«Ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα», το μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία

Σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία να μην… τραβήξει άλλο το σχοινί θα απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος το υπουργείο Ναυτιλίας και τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού
Το δόγμα «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας θα καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας και στην έδρα του Λιμενικού Σώματος, την ώρα, πάντως, που η στάση

της Τουρκίας προβληματίζει σοβαρά την Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε, στον απόηχο του σοβαρού περιστατικού εμβολισμού του σκάφους από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, να επισκεφθεί τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και το υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση της κυβέρνησης στα στελέχη του Λιμενικού. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με την πολιτική και τη φυσική ηγεσία του Σώματος και της ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ θα απευθύνει ομιλία και στα στελέχη, προκειμένου αφενός να τους εμψυχώσει, αφετέρου να στείλει τα οφειλόμενα μηνύματα στην Τουρκία.

Αποκλιμάκωση, αλλά και εγρήγορση

Εξάλλου, ήδη από χθες η Αθήνα δείχνει στην Άγκυρα την πρόθεσή της να μην δώσει συνέχεια στο ατυχές περιστατικό, αλλά και την εγρήγορση στην οποία βρίσκεται προκειμένου να μην αποδεχθεί τυχόν «τετελεσμένα». Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η επιλογή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου χθες, να δηλώσει ότι «τα Ίμια είναι ελληνικά», διαμηνύοντας στην Άγκυρα πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει… γκρίζα απόχρωση. Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», δεν έκρυψε τον προβληματισμό της κυβέρνησης για ό,τι συνέβη («πράγματι υπάρχει μία αναβάθμιση της προκλητικότητας και των επιθετικών ενεργειών», παραδέχθηκε) όμως υποστήριξε ότι σε αυτή τη φάση έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. Στο ίδιο μήκος κύματος, λοιπόν, αναμένεται να κινηθεί σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να λάβει η Άγκυρα το μήνυμα πως δεν είναι σώφρον να παίζει με τη φωτιά.

Αναζητώντας συμμαχίες

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα αποκωδικοποιεί τις λεπτές ισορροπίες στο Αιγαίο, αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ ταυτοχρόνως προσπαθεί να αποσπάσει διεθνή στήριξη στις δικές της θέσεις δια… παν ενδεχόμενο. Κατά πληροφορίες του News24/7, η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τους συμμάχους της για την στρατηγική έντασης στο Αιγαίο –εξ ου και χθες η καταδίκη των πρακτικών της Τουρκίας εκ μέρους του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν ηχηρή.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η τακτική ίσων αποστάσεων που τηρεί η Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει δυσφορία στην Αθήνα, η οποία, επίσης κατά πληροφορίες, έχει μεταφερθεί στην αμερικανική πρεσβεία. Ίσως, μάλιστα, να μην ήταν τυχαία η «σπουδή» του πρέσβη των ΗΠΑ στην ελληνική πρωτεύουσα, Τζέφρι Πάιατ να διαψεύσει χθες δημοσιεύματα πως θα συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ κατά το σημερινό ταξίδι του στην Τουρκία, με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα μετρά φίλους και συμμάχους, εξ ου και χθες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε ότι «οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Τουρκία -την οποία όμως δεν πρέπει να προεξοφλούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ώστε να μη συμβεί – θα απαντηθεί, όχι μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά όλων των διεθνών οργανισμών».

Keywords
Τυχαία Θέματα