Σκυλακάκης από τα Χανιά: “Άλλες χώρες θα έχουν ύφεση, εμείς μόνο επιβράδυνση” – Παρουσίασε το “Ελλάδα 2.0” | Video+Photos

Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά μόνο επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα, εξέφρασε την Πέμπτη από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ πριν την έναρξη της παρουσίασης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” στο θέατρο

“Μίκης Θεοδωράκης”, ο υπουργός ανέφερε ότι σε αυτό θα συμβάλουν και τα κονδύλια του σχεδίου αυτού:

“Η Ευρώπη σίγουρα θα μπει σε επιβράδυνση και αρκετές χώρες θα μπουν σε ύφεση. Η δική μας χώρα με τη βοήθεια και των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης, αλλά και της υψηλής ανάπτυξης και του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει υπάρξει τελευταία, θα αποφύγει την ύφεση. Θα έχουμε μια επιβράδυνση, αλλά όταν θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα έχουμε πολύ μεγάλη δυναμική στην οικονομία”.

Την εκδήλωση στα Χανιά διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε ότι πρέπει οι επιχειρήσεις να σπεύσουν να επωφεληθούν από το “Ελλάδα 2.0”, καθώς υπάρχει προθεσμία απορρόφησης των κονδυλίων:

“Άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2025, είναι κονδύλια που έχουν μεγάλη ανάγκη οι επιχειρήσεις. Ο χρόνος όμως είναι μικρός και θα πρέπει να κινηθούμε με τάχιστες διαδικασίες. Το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν ή να δανειοδοτηθούν για να αναπτύξουν δραστηριότητες και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους”.

Ο κ. Κόλλιας δήλωσε ακόμα ότι το ίδιο το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι φορέας υλοποίησης ενός από τα προγράμματα του σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο λέγεται “Έξυπνη Μεταποίηση” και αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση εξοπλισμού επιχειρήσεων, με δυνατότητα επιχορήγησης από 250.000 ως και 6.000.000 ευρώ.

Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης επιδοτούν ακόμα και άνω του 50% των επενδυτικών σχεδίων σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ ο δανεισμός, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο σκέλος του σχεδίου, αφορά δάνεια με μεσοσταθμικό επιτόκιο 0.9%. Ακόμα, προωθείται η συγχώνευση επιχειρήσεων για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Ο κ. Κόλλιας είπε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην τραπεζική χρηματοδότηση και την υπεύθυνη χρήση των προγραμμάτων, ώστε να μην καταλήξουν τα δάνεια να “κοκκινίσουν”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επίσης υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις της χώρας θα επωφεληθούν από την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο σχέδιο ανάκαμψης:

“Παρουσιάζουμε τις ευκαιρίες και προοπτικές που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες προπαντός, μέσα από το “Ελλάδα 2.0″, το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Θα κάνουμε το ίδιο και στο Ηράκλειο, αλλά και μια εκτεταμένη συζήτηση και στο Ρέθυμνο. Είναι μεγάλη ευκαιρία, ειδικά στο πρόγραμμα των δανείων που είναι ανοικτό για κάθε είδους επιχείρηση, υπάρχει μηδενική γραφειοκρατία. Η πρώτη επένδυση μικρής επιχείρησης που εγκρίθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, είχε δηλωθεί στις στις 15 Ιουλίου και μεσολάβησε ο Αύγουστος που δεν είναι ο πιο παραγωγικός μήνας”.

Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Ηράκλειο, ενώ νωρίτερα ο υπουργός θα έχει σύσκεψη με τους δημάρχους της Π.Ε. Χανίων.



zarpanews.gr

The post Σκυλακάκης από τα Χανιά: “Άλλες χώρες θα έχουν ύφεση, εμείς μόνο επιβράδυνση” – Παρουσίασε το “Ελλάδα 2.0” | Video+Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα