“Σφυροκόπημα” και θετικές προτάσεις η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εκλογές

Δυναμική είσοδο έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην «πολιτική καθημερινότητα» του 2023, αφού η πρώτη κίνησή του μετά την εορταστική περίοδο, ήταν να …καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για την υγειονομική ασφάλεια. Η κίνηση αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι – όπως λένε στην Κουμουνδούρου- ένα σαφές δείγμα για το τι θα επακολουθήσει. Αφού ο Αλέξης Τσίπρας

και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει την τακτική του «σφυριού» και των «θετικών προτάσεων» μέχρι η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες.

Θυμίζουμε ότι η κοινοβουλευτική αυτή πρωτοβουλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την συνάντησή του με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Αφότου δηλαδή του παρατέθηκε από τον κλάδο των φαρμακοποιών μια πρωτοφανής κατάσταση στην αγορά του φαρμάκου με την εκτίμηση πως βρίσκεται στο χειρότερο εδώ και δεκαετίες σημείο της.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές πως για κάθε ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία ως απότοκο της κυβερνητικής πολιτικής ο πρωθυπουργός θα τίθεται απέναντι στις ευθύνες του και θα αξιοποιείται κάθε θεσμικό μέσο προκειμένου οι ευθύνες αυτές να αναδειχθούν. Ουσιαστικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα «σφυροκοπείται» για όλα τα ανοιχτά θέματα που αφορούν τους πολίτες.

Η θετική ατζέντα

Παράλληλα όμως με το «σφυροκόπημα» στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να είναι και η ανάδειξη μίας θετικής ατζέντας διακυβερνητικών προτάσεων . Στοιχείο που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα όταν θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα βασίζεται στις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον προηγούμενο Σεπτέμβρη στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτική αυτών των προθέσεων ήταν η χθεσινή δημοσιοποίηση του «σπότ» για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την στεγαστική πολιτική. Ένα πολιτικό μήνυμα με σαφείς και εύληπτες θέσεις και προτάσεις που απευθύνεται κυρίως στην νέα γενιά. Περιέχοντας την περιγραφή της σημερινής κατάστασης αλλά μιας πρότασης διεξόδου. Ήδη αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τις πλευρές της θετικής ατζέντας του, αφού τα στελέχη του παράλληλα με την κριτική που ασκούν στην κυβερνητική πολιτική καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις εναλλακτικής διακυβέρνησης, εφαρμόσιμες άμεσα.

Ενδεικτική για το χώρο του φαρμάκου η δέσμη προτάσεων στην οποία αναφέρθηκε σε αρθρογραφία του ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Τόνισε ότι «σε εθνικό επίπεδο η κρίσιμη προτεραιότητα σήμερα είναι ο αυστηρός και συστηματικός έλεγχος της αγοράς. Εκτός από την αυτονόητη επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, απαιτείται επίσης: Ο συνεχής έλεγχος από τον ΕΟΦ των αποθεμάτων των φαρμακαποθηκών και ο real time έλεγχος των πωλήσεων τους.

Η αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας. Η δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα όπως αντιβιοτικά, αναλγητικά-αντιπυρετικά, αντιφυματικά, αντιεπιληπτικά, θρομβολυτικά, ινσουλίνη κλπ. Η δημιουργία Παρατηρητηρίου ελλείψεων στον ΕΟΦ για την έγκαιρη παρέμβαση στην αγορά και η ενίσχυση του ΕΟΦ και η εξυγίανση του ΙΦΕΤ».

Αντίστοιχη ήταν η δημόσια θέση του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση που θύμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «έχουμε προτείνει πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, και ειδικά στο πετρέλαιο κίνησης που επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας. Ρύθμιση της αγοράς στην ενέργεια, της ακριβότερης στην Ευρώπη εδώ και ενάμιση χρόνο. Και παράλληλα στήριξη του εισοδήματος των πολιτών με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή».

Αντίστοιχη λογική και από τον Τομεάρχη Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο που για τα θέματα του άτυπου χαρτοφυλακίου του σημείωσε σε άρθρο του πως πρέπει «να λειτουργήσει η αγορά ενέργειας με ρύθμιση και έλεγχο και προς όφελος των καταναλωτών. Η πολιτεία να μπορεί να εγγυηθεί πως η πράσινη μετάβαση θα γίνει με όρους δικαιοσύνης για να μην μείνει κανένας πίσω.

Η ΔΕΗ να ανακτήσει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο και να γίνουν παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές».

Εξυπακούεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν προϋπόθεση για την εφαρμογή των προτάσεων αυτών την συνολική πολιτική αλλαγή με την έλευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Μια συνθήκη που θα επιτευχθεί με προαπαιτούμενο την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και την κάλπη της απλής αναλογικής.

news247.gr

The post “Σφυροκόπημα” και θετικές προτάσεις η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εκλογές appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα