Χάρης Καστανίδης από τα Χανιά: Ο τόπος προόδευσε όταν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας είχε η δημοκρατική παράταξη

Στα Χανιά βρέθηκε χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος  πραγματοποίησε ομιλία στον Δημοτικό Κήπο Χανίων.

Δείτε την ομιλία του:


«Θα ήθελα να είναι μαζί μας εδώ ο Μανώλης Σκουλάκης και ο Σήφης Βαλυράκης», είπε

ο κ Καστανίδης ανοίγοντας την ομιλία του.

«Υπάρχουν διάφοροι που πιστεύουν ότι ο κύκλος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε. Αλλά ο τόπος προόδευσε όταν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας είχε η δημοκρατική παράταξη. Η χώρα έχει ανάγκη να οδηγήσει τα βήματα προς το μέλλον της το ΠΑΣΟΚ, η ΚΙΝΑΛ με τη σημερνή ο ονομασία.

Σήμερα η εικόνα είναι δυσάρεστη. Πριν από λίγες εβδομάδες η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στοιχεία που δείχνουν ότι μετά τα μέσα της δεκαετίας που πέρασε, το 30% των ελληνικών νοικοκυριών είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Δεν μπορεί να δαπανησει 395 ευρω τον μήνα να πληρώσει τα βασικά έξοδα όπως η θέρμανση. Το 40% των νοικοκυριών δυσκολεύεται να δαπανήσει τα χρήματα αυτά.

Ταυτόχρονα από μειώνεται το δημοκρατικό πολίτευμα. Γίνεται ωμή επέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές και δεν το ξέρει σχεδόν κάνεις. Πριν μήνες, η κυβέρνηση νύχτα κατέθεσε τροπολογία, με την οποία άλλαξε το καθεστώς επιλογής της ηγεσίας του ΑΣΕΠ. και επέβαλε τον εκλεκτό της σε μια ανεξάρτητη αρχή που έχει ταχθεί να αλλάξει το πελατειακό καθεστώς.

Μετά έφεραν δεύτερη τροπολογία για την αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η ηγεσία της οποίας πλέον επιλέγεται με κοινή απόφαση υπουργιών και όχι δικαστικών. Κλιμακώνει επί τα χείρω τις εργασιακές σχέσεις.

Στο Ρέθυμνο σήμερα μου έλεγαν ότι δεν υπάρχει καν επιθεωρητής εργασίας για να ελέγχει την αγορά εργασίας. Εξανεμίζει όλα ‘οσα έχουν θεσμοθετηθεί υπέρ της εργασίας, από το 1981.

Ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης αυτής θεσμοθέτησε το ακαταδίωκτο υψηλόβαθμων τραπεζικών λειτουργάν, σε περιπτώσεις απιστίας. Αυτές οι τράπεζες σήμερα με τους ξένους μετόχους έχουν πια το ακαταδίωκτο.

Όταν άρχιζε η πανδημία, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πάρει απόφαση να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία των Γερμανών και να μπορούν να δαπανούν περισσότερο τα κράτη. Αλλά οι άλλες χώρες ο, τι δανείζονταν, διοχέτευαν στο σύνολο της παραγωγής τους, στην Ελλάδα δεν κατευθυνθήκαν εκεί τα χρήματα.

Ο νυν υποδιοικητής της ΤτΕ είπε σε οικονομικό φόρουμ, ότι μετρά την πανδημία, η τραπεζική δανειοδότηση αυξήθηκε για τις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 9% ενώ για τις μικρές μειώθηκε. Και από το 9% αυτό, το μισό πήραν έξι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Ο δανεισμός που συνεχίζεται από την ελληνική κυβέρνηση έχει οδηγήσει το δημόσιο χρέος στο 212% επί του ΑΕΠ. Και έχουμε έλλειμμα 8,5 δις. Αλλά στο τέλος του 2022 τελειώνει η χαλάρωση και από το 2023 τι θα γίνει; θα επανέλθουμε στο σύμφωνο σταθερότητας που θέλουν οι Γερμανοί; Αν γίνει αυτό, θα βρεθούμε σε τροχιά χρεοκοπίας ξανά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρίση στρατηγικής, δεν αντιλαμβάνεται αυτά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να καταλήξουμε σήμερα σε μια εθνική θέση με την οποία θα πάμε σε συμμαχίες στην Ευρώπη κατά της επιβολής ξανά της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και αυτό πρέπει κάποιος να το ξεκινήσει. Αυτοί πρέπει να είμαστε εμείς.», είπε μεταξύ άλλων.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν την ομιλία ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η επιδημιολογική κρίση επιστέφει δριμύτερη, οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές για τις επόμενες μέρες. Και αυτό οφείλεται σε ευθύνες τις κυβέρνησης που είναι οι εξής:

Υπάρχουν διαρκώς αντιφατικές κυβερνητικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, επιβάλλεται σε έναν ανεμβολίαστο να έχει rapid test σε ένα καφέ, αλλά ο ίδιος αν μπει σε ένα λεωφορείο, δεν χρειάζεται τίποτα. Τέτοιες αποφάσεις κάνουν την πανδημία ξανά μη ελεγχόμενη».

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Δεν είναι δυνατόν να μην κάνεις καμιά προετοιμασία το καλοκαίρι για την εκπαίδευση, να ξεκινάει με 25 μαθητές ανά τάξη και η ένδοξη κυβέρνηση να λέει ότι θα κλείνει τάξεις μόνο αν προσβληθεί το 50 % των παιδιών.

Ακόμα ένας λόγος είναι η επικοινωνιακή αναρχία. Μιλούν κυβερνητικοί παράγοντες, μιλούν επιδημιολόγοι συχνά με αντικρουόμενες απόψεις.

Σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία ένας άνθρωπος έχει αναλάβει να μιλάει για όλα αυτά και μια επιτροπή τα διαχειρίζεται, με αποτέλεσμα να φτάσουν 85% ποσοστό εμβολιασμού. Ας τεθεί ένα τέλος στην αναρχία αυτή στη χώρα και να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα μιλάει και θα διαχειρίζεται αυτά.»

Σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα ο κ. Καστανίδης ανέφερε:

«Στα εθνικά θέματα, έχουμε εξελίξεις στα Σκόπια όπου υπάρχει άνοδος του εθνικιστικού κόμματος, με συνέπειες στο Μακεδονικό. Στη Βοσνία έχουμε αποσχιστικές τάσεις και ένταση στο Κόσοβο. Πρέπει η χώρα μας να προετοιμάσει για τις επερχόμενές αρνητικές εξελίξεις. Καλώ τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει άμεσα το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας».

Σε ότι αφορά την αύξηση στις τιμές ενέργειας είπε: «Θέλω να καλέσω την κυβέρνηση, μπροστά στην ιλιγγιώδη άνοδο τιμών ενέργειας, να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως συνέστησε η ευρωπαϊκή επιτροπή. Θα δυσκολευτούν πολύ τα νοικοκυριά και καλώ την κυβέρνηση να μη δείξει αναλγησία.

Και συνέχισε λέγοντας: «Ενόψει των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, στην προσπάθεια που κάνουμε να μεγαλώσει η δημοκρατική παράταξη, καλώ όλους τους Κρήτες να συμμετάσχουν μαζικά. Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών θα επιτρέψει να διαμορφωθεί το αποτέλεσμα από την κοινωνία και όχι από εξωθεσμικά κέντρα ισχύος

Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, είναι σοσιαλιστικά κόμματα. Αλλά πρέπει να ξαναορίσουμε την ταυτότητα του σοσιαλισμού. Σήμερα οι νεοφιλελεύθερες ιδέες πέφτουν. Και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι μεγάλο ζητούμενο σήμερα. Πρέπει να αλλάξουμε και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και να την κάνουμε συμμετοχική.

Σήμερα είναι βαθύτατα πατεντάτη δεξιά πολιτική, να λες ότι πηγαίνουμε στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί, στη γενιά των ήδη 400 ευρώ.

Μια προοδευτική πολιτική λέει να δυναμώσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ετήσιά υπάρχει καλύτερη ισορροπία. Και καμία οικονομική ανάπτυξη δεν συντελέστηκε χωρίς να συμμετέχει η εργασία στον παραγόμενο πλούτο».

Για την απόφασή να ιδρύσει εφετείο Κρήτης στο Ηράκλειο, ο κ Καστανίδης δήλωσε ότι την σχετική πρόταση είχε κάνει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και εκείνο είχε προτείνει το Ηράκλειο.

«Αφιέρωσα πάρα πολύ χρόνο στο ζήτημα», είπε, «και βρέθηκε ένα πνεύμα κατανόησης. Αν μέναμε σε μια παραλυτική ισορροπία, δεν θα μπορούσε να διοικηθεί η χώρα. Αυτοί που αντιδρούσαν, ας μας πουν ποια ήταν η εναλλακτική διαδικασία πέραν εκείνης που προβλέπει ο νόμος».

Ο Χάρης Καστανίδης χθες, επισκέφθηκε το Ηράκλειο και τις σεισμόπληκτες περιοχές του Αρκαλοχωρίου, όπου και ενημερώθηκε για το πλαίσιο δράσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμόπληκτων, ενώ νωρίτερα σήμερα επισκέφθηκε και το Ρέθυμνο, όπου έλαβε τιμητική πλακέτα από την αντιπεριφερειάρχη και τόνισε την ανάγκη αλλαγής της ιδεολογικής ταυτότητας του κινήματος.

Δείτε φωτογραφίες:

zarpanews.gr

The post Χάρης Καστανίδης από τα Χανιά: Ο τόπος προόδευσε όταν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας είχε η δημοκρατική παράταξη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
χανια, ευθυνη, κρητη, θεσσαλονικη, ΠΑΣΟΚ, ελστατ, ευρω, ΑΣΕΠ, τραπεζες, ελλαδα, ττε, χρεος, αεπ, δις, συριζα, οφείλεται, rapid, test, καλοκαιρι, σκοπια, συμμετοχή, ηρακλειο, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σεισμος κρητη, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, ξανα, κοινωνια, κομματα, rapid, χωρες, αεπ, δημοκρατια, εθνικη, ελστατ, εργασια, ηγεσια, πλαισιο, ρεθυμνο, ττε, φωτογραφιες, test, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αλλαξε το, αναρχια, ανθρωπος, ανοδος, εβδομαδες, βοσνια, βραδυ, γινει, γινεται, δημοσιο, δις, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εξι, εξοδα, ευρωπη, ιδεες, εικονα, ομιλια, ισορροπια, κυβερνηση, κυκλος, κι αλλο, κοσοβο, λεωφορειο, μηνες, νυχτα, ορια, οφείλεται, παμε, πειθαρχια, πορτογαλια, συμμετοχή, ταυτοτητα, βηματα, ενωση, εθνικα θεματα, χωρα, κηπο, μπροστα, σηφης, θεματα, θερμανση, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα