Πρόεδρος στη… φοροδιαφυγή – Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεβε κάθε χρόνο την Εφορία

Έξοδα γραφείου: 226.548 δολάρια, 204.616 δολάρια για «Προγράμματα χόκεϊ», 110.338 δολάρια για «Επισκευές», 2.766 δολάρια για φαγητό και ποτό, 1.636 δολάρια για τραπεζικά τέλη, 1.548 δολάρια για «Διακοσμήσεις» και… διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων: 1,2 εκατομμύρια δολάρια! Οι προηγούμενες μυστικές φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, τις οποίες δημοσίευσε την Παρασκευή η Επιτροπή Οικονομικών και Φορολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βρίθουν

από χυδαία, περίεργα και μερικές φορές παράλογα στοιχεία.

Τα αρχεία καλύπτουν έξι χρόνια, από το 2015 έως το 2020, από την εκστρατεία του Τραμπ μέχρι το τέλος της προεδρίας του. Τα έσοδα, τα έξοδά του, τα κέρδη, οι ζημίες, τα μερίσματα, τα ταμειακά του υπόλοιπα, οι αποσβέσεις και οι περιουσίες του αναφέρονται σε χιλιάδες σελίδες και εκατοντάδες, μερικές φορές σκοτεινές εταιρείες.

Το συνονθύλευμα των αριθμών επιβεβαιώνει αυτό που υποπτευόταν εδώ και καιρό και έχει ήδη αποκαλυφθεί εν μέρει σε έρευνες των μέσων ενημέρωσης: ο Τραμπ δεν είναι σε καμία περίπτωση η επιχειρηματική ιδιοφυΐα με την οποία παρουσιάζεται εδώ και δεκαετίες -μια εικόνα με την οποία έφτασε στον Λευκό Οίκο το 2016. Μάλλον είναι ο βασιλιάς των εκατομμυρίων σε ζημιές και αμφίβολα φορολογικά κόλπα.

Στις ΗΠΑ, οι φορολογικές δηλώσεις είναι γενικά εμπιστευτικές. Ωστόσο, οι περισσότεροι πρόεδροι τις δημοσίευαν οικειοθελώς, για λόγους διαφάνειας. Μόνο ο Τραμπ έχει αρνηθεί από το 2015 να αποκαλύψει τα περιουσιακά του στοιχεία και προσέφυγε ακόμα και στα δικαστήρια για να το αποτρέψει. Ο Τζο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν δημοσίευσαν οικειοθελώς τις φορολογικές τους δηλώσεις για τα τελευταία 24 χρόνια. Το 2021, πλήρωσαν 150.439 δολάρια σε φόρους επί 610.702 δολαρίων εισοδήματος —πραγματικός φορολογικός συντελεστής 24,6 τοις εκατό.

Η διαρροή των φορολογικών μυστικών του Τραμπ έρχεται λίγες μέρες πριν οι Δημοκρατικοί χάσουν την πλειοψηφία στην επιτροπή όταν και θα ορκιστεί το νέο Κογκρέσο στις 3 Ιανουαρίου 2023.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα:

1. Τεράστιες απώλειες

«Ασχολούμαι με το να κερδίζω χρήματα», είπε ο Τραμπ το 2015 και αργότερα ισχυρίστηκε: «Είμαι πραγματικά πλούσιος». Εκείνη την εποχή, η περιουσία του άγγιζε κάτι λιγότερο από 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Παίρνει τα χρήματά του από μια ποικιλία εγχειρημάτων: ακίνητα, ξενοδοχεία, εταιρείες ενοικίασης, κληρονομιές, επενδύσεις μετοχών, άδειες, δικαιώματα από την τηλεοπτική του καριέρα, κλαμπ του γκολφ, το διαγωνισμό Miss Universe, οινοποιεία, ένα παγοδρόμιο και ένα καρουζέλ στο Central Park και πολλές ακόμη εταιρείες.

Ωστόσο, με αυτό το υποτιθέμενο και τόσο επιτυχημένο εταιρικό δίκτυο, ο Τραμπ ανέφερε τεράστιες απώλειες τα περισσότερα από τα χρόνια που προετοιμαζόταν και ήταν πρόεδρος. Για το 2015 και το 2016 δήλωσε ακαθάριστο εισόδημα μείον περίπου 32 εκατομμύρια δολάρια. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017, αυτό συρρικνώθηκε σε μείον 12,9 εκατομμύρια δολάρια. Μόνο κατά τα προεδρικά έτη του 2018 και του 2019 έκανε ένα σχετικά μέτριο πλεονέκτημα, συμπεριλαμβανομένου ενός κέρδους από την περιουσία του πατέρα του, μετά το οποίο το εισόδημά του μειώθηκε ξανά σε μείον 4,8 εκατομμύρια δολάρια το 2020.

2. Ελλειμματική ακίνητη περιουσία

Τα πιο γνωστά ακίνητα του Τραμπ είναι στο κόκκινο στα χαρτιά: τα μπαστούνια του γκολφ, τα ξενοδοχεία, η ιδιωτική του λέσχη Mar-a-Lago. Πιο πρόσφατα, το Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον, όχι μακριά από τον Λευκό Οίκο, ήταν το πιο ελλειμματικό,: το 2020, το ξενοδοχείο δυστυχούσε 16,7 εκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ακίνητο του Τραμπ. Τον Μάιο, πούλησε το ιστορικό κτίριο για 375 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα είναι μια Waldorf Astoria.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης υψηλό επιχειρηματικό κόστος για ζημιογόνες εταιρείες. Μερικές φορές αυτά τα έξοδα ισοδυναμούσαν με τα κέρδη, ένα αμφίβολο φορολογικό τέχνασμα. Το 2017, ανέφερε ακριβώς 42.965 δολάρια σε έσοδα και 42.965 δολάρια σε έξοδα για την DJT Aerospace LLC, η οποία εκμεταλλεύεται το ιδιωτικό του ελικόπτερο. «Στατιστικά αδύνατο», είπε στο CNN ο φορολογικός ειδικός Μάρτιν Σιλ.

3. Ελάχιστοι φόροι

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε τις απώλειες για να μειώσει ή να εξαλείψει πλήρως τη φορολογική του επιβάρυνση. Στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, χάρη σε περίπλοκα φορολογικά κόλπα, πλήρωσε συνολικά μόνο 1,1 εκατομμύρια δολάρια σε φόρο εισοδήματος στη φορολογική αρχή των ΗΠΑ IRS. Για το 2020 ο φόρος του μειώθηκε ακόμη και σε μηδέν δολάρια. Το γεγονός ότι δεν έπρεπε να πληρώσει φόρους οφειλόταν στη δική του φορολογική μεταρρύθμιση του 2017, η οποία εξάλειψε ορισμένες εκπτώσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Οι αριθμοί είναι συνεπείς με προηγούμενες αποκαλύψεις, κυρίως των New York Times. Οι φορολογικές δηλώσεις Τραμπ από δύο δεκαετίες είχαν ήδη διαρρεύσει τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο Τραμπ δεν είναι μόνος με το φορολογικό του τέχνασμα: Οι περισσότεροι από τους υπερπλούσιους στις ΗΠΑ αποφεύγουν τους φόρους που πληρώνουν υπεύθυνα οι απλοί άνθρωποι.

4. Επεξεργασμένα κόλπα ελέγχου

Όπως πολλοί Αμερικανοί, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, ο Τραμπ χρησιμοποίησε κάθε κενό που ήταν διαθέσιμο βάσει του νόμου —από φιλανθρωπικές δωρεές έως «επιχειρηματικά έξοδα» που εκπίπτουν από φόρους: διαφημιστικά έξοδα, τραπεζικές χρεώσεις, τέλη αυτοκινήτου, κόστος φυσικού αερίου, έξοδα ταξιδιού, τέλη υπολογιστών, τέλη ασφαλείας. Τι από αυτά ξεπέρασε τα όρια του νόμου είναι ακόμα ανοιχτό.

Για το 2015, ο Τραμπ ανέφερε περίπου 70.000 δολάρια σε τόκους για «δάνεια» σε τρία από τα παιδιά του: την Ιβάνκα, τον Ντόναλντ Τζούνιορ και τον Έρικ Τραμπ. Η επιτροπή υποπτεύεται ότι το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο από την αγοραία αξία εκείνη την εποχή, επομένως θα μπορούσε να είναι φοροδιαφυγή, “μεταμφιεσμένα δώρα” — ειδικά επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά ήταν εμφανώς “στρογγυλά”.

Σε αντάλλαγμα που άφησε το κτήμα του στο Seven Springs στα βόρεια της Νέας Υόρκης να μείνει αδρανές, ο Τραμπ αφαίρεσε περισσότερα από 21 εκατομμύρια δολάρια το 2015 – σχεδόν τριπλάσια από αυτά που πλήρωσε για το ακίνητο το 1995. Η IRS διερευνά εάν αυτό το ποσό βασίστηκε σε πλασματική αποτίμηση του ακινήτου.

Μόνο το 2015, ο όμιλος του Τραμπ πούλησε σχεδόν 14 εκατομμύρια δολάρια σε «έξοδα ξενοδοχείου». Δεν είναι σαφές εάν ήταν ξενοδοχεία Τραμπ.

Ο Τραμπ αρέσκεται να παρουσιάζει τον εαυτό του ως γενναιόδωρο ευεργέτη. Μάλιστα, δώρισε σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια τον πρώτο χρόνο του ως πρόεδρος. Αυτό μειώθηκε στο μισό το 2018 και το 2019 σε μισό εκατομμύριο δολάρια το καθένα. Το 2020, όταν πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις ζήτησαν δωρεές από τους πλούσιους του έθνους για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Τραμπ δεν πρόσφεραν τίποτα.

5. Ξένο χρήμα

Όλα τα εν λόγω χρόνια, ο Τραμπ κατέγραψε έσοδα από «εξωτερικές συναλλαγές» σε σχεδόν είκοσι χώρες με τις οποίες είχε πολιτικές συναλλαγές ως πρόεδρος: Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Τουρκία, Κίνα, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Ινδία και Φιλιππίνες, Ισραήλ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Δομινικανή Δημοκρατία, Παναμά, Καναδά, Βραζιλία, Μεξικό, τις χώρες της Καραϊβικής Γρενάδα και Άγιο Μαρτίνο. Συχνά πλήρωνε περισσότερους φόρους εκεί ή υψηλότερο φορολογικό συντελεστή από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, κατέγραψε λογαριασμούς ξένων τραπεζών με τουλάχιστον 10.000 δολάρια όλα τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και του Αγίου Μαρτίνου. Το 2015 και το 2016, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, είχε επίσης τουλάχιστον έναν λογαριασμό στην Κίνα – αν και ισχυρίστηκε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ το 2020 ότι είχε κλείσει από καιρό αυτόν τον λογαριασμό μέχρι τότε. Στη συνέχεια, μάλιστα, εξαφανίστηκε τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα των New York Times, ήταν ένας λογαριασμός για τις προκαταβολές ξενοδοχείων του Τραμπ στην Κίνα, μέσω των οποίων πλήρωσε πάνω από 188.000 δολάρια σε φόρους εκεί από το 2013 έως το 2015.

6. Τυφλές αρχές

Ο Τραμπ είχε από καιρό δικαιολογήσει την άρνησή του να αποκαλύψει τους φόρους του λέγοντας ότι η IRS τον υπέβαλλε σε φορολογικό έλεγχο, πιο πρόσφατα το 2020. Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα ψέμα. Τόσο ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα, όσο και ο διάδοχός του, Μπάιντεν, έπρεπε να υποβληθούν σε αυτόματους φορολογικούς ελέγχους. Ωστόσο, ο Τραμπ γλίτωσε τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του – υπό την πίεση ενός εμπιστευτικού στοιχείου που κατονομάστηκε από τον ίδιο προσωπικά, όπως ισχυρίστηκε ένας πληροφοριοδότης. Μόνο όταν η επιτροπή ζήτησε επίσημα τους φακέλους του Τραμπ, η IRS ανέλαβε δράση – και, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, βρήκε «αμφισβητούμενες μεθόδους» ακόμη και με την πρώτη ματιά.

7. Ασαφείς Συνέπειες

«Στα έξι χρόνια που έθεσε υποψηφιότητα και ήταν πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ διέπραξε πολλές εσκεμμένες, θρασύδειλες φορολογικές απάτες», γράφει ο βιογράφος του Τραμπ, Ντέιβιντ Κέι Τζόνσον. Οι δύο εισαγγελείς της Νέας Υόρκης που ερευνούν τον Τραμπ έχουν τα φορολογικά αρχεία εδώ και χρόνια. Η εταιρεία του κρίθηκε πρόσφατα ένοχη για φορολογική απάτη. Η Γενική Εισαγγελέας Λετίθια Τζέιμς μήνυσε χωριστά την εταιρεία για 250 εκατομμύρια δολάρια — αλλά όχι τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αποκαλύψεις για τον Τραμπ είναι απίθανο να έχουν πολιτικές συνέπειες προς το παρόν. Από τις 3 Ιανουαρίου, η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής βρίσκεται στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι δεν θέλουν να συνεχίσουν περαιτέρω το θέμα, αλλά έχουν ανακοινώσει ότι θα βάλουν τον γιο του Μπάιντεν, Χάντερ, στους ρυθμούς του. «Όλοι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ», συνοψίζει ο αρθρογράφος Έλι Μίσταλ στο περιοδικό «The Nation», «ήδη μισούν τον Τραμπ».

ieidiseis.gr

The post Πρόεδρος στη… φοροδιαφυγή – Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεβε κάθε χρόνο την Εφορία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
εφορια, new york times, new york, εν λόγω, Χόκεϊ, βουλη, ηπα, γκολφ, miss, universe, central, hotel, llc, cnn, irs, εκπτωσεις, york, times, κορεα, τραπεζες, δραση, εταιρεία, φορολογικη δηλωση 2011, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, φορολογικες δηλωσεις, ξανα, χωρες, το θεμα, ακινητα, βραζιλια, δημοκρατια, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θεμα, ινδια, ιρλανδια, ισραηλ, καριερα, κινα, ξενοδοχεια, περιεργα, πιεση, ψεμα, cnn, llc, times, αραβικα, βορεια, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, γεωργια, δηλωσεις, δικη, δικτυο, ειπε, εκστρατεια, εν λόγω, εν μερει, εξι, εξοδα, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ερευνα, ερευνες, ερχεται, εταιρεία, ετη, ιδιο, εικοσι, ηνωμενες πολιτειες, εικονα, ινδονησια, οικο, ιστορικο, καταρ, γκολφ, κυρια, κλιμακα, κογκρεσο, κτιριο, κτημα, λεσχη, μακρια, ματια, μεξικο, μηδεν, ξενοδοχειο, ομιλος, ορια, ουασιγκτον, παιδια, σελιδες, συνεχεια, στο κοκκινο, τοις εκατο, τουρκια, τρια, φορολογικη, central, δικαιωματα, hotel, irs, λευκο, μεινει, miss, new york times, new york, πληροφοριοδοτης, ποτο, universe, χερια, york
Τυχαία Θέματα