Στα Χανιά η έκθεση “John Craxton – Μία ελληνική ψυχή” – Η διαδρομή του Άγγλου ζωγράφου στον τόπο που αγάπησε περισσότερο | Video + Photos

| Video + Photos

Τα εγκαίνια μίας σπουδαίας έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στα Χανιά. Πρόκειται για την έκθεση “John Craxton – Μία ελληνική ψυχή” η οποία μετά το Μουσείο Μπενάκη που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι, ήρθε στα Χανιά, τον τόπο που αγάπησε και έζησε μεγάλο μέρος

της ζωής του ο σημαντικός αυτός καλλιτέχνης.

Πρόκειται για την ανανεωμένη εκδοχή της έκθεσης που θα παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023, αποτελεί συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη και το Craxton Estate και περιλαμβάνει συνολικά περί τους 100 πίνακες, σχέδια, εκτυπώσεις, φωτογραφίες και αντικείμενα κυρίως από το Craxton Estate, αλλά και 20 έργα, τα οποία παραχώρησαν φίλοι του καλλιτέχνη που ζουν στα Χανιά.

Η έκθεση αποτελεί μια ολοζώντανη εμπειρία για τον επισκέπτη, καθώς περιλαμβάνει, εκτός από τους πίνακες, καθημερινά αντικείμενα από τη ζωή και τη δουλειά του καλλιτέχνη, απεικονίσεις του σπιτιού του στην Ακτή Κουντουριώτη, μια μηχανή ίδια με αυτή που χρησιμοποιούσε ο Κράξτον, αλλά και την δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης μέσα στο ίδιο το σπίτι και εργαστήριό του.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς σαν Περιφέρεια Κρήτης που συμβάλαμε σε αυτήν την προσπάθεια» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής για την έκθεση του John Craxton. Μίλησε για τον καλλιτέχνη, ο οποίος επισκέφτηκε την Κρήτη και τον χαρακτήρισε «ο πιο ταλαντούχος της γενιάς του» με εξαιρετικά δείγματα.Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, καλωσόρισε τον κόσμο και μίλησε για μια έκθεση που μας πάει πίσω στον χρόνο. «Είναι ένα ταξίδι επιτυχίας, ένα ταξίδι που μας φέρνει εδώ» είπε ο δήμαρχος.

Επισήμανε δε, ότι η διαδρομή του Άγγλου ζωγράφου, που επέλεξε να χαραχθεί εδώ, στα Χανιά, συνδέεται με την διαδρομή της αποψινής έκθεσης, η οποία θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη και μετά στο Λονδίνο. Όπως τόνισε ο κ. Σημανδηράκης, η έκθεση αυτή έχει σκοπό να μας δείξει την Κρήτη, τα τοπία και τους ανθρώπους.Η γενική γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη σημείωσε: «Ο John Craxton μέσα από αυτή την έκθεση, επιστρέφει κατά μια έννοια στα αγαπημένα του Χανιά, σε έναν τόπο που πάντα ήθελε να βρίσκεται. Εκεί που ανακάλυψε στην ταυτότητά του ως καλλιτέχνης αλλά κι ως άνθρωπος».Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Μπενάκη, Γιώργος Μαγγίνης, αναφέρθηκε στα 100α γενέθλια του καλλιτέχνη, τα οποία γιορτάζονται μέσα από αυτή την έκθεση. «Αν είναι κάτι που μου μένει από τον John Craxton είναι το παράδειγμα της ζωή του» είπε ο κ. Μαγγίνης και συμπλήρωσε «Το πρόσωπο του ευτυχισμένου καλλιτέχνη στοίχειωνε εκείνη την εποχή, όμως εκείνος δεν μετάνιωσε ποτέ γι’ αυτό». Ολοκληρώνοντας, ο ίδιος τόνισε πως καλό θα ήταν να δούμε αυτήν την έκθεση σαν ένα παράδειγμα για την τωρινή εποχή.Τέλος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης σημείωσε πως η συγκίνηση απόψε είναι μεγάλη, καθότι μια έκθεση που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, πραγματοποιεί τα εγκαίνιά της εδώ, στα Χανιά. Ένα ευτυχές αποτέλεσμα ενεργειών από πολλούς ανθρώπους, μια άψογη συνεργασία, όπως τόνισε ο ίδιος.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα εγκαίνια της έκθεσης:

zarpanews.gr

The post Στα Χανιά η έκθεση “John Craxton – Μία ελληνική ψυχή” – Η διαδρομή του Άγγλου ζωγράφου στον τόπο που αγάπησε περισσότερο | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα