Πρωτοποριακή ιστορική όπερα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο – Πρεμιέρα στο Ηράκλειο | Video + Photos

Νέο πρωτοποριακό έργο όπερας αφιερωμένο στο μεγάλο Έλληνα πολιτικό και ηγέτη Ελευθέριο Βενιζέλο θα παρουσιάσει το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Η πρεμιέρα έχει οριστεί στις 3 Φεβρουαρίου και το έργο φέρει την υπογραφή του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή και είναι υπό την μουσική διεύθυνση του κορυφαίου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη. Με την όπερα «Ελευθέριος Βενιζέλος» συμπληρώνεται ουσιαστικά η μουσική τριλογία του συνθέτη, μετά τον Ερωτόκριτο και τον Καπετάν Μιχάλη. Η όπερα είναι βασισμένη στην βιογραφία

του Ελευθερίου Βενιζέλου από τον Διευθυντή του Ιδρύματος, Νίκο Παπαδάκη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δυο παραστάσεις ενώ γίνονται προσπάθειες το έργο να παρουσιαστεί και στα Χανιά. Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου των συντελεστών του έργου και των διοργανωτών στο Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος.

«Αυτό το έργο μας δίνει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το βάθος της μουσικής παιδείας του ίδιου του Βενιζέλου. Οι στίχοι που τραγουδά η χορωδία παραπέμπουν στην εποχή του 1930. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πρωθυπουργός χρηματοδότησε την ηχογράφηση των δημοτικών τραγουδιών της Ελλάδας. Ο ίδιος μάλιστα ηχογράφησε δυο ριζίτικα τραγούδια. Δεν υπάρχει μουσικός θεσμός που να μην έχει την σφραγίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου ή έστω εν μέρει. Ο Βενιζέλος δεν είχε μονομέρεια όσον αφορά τις μουσικές επιλογές. Με το ίδιο ενδιαφέρον άκουγε τον Αττίκ ή μια συναυλία κλασικής μουσικής», δήλωσε ο Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Από την πλευρά του ο συνθέτης, Δημήτρης Μαραμής αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του έργου και στην πηγή έμπνευσής του:

«Με τον Ελευθέριο Βενιζέλο βλέπετε έναν άνθρωπο με τον οποίο θα ταυτιστείτε, ταυτίζεστε με έναν γιγάντιο ήρωα γιατί ήρθε αντιμέτωπος με την ίδια την ιστορία. Είναι η ψυχολογική πλευρά ενός ήρωα που έπρεπε να επαναστατήσει για την ελευθερία του λαού του. Η μουσική είναι μια τέχνη δύναμης που εκφράζει το ανείπωτο και γι’ αυτόν το λόγο, θεώρησα ότι ο Βενιζέλος είναι το θέμα για αυτή την μορφή τέχνης. Το έργο έχει αληθινά πρόσωπα, ιστορικά πρόσωπα. Η μεγάλη έμπνευση της ζωής μου είναι ο πολιτισμός της Κρήτης. Το μεγάλο πνεύμα της Κρήτης. Ο αγώνας και το πάθος για ελευθερία της Κρήτης. Το έργο μπορεί να γεννήθηκε στη δική μου κεφαλή αλλά για να πραγματοποιηθεί αυτή η παραγωγή εργάζονται πολλά άτομα».

Ο Μύρων Μιχαηλίδης, αρχιμουσικός και  Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου αναφέρθηκε στο έργο και τον συνθέτη λέγοντας πως:

«Ο Δημήτρης Μαραμής συνδυάζει την σύγχρονη μουσική συνομιλία, τη σύγχρονη μουσική τεχνική σύνθεσης με το παραδοσιακό ιδίωμα, με την ιστορική αξιοπιστία και αναφορά. Πάνω στο βιβλίο του Νίκου Παπαδάκη βασίστηκε ο κ. Μαραμής και προχώρησε στο δύσκολο αυτό εγχείρημα, διότι εμείς δεν προσπαθούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία, αλλά προσπαθούμε να ντύσουμε με την δύναμη του συναισθήματος και τη δύναμη που μπορεί να εκπέμψει το οπερατικό στοιχείο, αυτή τη σπουδαία μουσική σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή. Δεν είναι βαριά παραγωγή. Δεν έχει τεράστια ορχήστρα και τεράστιες χορωδίες. Είναι ουσιαστική 20μελής ορχήστρα και 17μελής χορωδία με 4 σολίστ».

Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε την πρόθεσή του να πραγματοποιηθεί η παράσταση και στα Χανιά:

«Θέλω και ελπίζω ότι θα καταστεί εφικτό μετά τις δυο sold out παραστάσεις στο Ηράκλειο, να καταστεί προσιτή η επαφή του κοινού σε όλες τις πόλεις της Κρήτης. Σαν πολιτιστικό κέντρο θα κάνουμε ότι μπορούμε για να έρθει αυτή η παράσταση και στα Χανιά».

Όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης, όσοι πολίτες από τα Χανιά επιθυμούν να παρακολουθήσουν την όπερα, θα μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν με λεωφορεία:

«Για τους Χανιώτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ από την ιστοσελίδα της, δίνει όλες τις πληροφορίες και δίνει 20% έκπτωση στα εισιτήρια και ταυτόχρονα διαθέτουμε δωρεάν λεωφορείο για την μετακίνηση από και προς το Ηράκλειο, προκειμένου να απολαύσουν με ασφάλεια την παράσταση. Αυτό ισχύει και για τις 2 ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο chaniaculture.gr και στο
2821034200 (ώρες 09:00-15:00)».



Στο ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου ο Άγγελος Ανδρογιάννης.

Συντελεστές:

Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Λιμπρέτο: Σωτήρης Τριβιζάς
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Guy Montavon
Σκηνικά – Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου
Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης

Ιστορικός Σύμβουλος: Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής)

Ερμηνευτές:
Άγγελος Χονδρογιάννης: Ελευθέριος Βενιζέλος
Αντώνης Κορωναίος: Κωνσταντίνος Α’, Κεμάλ Ατατούρκ
Μαρία Κόκκα: Έλενα Σκυλίτση, Μαρία Κατελούζου
Αγγελική Καθαρίου: Πηνελόπη Δέλτα

https://www.cccc.gr/gr/events/dimitris-maramis-br-eleutherios-benizelos-354

Η όπερα θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ.

zarpanews.gr

The post Πρωτοποριακή ιστορική όπερα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο – Πρεμιέρα στο Ηράκλειο | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα