Πρωτότυπα καναπεδάκια που θα απογειώσουν το πάρτι σας!

Στον τομέα του finger food τα καναπεδάκια έχουν περίοπτη θέση. Η βασική τους αποστολή είναι… να φαγωθούν με μια μόνο μπουκιά και οι παραλλαγές τους άπειρες. Μειονέκτημά τους ότι κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα και ότι η έντονη γεύση τους «τραβάει» το αλκοόλ. Δείτε μερικές ιδέες για καναπεδάκια που θα απογειώσουν το πάρτι σας.

Τα καναπεδάκια είναι ένα είδος μικρών ορεκτικών και αποτελούνται από μια βάση πάνω στην οποία τοποθετείται ένας συνδυασμός από αλμυρές και πικάντικες γεύσεις. Οι παραλλαγές, τόσο στη βάση όσο και στο γαρνίρισμα,

είναι άπειρες κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά ευέλικτα και προσαρμόσιμα μεζεδάκια.

Συνοδεύουν άριστα απεριτίφ, κοκτέιλ και κρασί και είναι ιδανικά όταν έχουμε κόσμο στο σπίτι που δε θα καθίσει σε τραπέζι για γεύμα ή δείπνο.

Πώς πήραν το όνομά τους;
Το όνομά τους προέρχεται από την γαλλική λέξη canape, που σημαίνει… ότι και στα ελληνικά, με την έννοια ότι η γαρνιτούρα κάθεται στη βάση όπως ένας άνθρωπος που κάθεται σε έναν καναπέ.

Από τι αποτελείται ένα καναπεδάκι;
Τα καναπεδάκια παραδοσιακά αποτελούνται από τέσσερα κύρια μέρη:

Μια βάση που μπορεί είναι ψωμί, σφολιάτα, κρακεράκια (μια πολύ καλή επιλογή είναι τα κράκερ μπρουσκέτας Valentina με ντομάτα και σκόρδο που θα βρείτε στο φυλλάδιο Discount Markt), αλμυρά μάφιν, φωλιές από κανταΐφι, μικρά μπριός ή παξιμαδάκια.

Ένα άλειμμα, όπως βούτυρο, αρωματισμένο τυρί κρέμα, μαγιονέζα, μουστάρδα ή διάφορες σος. Το άλειμμα προσθέτει δροσεράδα και γεύση, ενώ παράλληλα σχηματίζει ένα φράγμα, ώστε το ψωμί από κάτω να μη μουσκέψει και μαλακώσει. Χρησιμεύει επίσης ως ένα είδος συγκόλλησης, έτσι ώστε οι επικαλύψεις να μη φεύγουν από τη βάση.

Μια επικάλυψη από αλλαντικά, θαλασσινά, κρέας, λαχανικά, φρούτα ή οτιδήποτε άλλο φανταστείτε. Αυτό είναι το κύριο συστατικό σε ένα καναπεδάκι και όσο πιο πλούσιο σε γεύση είναι τόσο το καλύτερο: το τυρί, το προσούτο, ο καπνιστός σολομός, ο αστακός και οι γαρίδες είναι εξαιρετικές επιλογές.

Μια γαρνιτούρα, συνήθως κάτι μικρό με έντονη γεύση, όπως ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μυρωδικά ή χαβιάρι.

Πόσα καναπεδάκια ανά άτομο;
Όπως αναφέραμε, τα καναπεδάκια σερβίρονται είτε σαν ορεκτικά πριν το κυρίως γεύμα είτε στη θέση του γεύματος. Και ανάλογα με το σενάριο, θα χρειαστείτε διαφορετικό αριθμό καναπεδάκια ανά καλεσμένο.

Στην πρώτη περίπτωση δύο έως τρία καναπεδάκια ανά άτομο είναι επαρκή. Αν όμως διοργανώσετε ένα κοκτέιλ πάρτι χωρίς δείπνο, τότε υπολογίστε 4 έως 6 καναπεδάκια ανά άτομο για την πρώτη ώρα και στη συνέχεια 2 έως 4 κομμάτια ανά ώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι αν το πάρτι σας θα διαρκέσει δύο ώρες, θα χρειαστείτε συνολικά 6 έως 10 κομμάτια ανά άτομο.

Καναπεδάκια για όλα τα γούστα
Είναι καλή ιδέα να προσφέρετε ένα μείγμα από ζεστά και κρύα καναπεδάκια, καθώς και μια ποικιλία από επικαλύψεις με κρέας ή αλλαντικά, ψάρι ή θαλασσινά και vegan επιλογές. Δείτε μερικές πρωτότυπες προτάσεις για καναπεδάκια που θα αρέσουν σε όλους:

Καναπεδάκια με κατσικίσιο τυρί με μέλι
Κόψτε το κατσικίσιο τυρί σε φέτες και τοποθετήστε το καθένα σε μια φετούλα φρυγανισμένο ψωμί, πασπαλίστε με λίγο μέλι.

Καναπεδάκια με τοματίνια και σαλάμι
Αλείψτε τα τοματίνια με τυρί κρέμα. Κόψτε στη μέση φέτες σαλαμιού και βάλτε τις πάνω στα τοματίνια. Από πάνω τοποθετήστε μια κάπαρη και διακοσμήστε με φύλλα άνηθου.

Καναπεδάκια με αγγούρι
Χτυπήστε στο πολυμίξερ τυρί κρέμα, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλείψτε το μείγμα σε φρυγανισμένο ψωμί και προσθέστε λεπτές φέτες αγγουριού.

Καναπεδάκια με ξυνομυζήθρα
Αλείψτε σε κρακεράκια ένα κουταλάκι του γλυκού ξυνομηζήθρα, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρετε με ελιές σε ροδέλες και ρίγανη.

Καναπεδάκια με καπνιστό σολωμό
Χτυπήστε στο πολυμηχάνημα 70 γρ. καπνιστό σολομό, 150 γρ. cream cheese, 20 γρ. κρέμα γάλακτος, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, 1 κ.σ. χυμό από λεμόνι, 1 κ.σ. άνηθο, 1/8 κ.γ. φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι. Αλείψτε με το μείγμα φετάκια μαύρο ψωμί και γαρνίρετε με φυλλαράκια άνηθο.

Καναπεδάκια με παντζαροσαλάτα
Βράζετε τα παντζάρια σε αλατισμένο νερό, τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε κύβους και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Τα χτυπάτε στο πολυμίξερ με σκόρδο, λίγο γιαούρτι, μαγιονέζα, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Μοιράζετε την παντζαροσαλάτα σε κράκερ, βάζετε από πάνω λίγη φλούδα τυριού και λίγο κουκουνάρι.

Εμπνευστείτε από τις παραπάνω συνταγές και αυτοσχεδιάστε με υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα σας ή που σας εμπνέουν. Το σίγουρο είναι ότι τα καναπεδάκια σας θα γίνουν ανάρπαστα και το πάρτι σας θα μείνει αξέχαστο στους καλεσμένους. Καλή διασκέδαση!

The post Πρωτότυπα καναπεδάκια που θα απογειώσουν το πάρτι σας! appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα