Προεδρικό Μέγαρο: Λαμπερές παρουσίες και ηχηρές απουσίες στην γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας | Photos

Δεξίωση με την ευκαιρία της 43ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η διάκριση της Δικαστικής Εξουσίας από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική δεν αποτελεί προνόμιο των δικαστών αλλά θεσμική εγγύηση για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του.

Υπογραμμίζοντας πως «μόνον υπό καθεστώς Δημοκρατίας και της, σύμφυτης με αυτήν, διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο Άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει

ελεύθερος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Διάκρισης των εξουσιών σημαίνει, μεταξύ άλλων:

Για τη Νομοθετική Εξουσία, την θέσπιση των νόμων με σεβασμό του Συντάγματος.Για την Εκτελεστική Εξουσία, την διακυβέρνηση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος με σεβασμό του Κράτους Δικαίου.Και για την Δικαστική Εξουσία, την απονομή της Δικαιοσύνης με σεβασμό, εκ μέρους των δύο άλλων εξουσιών, των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για ν΄ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι 43 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και ιδίως τώρα που η χώρα μας ακολουθεί πια, οριστικά και αμετάκλητα, την, υπαρξιακή για το μέλλον μας, ομαλή ευρωπαϊκή της πορεία, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου1967 προκάλεσε μια διπλή, τουλάχιστον, τραγωδία, ενώ υπογράμμισε τους αγώνες και την θυσία των Αντιστασιακών εκείνης της εποχής.

Πριν απ’ όλα την τραγωδία της κατάλυσης της Δημοκρατίας και της στυγνής παραβίασης της Ελευθερίας, γενικότερα δε των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και δεύτερον την τραγωδία που αφορά το πλήγμα στον εθνικό μας κορμό, στην μαρτυρική Κύπρο, η οποία ακόμη βιώνει επώδυνα το όνειδος του τουρκικού στρατού εισβολής και κατοχής. Όνειδος, που δεν είναι επιτρεπτό ν΄ ανέχονται η διεθνής κοινότητα, ιδίως δε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το παρών έδωσε όπως κάθε χρόνο η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, η ηγεσία της Δικαιοσύνης, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Τα χαμόγελα περίσσεψαν για μια ακόμη φορά στη δεξίωση, ενώ με χαλαρή διάθεση εμφανίσθηκε τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί, που κάθισαν όλοι μαζί στο κιόσκι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο κέντρο. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των μελών του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας που στάθηκαν «παραστάτριες» στο κιόσκι, ντυμένες με εθνικοτοπικές ενδυμασίες.

Σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου πέρασε την πύλη του Μεγάρου, ακολουθούμενη σε μικρή απόσταση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Όμως, δεν έδωσαν το παρών τρεις πρώην πρωθυπουργοί: η κ.Βασιλική Θάνου, ο κ.Λουκάς Παπαδήμος και ο κ.Παναγιώτης Πικραμμένος. Απόντες ήταν και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής.

Βλέμματα θαυμασμού όμως απέσπασαν κυρίες της πολιτικής, όπως οι βουλευτίνες Κατερίνα Μάρκου και Έλενα Ράπτη.

Ενδεικτικός της χαλαρής διάθεσης των πολιτικών αρχηγών ήταν ο διάλογος ανάμεσα στους κυρίους Μητσοτάκη, Καμμένο και Τσίπρα. «Εχεις μαυρίσει», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ προς τον υπουργό Άμυνας και εκείνος απάντησε ότι πηγαίνει για ψάρεμα πολύ νωρίς το πρωί. Τότε ήρθε η παρέμβαση του πρωθυπουργού που κοιτάζοντας τον κ.Μητσοτάκη χαμογελαστός, είπε ότι «άρα έχει ψάρια, η θάλασσα έχει ανάπτυξη, με ΝΔ δεν είχε τόσα ψάρια η θάλασσα; »

Η «πινελιά» επισημότητας στο ντύσιμο του πρωθυπουργού, πάντως, ήταν μια πουά ποσέτ δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος παρατήρησε ότι πέρασε στο πουά από τη συνήθη λευκή. «Βγήκαμε στις αγορές, είπαμε να αναβαθμιστούμε», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Πρώτο Θέμα – newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα