Σοκ και δέος για τους 130 νεκρούς – Το κακό σενάριο για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση

 To καλό και το κακό σενάριο για τους θανάτους τα Χριστούγεννα

Το σταυροδρόμι που έχουμε μπροστά μας. Η τραγωδία με τους νεκρούς, η πορεία προς τα Χριστούγεννα και η επόμενη μέρα με τον κορονοϊό και τη μετάλλαξη Όμικρον.

Σοκ και δέος στην κυβέρνηση, τους ειδικούς αλλά και την κοινωνία προκαλεί ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός θανάτων από κορονοϊό, οι οποίοι χθες έφτασαν στους 130, ενώ η ηχηρή προειδοποίηση του ΠΟΥ για την απίστευτη ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η μετάλλαξη

Όμικρον, εντείνουν την αγωνία για το επόμενο διάστημα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν πλήρη επίγνωση της υγειονομικής κατάστασης αλλά και της πρόβλεψης των επιστημόνων για επικείμενη κορύφωση. «Τα σκληρά στοιχεία της πανδημίας παραμένουν, δυστυχώς, σε υψηλά επίπεδα, τόσο για όσους νοσηλεύονται σε κλίνες Covid και τις ΜΕΘ όπως και σε ό,τι αφορά τους ημερήσιους θανάτους» τονίζει στο iEidiseis υψηλόβαθμη επιστημονική πηγή, εκτιμώντας ότι αυτές τις μέρες βρισκόμαστε στο «πικ» της πανδημίας, καθώς τώρα καταγράφονται τα «απόνερα» των προηγούμενων 15 ημερών.

Πάντα κατά την ίδια πηγή, η επιδιωκόμενη αποκλιμάκωση θα αρχίσει να εμφανίζεται από τις αρχές του νέου χρόνου, υπό δύο απαράβατες προϋποθέσεις: Ότι θα συνεχίσουν οι εμβολιασμοί με τον ίδιον ρυθμό και ότι κατά την εορταστική περίοδο θα είναι άπαντες εξαιρετικά προσεκτικοί.

Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Το απαισιόδοξο, το οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες επεξεργάζεται ήδη η κυβέρνηση συνδέεται με τη μετάλλαξη Όμικρον, για την οποία τα στοιχεία παραμένουν ακόμα ανεπαρκή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εμφανίζει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα μεγάλης διασποράς στη διάρκεια των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς αλλά και αργότερα.

Τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη διασπορά κατά την εορταστική περίοδο, τόσο λόγω των κοινωνικών και θρησκευτικών συναθροίσεων, όσο και λόγω των μετακινήσεων στην ενδοχώρα.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι συντεταγμένες πλεύσης για το επόμενο κρίσιμο δεκαπενθήμερο, προβλέπουν κυρίως τρεις δράσεις:

Tην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλη τη χώρα, με έμφαση στις περιοχές που τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά και τους πολίτες άνω των 60 ετών, καιΤη στοχευμένη στήριξη του ΕΣΥ με κλίνες από ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατρούς, όπου προκύπτει ανάγκηΤη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του μηχανισμού ελέγχου εφαρμογής των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας

Για τη θωράκιση των άνω των 60 ετών, η κυβέρνηση τους έχει δώσει ήδη προτεραιοποίηση στην πλατφόρμα των ραντεβού, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσει, ενώ για όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, εξετάζεται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση η ενεργοποίηση κινητών μονάδων εμβολιασμού.

Παραμένει, πάντως, στο τραπέζι το σενάριο για επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων σε ανεμβολίαστους, τουλάχιστον στις περιοχές που καταγράφεται υψηλό ιικό φορτίο.

Αν εφαρμοστούν, τότε οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να παραμένουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ούτε με rapid test.

The post Σοκ και δέος για τους 130 νεκρούς – Το κακό σενάριο για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σοκ, 130,sok, 130