Σε γιορτούλες και εργασιακούς χώρους «κυκλοφορεί» ο κορονοϊός στα Χανιά – «Γκάζι» στους εμβολιασμούς για να «φρενάρει» η διασπορά

Ανησυχία από την έξαρση κρουσμάτων αλλά και παράθυρο ελπίδας από την ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών στα Χανιά «βλέπει» ο επόπτης του ΕΟΔΥ και συντονιστής πρωτοβάθμιας υγείας του νομού, Στέφανος Ντουκάκης. 

Μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, ο κ. Ντουκάκης, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η διασπορά γίνεται μεταξύ γνωστών, είτε σε χώρους εργασίας είτε σε μικρές μαζώξεις σε σπίτια όπου δεν τηρούνται

τα ενδεδειγμένα μέτρα αυτοπροστασίας.

«Από τους γνωστούς μας θα κολλήσουμε»

«Έχουμε αύξηση τις τελευταίες μέρες, όχι μόνο στα Χανιά αλλά σε όλη την Κρήτη. Πιο πολύ αφορά νέες ηλικίες και μαθητές και νέους εφήβους και νέο κόσμο και αυτό έχει να κάνει με την μη τήρηση πιθανώς των προβλεπόμενων – ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας σε χώρους με γνωστούς μας» τόνισε ο κ. Ντουκάκης και συνέχισε λέγοντας:

«Για παράδειγμα, σε έναν χώρο εργασίας, άτομα που δουλεύουν μαζί, ή κάποιοι που κάνουν μια γιορτούλα στο σπίτι. Υπάρχει μια κινητικότητα αυτή τη στιγμή, η οποία διευκολύνει και λόγω των κλειστών χώρων, τη μετάδοση του ιού»

Στην επισήμανση ότι αυτά δεν απαγορεύονται, παρατήρησε πως «σίγουρα δεν απαγορεύονται. Όμως κάποιες φορές συμπεριφερόμαστε και σαν να μην υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή επειδή με κάποιους δουλεύουμε μαζί σε μια υπηρεσία και ξέρουμε ο ένα τον άλλον, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κολλήσει ο ένας το άλλον. Σε πολλές περιπτώσεις το βλέπουμε αυτό και στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο, να μπαίνεις σε έναν χώρο εργασίας και αυτοί που δουλεύουν μαζί να μην φοράνε μάσκα. Πρέπει να το καταλάβουμε ότι και από τους γνωστούς μας θα κολλήσουμε και τελικά από τους γνωστούς μας θα κολλήσουμε»

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία

Σε ό,τι αφορά την έξαρση κρουσμάτων στα σχολεία ο κ. Ντουκάκης τόνισε: Υπάρχει θέμα αλλά σε κάθε περίπτωση κι εκεί υπάρχουν πρωτόκολλα που ακολουθούμε και είμαστε αρκετά οργανωμένοι τουλάχιστον τοπικά – συνεργαζόμαστε άριστα και με την πρωτοβάθμια και με την δευτεροβάθμια διεύθυνση εκπαίδευσης και με την διεύθυνση δημόσιας υγείας-.

Τα πρωτόκολλα είναι συγκεκριμένα δηλαδή σε περίπτωση που κάποιο παιδί βρεθεί θετικό μέσω των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων -self test-

Αν ένα παιδί έχει θετικό σελφ τεστ, η επιβεβαίωση πρέπει να γίνει με ράπιντ και στη συνέχεια εάν υπάρχουν συμπτώματα καλό θα είναι να γίνεται και επιβεβαίωση με μοριακό τεστ ακόμα κι αν το ράπιντ είναι αρνητικό για να μην μας ξεφύγει κανένα κρούσμα. Εφόσον το κρούσμα εξακριβωθεί, θα πρέπει ή την ημέρα 0 -δηλαδή την ημέρα που γίνεται η επιβεβαίωση του θετικού- ή την ημέρα 1, θα πρέπει όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές του τμήματος να υποβληθούν σε τεστ. Εφόσον είναι αρνητικό συνεχίζουν να υποβάλλονται σε καθημερινά σελφ τεστ και την ημέρα 7 ξανά σε ράπιντ τεστ. Εφόσον όλα αυτά είναι αρνητικά, οι μαθητές συνεχίζουν κανονικά την δραστηριότητά τους.

Ερωτηθείς για το αλαλούμ που προκύπτει το τελευταίο διάστημα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις διαχείρισης κρουσμάτων στην εκπαίδευση, εξήγησε πως:

«Είναι πιο ευέλικτα τα σημερινά πρωτόκολλα. Και ταυτόχρονα είναι πολύ πιο σύνθετα. Έχουμε ένα κομμάτι εμβολιασμένων μαθητών και διδακτικού προσωπικού, έχουμε επίσης μια εύκολη πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, όπως self test, rapid test. Αυτό δημιουργεί μια μικρή σύγχυση ή και μια μεγάλη σύγχυση πολλές φορές. Από τη μεριά μας είμαστε ανοικτοί στην επικοινωνία για να λύνουμε όποιες απορίες προκύπτουν και προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις»

Τεστ για όλους στο Δημαρχείο

Για τα τεστ στο Δημαρχείο ο κ. Ντουκάκης υπενθύμισε πως έχει αλλάξει το ωράριο το οποίο πλέον είναι διευρυμένο για την εξυπηρέτηση του κοινού: « Ξεκινάμε πολύ νωρίς το πρωί και τελειώνουμε αργά το απόγευμα στις 16:30 που προλαβαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουν το παιδί και να το φέρουν.

Σε εμάς έχει δικαίωμα να κάνει ράπιντ τεστ οποιοσδήποτε πολίτης, είτε είναι μαθητής, είτε είναι εργαζόμενος είτε είναι εμβολιασμένος είτε είναι ανεμβολίαστος. Κάνουμε σε όλους. Απλά η διαφορά είναι ότι ο ανεμβολίαστος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το τεστ για την δουλειά του ή για να πάει σε ένα εστιατόριο ή οπουδήποτε γιατί δεν καταγράφεται.Οι λόγοι που το κάνουμε είναι ιατρικοί, επιστημονικοί, βοήθεια στην κοινότητα με ό,τι τρόπο μπορούμε.

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών 

Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς των παιδιών, συνέστησε ανεπιφύλακτα ότι πρέπει να γίνονται:

«Εγώ προτρέπω να γίνουν οι εμβολιασμοί και στα παιδιά. Από τη στιγμή που βλέπουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί το συστήνουν και βάσει των δεδομένων που έχουν προκύπτει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ναι και για τα παιδιά αλλά και για οποιονδήποτε ενήλικα -εκτός αν συντρέχουν ειδικοί ιατρικοί λόγοι- προτείνω ανεπιφύλακτα την λύση του εμβολιασμού για να ξεπεράσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Βλέπουμε ότι ηλικίες από 14 και πάνω προσέρχονται πιο εύκολα. Στα πιο μικρά παιδιά, 12, 13 ετών, υπάρχει μια διστακτικότητα αλλά έρχονται. Και κάνουμε εμβόλια σε παιδιά, κάνουμε και πρώτες δόσεις. Οπότε νομίζω ότι σιγά – σιγά περνάει μέσα στην κοινωνία το αίσθημα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».

«Στο 2ο Κέντρο Υγείας έχουμε κάνει περίπου 43.000 εμβόλια. Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός που στατιστικά δείχνει πλέον το ασφαλές προφίλ των εμβολίων αυτών» τόνισε.

Ραγδαία αύξηση εμβολιασμών

Παράλληλα, ο κ. Ντουκάκης αναφέρθηκε στην μεγάλη αύξηση στον ρυθμό εμβολιασμών που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες:

«Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια τεράστια αύξηση στα ραντεβού. Πλήθος κόσμου που έχει περάσει το 6μηνο προσέρχεται για την τρίτη δόση και από 120 εμβολιασμούς που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, τώρα έχουμε φτάσει 270 μπορεί και 280 την μέρα.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό, τα πρώτα διαθέσιμα ραντεβού είναι μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου!

Εμβολιασμοί κατ’οίκον

Ο κ. Ντουκάκης ενημέρωσε επίσης ότι οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ μέσω της 7ης ΥΠΕ «έχουμε Κινητές Ομάδες που κάνουν κατ’ οίκον εμβολιασμούς  σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας. Υπάρχουν σε όλα τα κέντρα υγείας στην Κίσσαμο, Κάντανο και Βάμο ομάδες οι οποίες ενημερώνονται μέσω του συστήματος ότι υπάρχει άνθρωπος που είναι κατακεκλιμενος  και μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο στο σπίτι του. Μπορούμε να κάνουμε το Johnson και το Pfizer και μπορούμε αρκετά γρήγορα να πάμε στα σπίτια» ανέφερε.

Όπως εξήγησε, η ενημέρωση για ένα τέτοιο περιστατικό γίνεται είτε μέσω  της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όπου ο θεράπων ιατρός παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία είτε και  μέσω τηλεφώνου στο 1ο Κέντρο Υγείας στην γραμμή 28210 24644 όπου μπορούν να πάρουν τηλέφωνο από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και να κανονίσουμε εμείς ραντεβού».

zarpanews.gr

The post Σε γιορτούλες και εργασιακούς χώρους «κυκλοφορεί» ο κορονοϊός στα Χανιά – «Γκάζι» στους εμβολιασμούς για να «φρενάρει» η διασπορά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα