Ροκάκης: «Να θυμηθεί ο κόσμος ότι τα ψώνια είναι εμπειρία» – Ελπίδες για ανάκαμψη της Αγοράς των Χανίων στις γιορτές | Video

| Video

Για την κατάσταση που επικρατεί στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο στα Χανιά, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης, σε συνέντευξή του στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη.

Ο κ. Ροκάκης, με την αφορμή των μουσικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Επιμελητήριο και οι οποίες ξεκινούν σήμερα στην Παλαιόχωρα και συνεχίζονται αύριο στα Χανιά

και την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στην Κίσσαμο, τόνισε:

«Στόχος μας ήταν πρώτον να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο στις οικογένειες να κατέβουν και να αγοράσουν πράγματα από τα εμπορικά καταστήματα των Χανίων και ο δεύτερος λόγος είναι να καταλάβουμε όλοι ότι η αγορά ενός προϊόντος δεν είναι απλώς μπαίνω στο ίντερνετ και το αγοράζω, είναι μια συνολικότερη εμπειρία. Και θέλουμε αυτήν την εμπειρία να περάσουμε στις οικογένειες».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ηλεκτρονικές αγορές και το κατά πόσο οι εμπορικές επιχειρήσεις κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο κ. Ροκάκης τόνισε πως «τo Επιμελητήριο έχει μπει στην διαδικασία του direct market δηλαδή οποιοδήποτε μέλος μας μπορεί να μπει και να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες μας να στήσει το δικό του “ηλεκτρονικό ράφι” στο κατάστημα των Χανιώτικων επιχειρήσεων”».

Όπως διαπίστωσε, σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, «οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ήταν έτοιμες λίγο πριν. Οι πιο μικρές επιχειρήσεις είναι που πονάνε σε αυτόν τον τομέα και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει γιατί αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας».

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως «αυτή τη στιγμή στα Χανιά, το 83% είναι επιχειρήσεις έως 9 ανθρώπους εργατικό δυναμικό. Εκεί υπάρχει μεγάλη δυσκολία, υπάρχει μεγάλη ανησυχία, η Αγορά έχει κάνει μια κοιλιά εμπορικά και ελπίζουμε τώρα με τις γιορτές σε ένα βαθμό να ανακάμψει»

Όσον αφορά τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα, ο κ. Ροκάκης σημείωσε πως «Εμείς ούτε επιστήμονες είμαστε ούτε θα τους παραστήσουμε. Όντως τα νέα δεδομένα έχουν δυσκολέψει τα πράγματα όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο εμβολιασμός είναι αυτός που θα μας δώσει την ελευθερία μας όσο πιο γρήγορα γίνεται για να προχωρήσουμε μπροστά στην ζωή μας

Για τις εξαγωγές

Όπως ανέφερε, είναι πολύ αισιόδοξο ότι τόσο το β’ εξάμηνο του 2020 όσο και όλο το 2021 οι εξαγωγές στον αγροδιατροφικό τομέα παρουσιάζουν μια αύξηση ασύλληπτη. Πρέπει λόγω των εξαιρετικών προϊόντων που έχουμε εδώ στα Χανιά, οι επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα να επενδύσουν πάνω σε αυτό»

Μάλιστα, τόνισε πως πρέπει «να καταλάβει ο κόσμος τι προστιθέμενη αξία μπορεί να δώσει η συσκευασία» και αναφέρθηκε στις πολιτικές και τις ενέργειες που κάνει ο φορέας για την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας.

«Το θέμα με την διακίνηση του χύμα ελαιολάδου είναι κάτι που έχουμε τονίσει από την αρχή ότι ότι πρέπει να μειωθεί κατά πολυ» ανέφερε και έκανε γνωστό πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα για τυποποίηση, ώστε να μπορεί ακόμα και μια μικρή επιχείρηση να προωθήσει το προϊόν της στο εξωτερικό, τυποποιημένο.

Για την κριτική που δέχεται

Σχετικά με την κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση και ανεξάρτητους συμβούλους, αλλά και την δυσκολία που αντιμετώπισε η διοίκηση στην εξεύρεση πλειοψηφίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού, τόνισε:

Δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία σχολιασμού σε ό, τι έχει να κάνει με την αντιπολίτευση. Σίγουρα η αποχή δεν είναι στάση ζωής. Οι εκλεγμένοι από τους επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι παρόντες και να τιμούν με την στάση τους τους επιχειρηματίες που τους εξέλεξαν. (…)

Ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός, είναι αυξημένοι όλοι οι κωδικοί τόσο των εκθέσεων όσο και των προγραμμάτων που τρέχει το επιμελητήριο, το οποίο μάλιστα για πρώτη φορά τρέχει 4 προγράμματα ταυτόχρονα».

Τέλος, ο κ. Ροκάκης αναφέρθηκε στο έργο του ανοιχτού κέντρου εμπορίου που δημιουργείται στην πλατεία 1866 στα Χανιά, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο που θα αναβαθμίσει το επιχειρείν στην περιοχή παρέμβασης και το οποίο ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

zarpanews.gr

The post Ροκάκης: «Να θυμηθεί ο κόσμος ότι τα ψώνια είναι εμπειρία» – Ελπίδες για ανάκαμψη της Αγοράς των Χανίων στις γιορτές | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα