Σήμα κινδύνου για τη μελισσοκομία λόγω ανομβρίας

Οι 600 καταγεγραμμένοι μελισσοκόμοι του νομού Λασιθίου, οι οποίοι διατηρούν γύρω στις 5.000 κυψέλες, με μέση ετήσια παραγωγή τους 600-700 τόνους ποιοτικού μελιού, βρίσκονται σε ιδιαίτερη ανησυχία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς η ανομβρία συνεχίζεται και ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός για τη διατήρηση του ζωικού τους κεφαλαίου.

«Από τις 20 Ιανουαρίου καταλάβαμε ότι αφού είχε περάσει το μισό του χειμώνα χωρίς βροχές, η συνέχεια θα ήταν όμοια με τα δυο καταστροφικά για τη μελισσοκομία προηγούμενα χρόνια.

Χωρίς βροχές και χωρίς άνθη στην ύπαιθρο, οι μέλισσες τρέφονται πλέον αποκλειστικά

από του λουλούδια της οξαλίδας και της βρούβας, αφού η εικόνα στη Λασιθιώτικη φύση τώρα, στις αρχές του Φλεβάρη, θυμίζει τα τέλη Απριλίου.

Η ανησυχία μας είναι πάρα πολύ μεγάλη φέτος γιατί περάσαμε δύο επίσης άνυδρα χρόνια το 2016 και το 2017 και βλέπουμε σήμερα ότι η περίοδος που διανύουμε θα είναι η δυσκολότερη που περάσαμε ποτέ για να καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανά τα μελίσσια μας», δηλώνει φανερά ανήσυχος ο πρόεδρος των μελισσοκόμων του Ν. Λασιθίου κ Μανόλης Μαυρουπλάκης.

«Τώρα πια δεν μας ενδιαφέρει πόσο μέλι θα βγάλουμε, αλλά πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε ζωντανό το ζωικό μας κεφάλαιο», προσθέτει ο κ Μαυρουπλάκης.

Από τη στιγμή που η ανθοφορία στη μελισσοομία είναι εξαιρετικά φτωχή και οι μέλισσες δεν βρίσκουν γύρη στη φύση, οι μελισσοκόμοι θα υποχρεωθούν και φέτος να αγοράσουν υποκατάστατα γύρης για να θρέψουν τα μελίσσια τους και να κρατήσουν την ισορροπία στις κυψέλες τους. Όχι για να παραγάγουν μέλι, αλλά για να κρατηθούν στη ζωή οι μέλισσες.

Με αυτό τον τρόπο, το κόστος της διατήρησης των μελισσών ανεβαίνει κατακόρυφα και το επάγγελμα του μελισσοκόμου καθίσταται ζημιογόνο, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους.

Το 2016, όταν λόγω ανομβρίας είχε φανεί πως η κρητική ύπαιθρος δεν θα μπορούσε από μόνη της να θρέψει τα εκατομμύρια των μελισσών που αναζητούσαν αγωνιωδώς τη γύρη από τα λιγοστά μελισσοκομικά άνθη, έγινε μια σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με κύριο θέμα συζήτησης την αίτηση αποζημίωσης από το κράτος για τους μελισσοκόμους που λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν είχαν παραγωγή μελιού, χωρίς ωστόσο να βρουν την ανάλογη ανταπόκριση από την πολιτεία.

Πρωτοπόρος ο νομός Λασιθίου

Μπορεί στο νομό Λασιθίου να υπάρχουν μόνο 600 καταγεγραμμένοι μελισσοκόμοι με 5.000 περίπου κυψέλες και ετήσια παραγωγή μελιού γύρω στους 600 -700 τόνους, αλλά αυτοί οι λίγοι μελισσοκόμοι θεωρούνται πρωτοπόροι διότι έχουν την τύχη να έχουν τα μελίσσια τους στα πευκοδάση της Ιεράπετρας και του Μεραμπέλλου απ’ όπου παίρνουν το περίφημο πευκόμελο. Το ίδιο συμβαίνει και στους θυμαρότοπους της Σητείας απ’ όπου παίρνουν το ποιοτικότερο θυμαρόμελο της Κρήτης.

«Με αυτά τα μέλια που παράγει ο νομός Λασιθίου, αγωνιστήκαμε και καταφέραμε να κατοχυρώσουμε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, το μέλι μας, το οποίο έτσι έχει αποκτήσει τη δική του ταυτότητα», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων νομού Λασιθίου κ. Μανόλης Μαυρουπλάκης.
Μελισσοκομικό Συνέδριο

Στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της έκθεσης «Κερνάμε Ελλάδα» στα Χανιά, οργανώνεται παράλληλα στην ίδια πόλη και το 4ο Παγκρήτιο Συνέδριο Μελισσοκομίας.

«Θέμα μας θα είναι η παρουσίαση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης στους μελισσοκόμους του νησιού μας. Προσκαλούμε, με την ευκαιρία, όλους τους μελισσοκόμους της Κρήτης, και θέλουμε να είναι παρόντες στο συνέδριο μας στα Χανιά, καθώς θα συζητήσουμε και όλα τα άλλα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας», ανακοινώνει ο κ. Μανόλης Μαυρουπλάκης.

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα