Πρόταση μομφής: Ξεκινάει δύσκολο τριήμερο για την κυβέρνηση στη Βουλή

«Φωτιά στα τόπια» της πολιτικής σκηνής έβαλε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε χθες, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαρροή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Η τριήμερη μάχη ξεκινάει στις 6 το απόγευμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο ετοιμάζονται για μία σκληρή μάχη, η οποία θα δοθεί με φόντο το «βομβαρδισμένο» τοπίο που άφησε πίσω του το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και την οργή των πολιτών

για την αδυναμία συντονισμού των συναρμόδιων φορέων.

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου ήταν να συνδέσει την πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις δημοσκοπικές πιέσεις που δέχεται ο κ. Τσίπρας, μετά την εκλογή του κ. Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και την παρατεταμένη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί την όποια κυβερνητική φθορά. Επιπρόσθετα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας έπαιξε τη «ζαριά» της πρότασης μομφής ( την οποία δεν μπορεί να αξιοποιήσει ξανά τους επόμενους έξι μήνες ) για να συσπειρώσει το κόμμα του καθ οδόν προς το Συνέδριο, κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες εσωτερικές διεργασίες, αλλά και για να εμφανιστεί ως ο αρχηγός που θα εκφράσει το σύνολο της αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι στην κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία δεν θα είναι παρών ο κ. Ανδρουλάκης.

Πίσω από την παραπάνω γραμμή «άμυνας», ωστόσο, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν ότι η συγκυρία είναι και κρίσιμη και δύσκολη για την κυβέρνηση, λόγω της γενικευμένης οργής των πολιτών για το χάος που προκλήθηκε από την κακοκαιρία και ότι με δεδομένη τη δυσκολία να δοθούν πειστικές απαντήσεις, η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί “με την πλάτη στον τοίχο”. Γι αυτό και προετοιμάζονται πυρετωδώς για να αποκρούσουν τα ομαδικά πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που είναι βέβαιο ότι θα εγείρουν ζήτημα πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης συνολικά, αλλά και των συναρμοδίων υπουργών, ενώ θα ανοίξουν τη βεντάλια της κριτικής σε όλο το φάσμα της πολιτικής, από τη διαχείριση της πανδημίας, ως την οικονομία και την ενεργειακή κρίση.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, που συνιστά και την «αχίλλειο» πτέρνα της κυβέρνησης, η κυβέρνηση αναμένεται να εστιάσει στην ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, υπό τον οποίο, όπως προαννήγειλε ο Πρωθυπουργός, θα δημιουργηθεί μία κεντρική δομή, με μεταβλητή σύνθεση φορέων, ανάλογα με τις ανάγκες (άλλη σύνθεση για πυρκαγιές, άλλη για κακοκαιρία, σεισμούς κλπ), η οποία και θα συντονίζει τις ενέργειες, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα

Στο μέτωπο της πανδημίας, όπου επίσης αναμένεται να υψώσουν τους τόνους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα με φόντο την εκατόμβη νεκρών του τελευταίου διαστήματος, η κυβέρνηση θα αντιτείνει ότι οι αυξημένοι θάνατοι αφορούν κατά το πλείστον στους ανεμβολίαστους πολίτες, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό. Θα επιστρέψει, δε, τα πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ , κατηγορώντας τον ότι υπονόμευσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι στηρίζει σταθερά τον «αρχηγό των αντιεμβολιαστών», όπως χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τον Παύλο Πολάκη.

-Στο θέμα της ακρίβειας η κυβέρνηση θα εστιάσει στην οικονομική στήριξη που ήδη έχει παράσχει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει στο μέγιστο δυνατό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Eνδιαφέρον θα έχει και η πρώτη αντιπαράθεση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, υπό τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος, ωστόσο, δεν θα είναι παρών. Το στίγμα που δόθηκε χθες και από τις δύο πλευρές, προοιωνίζεται σφοδρή σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται ότι για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι. Με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 157 βουλευτές, ακόμη και αν την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στηρίξουν όλα τα κόμματα – όπως προτίθενται – αλλά και οι 3 ανεξάρτητοι βουλευτές, η πρόταση δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί.

Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής.

ieidiseis.gr

The post Πρόταση μομφής: Ξεκινάει δύσκολο τριήμερο για την κυβέρνηση στη Βουλή appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα