψεις. Θα μου πείτε, το είπε ένας, ωστόσο νομίζω πως είναι περισσότεροι από ένας. Αυτό είναι το πρόβλημα της εκκλησίας. Δεν ακολουθεί την εποχή. Τι να σας πω περισσότερο. Προέρχομαι από μία πολύ θρησκευόμενη οικογένεια. Πιστεύω ότι η  εκκλησία πρέπει να δίνει σήματα ειρήνης. Όχι σήματα πολέμου, αγριότητας ή μίσους. Γιατί αυτή η δήλωση του αρχιμανδρίτη είναι μίσος. Μίσος για όλους τους άλλους που δεν σκέφτονται σαν και αυτόν.  Σαν μια γενική απάντηση θα σας έλεγα ότι η εκκλησία δε νομίζω πως παίζει τον ρόλο της όπως θα έπρεπε. Ίσως έχει ανάγκη μια βαθιά αλλαγή γιατί νομίζω πως πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη την ιδέα της εκκλησίας.

Σε ερώτηση σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη ο κ. Γαβράς δήλωσε: Εγώ θα σας ρωτήσω τί συμβαίνει με την Ελλάδα. Πώς μπορέσατε και βάλατε 30 βουλευτές ναζιστές στη Βουλή. Αυτό ήταν τελείως απίθανο, ξέροντας πώς ζήσαμε εμείς, η δική μου γενιά, με τους Γερμανούς. Πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα ο κόσμος να το δέχεται αυτό. Αυτό είναι ένα πρόβλημα στην Ελλάδα, η υπάρξη τόσων ναζιστών. Όταν η χώρα μας έχει υποφέρει τόσο. Όταν εδώ στην Κρήτη, έχετε υποφέρει τρομερά και φυσικά αντισταθήκατε καταπληκτικά.

The post Στα Χανιά ο σπουδαίος Κώστας Γαβράς: “Ακόμα και οι μικρές αντιστάσεις στη ζωή είναι απαραίτητες” appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Κώστας Γαβράς, “Ακόμα,chania, kostas gavras, “akoma