Σαρηγιάννης: «Καμπανάκι» για τις επόμενες 10 ημέρες – Τι γίνεται στην Κρήτη

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Σε ότι αφορά την Κρήτη:

Στα Χανιά με 52 κρούσματα έχουμε μικρότερο

αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή και διαμόρφωση ανοδικής τάσης, έχοντας ήδη βρεθεί πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας.

Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 54 κρούσματα, και συνεχίζει η έντονα ανοδική τάση, που το έχει επαναφέρει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας.

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 121 κρούσματα , παρατηρείται μειωμένος αριθμός σε σχέση με την Παρασκευή, βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας, και συνεχίζει ανοδικά.

Στο Λασίθι παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή, καθώς εντοπίστηκαν 6 κρούσματα, η ισχυρή ανοδική τάση έχει περιέλθει σε πτώση, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας.

Ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει:

Με στόχο την αντιμετώπιση του 4ου κύματος της πανδημίας στο οποίο βρισκόμαστε από τις 28 Ιουνίου πέρα από την επιτάχυνση του εμβολιασμού προτείνουμε την συνέχιση με μαζική συμμετοχή των πολιτών και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα των rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, εργαζόμενους και μη.

Στην περίπτωση των ανεμβολίαστων εργαζομένων τα 2 rapid test την εβδομάδα θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά. Επίσης, κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ να πηγαίνουν και να κάνουν αυξημένο αριθμό rapid test στις περιοχές όπου παρατηρείται έντονα αυξητική τάση πριν ακόμη αυξηθούν πολύ τα κρούσματα συνδυάζοντας τα δεδομένα του ΕΟΔΥ με τις προσομοιώσεις της δυναμικής της πανδημίας από μοντέλα όπως το CORE της ερευνητικής ομάδας HERACLES για την Υγεία και το Εκθεσίωμα του ΑΠΘ.

Έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε σε καραντίνα τους θετικούς στον SARS-CoV-2 και με καλή ιχνηλάτηση επαφών να σταματήσουμε πολλαπλές αλυσίδες μετάδοσης της νόσου, μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ανάγκη για περιοριστικά μέτρα και τοπικά lockdown. Περιοχές στις οποίες ένα τέτοιο μέτρο θα είχε πολύ μεγάλη απόδοση είναι τα νησιά που περιέρχονται σε έντονη άνοδο, όπως π.χ. τα Γρεβενά και η Άρτα.

Αν θέλουμε να συνδυάσουμε τη χρηστή διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου από την COVID-19 με την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι κρίσιμο να προετοιμάζουμε κατάλληλα τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε επίπεδα υποδομής (με τη χρήση συσκευών απολύμανσης και καθαρισμού του αέρα εσωτερικών χώρων) ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με αυξημένη ασφάλεια και να μην στηριζόμαστε μόνο στα μέτρα περιορισμού δραστηριοτήτων.

Ένα καλό παράδειγμα τέτοιας προετοιμασίας αποτελεί το ΑΠΘ, το οποίο έχει εξοπλιστεί με 150 συσκευές απολύμανσης του αέρα με φίλτρα HEPA για εργαστήρια, κλινικές, και αμφιθέατρα/αίθουσες διδασκαλίας με ανεπαρκή αερισμό μετά από σχετική πρόταση της Υγειονομικής Επιτροπής του Συλλόγου μελών ΔΕΠ (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ και γίνεται προσπάθεια να γίνει προμήθεια περισσότερων τέτοιων συσκευών και για άλλους χώρους εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου.

Είναι ένα παράδειγμα που συστήνουμε σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες και όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων.

The post Σαρηγιάννης: «Καμπανάκι» για τις επόμενες 10 ημέρες – Τι γίνεται στην Κρήτη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα