«Πυρετός» στην ΕΕ για την έξαρση κρουσμάτων από Κίνα – Πολιτικός διχασμός για τα μέτρα

Όσο η Κίνα χαλαρώνει τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού και ανοίγει τα σύνορά της, τόσο ο υπόλοιπος πλανήτης θέτει μέτρα για τους ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα.

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι χώρες της ΕΕ μοιάζουν να αγνοούν τα «μαθήματα» των προηγούμενων ετών εν μέσω της νέας έξαρσης του κορονοϊού στην Κίνα.

Παρά την παγκόσμια ανησυχία που έχει προκαλέσει η νέα εκτίναξη των κρουσμάτων στην Κίνα, η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξε στην λήψη

μέτρων για την αποτροπή του ιού στην ΕΕ.

Όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Politico, ο διχασμός σχετικά με τα ταξιδιωτικά μέτρα υπογραμμίζει την έλλειψη συντονισμού στην ΕΕ. Εντωμεταξύ, τα κρατικά μέσα της Κίνας ανέφεραν πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλο τον κόσμο προκαλούν διακρίσεις.

Ο εκτροχιασμός της κατάστασης με τον ιό στον ασιατικό γίγαντα, ήταν αρκετός ώστε αρκετές χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν αυτοβούλως τον δικό τους δρόμο και να εφαρμόσουν ταξιδιωτικά μέτρα, τα οποία οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες του μπλοκ επέκριναν ως «αδικαιολόγητα».

Ποιες χώρες υιοθέτησαν μέτρα για τους ταξιδιώτες από Κίνα

Με την Κίνα να έχει εγκαταλείψει την πολιτική της για μηδενική Covid, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία εφαρμόζουν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά τους για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που επέβαλε υποχρεωτικούς ελέγχους για επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα.

Μάλιστα, η Ιταλία κάλεσε την Πέμπτη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμά της, όμως η Γερμανία και η Πορτογαλία δήλωσαν ότι δεν βλέπουν την ανάγκη για νέους περιορισμούς, ενώ η Αυστρία τόνισε τα οικονομικά οφέλη από την επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.

H Γαλλία, ενώ αρχικά τηρούσε στάση αναμονής, ανακοίνωσε την Παρασκευή (30/12) πως όλοι οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.

Όσον αφορά την Ισπανία, όσοι ταξιδεύουν από την Κίνα θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ, ή να είναι πλήρως εμβολιασμένοι για τον κορονοϊό, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας.

Την ίδια ώρα, σε εξονυχιστικό έλεγχο υποβάλλει όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα η Μαλαισία, ενώ η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτικό από την 5η Ιανουαρίου οι επιβάτες από την Κίνα να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ (PCR) το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, ή τεστ αντιγόνων εντός 24 ώρών.

Πολιτικός διχασμός στην ΕΕ

Ο φόβος από χώρες όπως η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ισπανία αφορά στο ότι η Κίνα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για νέες παραλλαγές. Αλλά η τρέχουσα επιστημονική άποψη είναι ότι αυτό είναι απίθανο, δεδομένου ότι η Κίνα είναι πολύ πίσω από την καμπύλη όσον αφορά τις μεταλλάξεις και αυτές που υπάρχουν στην Κίνα δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα στελέχη που κυκλοφορούν εκτός της χώρας.

Βέβαια, αυτό δεν εμποδίζει την έναρξη μιας πολιτικής διαμάχης στην ΕΕ. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρότρυνε την ΕΕ να αναλάβει κοινή δράση, αναγνωρίζοντας ότι η ενέργεια της Ιταλίας από μόνη της «μπορεί να μην είναι εξ’ ολοκλήρου αποτελεσματική, εκτός εάν αναληφθεί από ολόκληρη την ΕΕ».

«Υπάρχουν απόηχοι προηγούμενων εθνικών διαφορών σχετικά με τις πολιτικές για τον κορονοϊό, με περισσότερο ανταγωνισμό παρά συντονισμό για το τι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Paul Belcher, σύμβουλος ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δημόσιας Υγείας.

Αλλά ο ίδιος είπε ότι αυτό επιτέλους ξεπεράστηκε με κοινές προσεγγίσεις σε θέματα όπως τα εμβόλια και οι νέες δομές της ΕΕ που διευκόλυναν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η νέα Ένωση Υγείας της ΕΕ, η οποία έχει σκοπό να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό για την ασφάλεια της υγείας όταν πλησιάζει μια κρίση. Η βασική αρχή της: «Προετοιμαστείτε και απαντήστε συλλογικά».

Τώρα όμως, οι διαφωνίες σχετικά με την Κίνα «δείχνουν ότι αυτή η προεπιλογή για σπασμωδικές εθνικές απαντήσεις δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς», συνέχισε ο Belcher.

Πάντως, οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν τελειώσει με τη συζήτηση του θέματος. Σύμφωνα με το Politico, ο λεγόμενος ολοκληρωμένος μηχανισμός αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων του Συμβουλίου – το defacto φόρουμ της ΕΕ για τις κρίσεις – θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Μαύρες» εκτιμήσεις για τους θανάτους στην Κίνα

Όλα αυτά, την ώρα που οι αθροιστικοί θάνατοι στην Κίνα από την 1η Δεκεμβρίου πιθανόν να έφτασαν τις 100.000, με τις λοιμώξεις να ανέρχονται σε 18,6 εκατομμύρια, ανέφερε η Airfinity σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη. Χρησιμοποίησε μοντελοποίηση με βάση δεδομένα από κινεζικές επαρχίες πριν από την εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών στην αναφορά των κρουσμάτων, ανέφερε.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμούν ότι περίπου 9.000 άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν πλέον από την ασθένεια στην Κίνα.

Η Airfinity αναμένει ότι οι μολύνσεις κορονοϊού στην Κίνα θα φθάσουν στην πρώτη τους κορύφωση στις 13 Ιανουαρίου με 3,7 εκατ. κρούσματα την ημέρα.

Παράλληλα, εκτιμά ότι οι θάνατοι θα κορυφωθούν στις 23 Ιανουαρίου με περίπου 25.000 την ημέρα, με τους θανάτους να φτάνουν σωρευτικά τους 584.000 από τον Δεκέμβριο. Από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν η Κίνα έκανε την απότομη στροφή της πολιτικής της, οι αρχές έχουν αναφέρει επίσημα μόλις 10 θανάτους από κορονοϊό.

Ανησυχία για την «μυστικοπάθεια» της Κίνας

Η επίτροπος υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη, εξέφρασε την ανησυχία της για την έλλειψη αξιόπιστων επιδημιολογικών δεδομένων από την Κίνα.

Η μυστικοπάθεια της Κίνας είναι μια ανησυχία που εξέφρασε και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος ζήτησε «περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες» από τη χώρα.

«Ελλείψει ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα, είναι κατανοητό ότι χώρες σε όλο τον κόσμο ενεργούν με τρόπους που πιστεύουν ότι μπορεί να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

ieidiseis.gr

The post «Πυρετός» στην ΕΕ για την έξαρση κρουσμάτων από Κίνα – Πολιτικός διχασμός για τα μέτρα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα