Σουδάν: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – “Ήμασταν σε μία γωνία και περιμέναμε το τέλος”

Το απόλυτο χάος επικρατεί στο Σουδάν, όπου πυρά και εκρήξεις συνεχίζονται αμείωτες στο Χαρτούm. Συγκλονιστικές μαρτυρίες του Μητροπολίτη Νουβίας και εγκλωβισμένου Έλληνα.

Αμείωτες συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών στο Σουδάν, την ώρα που οι προσπάθειες εκεχειρίας “πέφτουν” στο κενό.

Συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ, με τους κατοίκους να βρίσκουν προσωρινή ασφάλεια σε καταφύγια, ενώ η αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες αυξάνεται συνεχώς.

Βίντεο που εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ δείχνει οβίδες από βαρύ πολυβόλο

όπλο που έπεσαν στην αυλή του σπιτιού ενός Έλληνα, που παραμένει εγκλωβισμένος εδώ και 6 ημέρες.

“Όταν γίνεται βομβαρδισμός τρέχουμε έχουμε ένα underground, κάτω από μία σκάλα χτιστή, χτισμένη κι εκεί είναι ένα πιο ασφαλές μέρος στο οποίο μπορούμε να πάμε”, ήταν τα λόγια του.

Συγκλονιστικές είναι και η μαρτυρίες του Μητροπολίτη Νουβίας και Παντός Σουδάν, Σάββα.

“Ήταν το κάτι άλλο, δεν περιγράφεται, δεν περιγράφεται. Για δύο ώρες περίπου είχαμε μαζευτεί σε μία γωνία και περιμέναμε το τέλος. Φανταστείτε σεισμούς 8 Ρίχτερ. Ευτυχώς η Μητρόπολη είναι παλιό κτίριο, πέτρινο παλιό κτίριο με χοντρούς τοίχους και άντεξε, αλλά ό,τι γυάλινο υπήρχε έσπασε.

Ο πρώτος όροφος που είναι εκτεθειμένος είναι πάνω από τους τοίχους προστασίας δέχτηκε πυρά, τα τζάμια, τα υαλότουβλα έσπασαν. Έχει γεμίσει βλήματα όλος ο τοίχος και θραύσματα”, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εκεχειρία “τουλάχιστον τριών ημερών” ζητά ο Γκουτέρες
Ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια εκεχειρία “τουλάχιστον τριών ημερών” στο Σουδάν με αφορμή τους εορτασμούς της ‘Ειντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτούν το τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

“Άμεση προτεραιότητα, ζητώ εκεχειρία για τουλάχιστον τρεις ημέρες, για τους εορτασμούς της ‘Ειντ αλ-Φιτρ, για να επιτραπεί στους άμαχους που έχουν παγιδευτεί στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες να ξεφύγουν και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, τρόφιμα και άλλες προμήθειες πρώτης ανάγκης”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους μετά τη διαδικτυακή σύσκεψη που είχε με αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της περιφερειακής αφρικανικής ένωσης Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD) και άλλους συναφείς οργανισμούς.

“Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο στάδιο ώστε να επιτραπεί μια ανάπαυλα από τις μάχες και να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη εκεχειρία”, πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις αποτυχημένες εκκλήσεις για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός έως σήμερα, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια “σημαντική στιγμή του μουσουλμανικού ημερολογίου” και συμπλήρωσε ότι “όλες οι (εμπλεκόμενες) πλευρές στη σύγκρουση είναι μουσουλμάνοι”.

“Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπορέσει να τηρηθεί μια εκεχειρία” δήλωσε.

“Είμαστε σε επαφή με τις (εμπλεκόμενες) πλευρές, νομίζουμε ότι αυτό είναι δυνατόν αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος για να ασκήσει πίεση προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός”, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την εκεχειρία “απολύτως κρίσιμη” καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί.

“Τη διακοπή των εχθροπραξιών πρέπει να διαδεχθεί ένας σοβαρός διάλογος για να επιτρέψει την επιτυχία μιας μετάβασης, με τον διορισμό μιας μη στρατιωτικής κυβέρνησης”, δήλωσε.

news247.gr

The post Σουδάν: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – “Ήμασταν σε μία γωνία και περιμέναμε το τέλος” appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σουδάν, Εκτός, – “Ήμασταν,soudan, ektos, – “imastan