Πότε και τί να προσέχουμε όταν βγαίνουμε στον ήλιο – Η Χανιώτισσα δερματολόγος Ζέτα Δουλαβέρη εξηγεί

Στο Ζarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η γιατρός δερματολόγος Ζέτα Δουλαβέρη με το θέμα της συζήτησης να επικεντρώνεται στους κινδύνους της υπερέκθεσής μας στον ήλιο και τις βλάβες που προκαλεί βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η θάλασσα και το νερό μας δίνει δύναμη να χαλαρώσουμε και να αφήσουμε πίσω τις αρνητικές σκέψεις που μας απασχόλησαν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Ωστόσο

η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με προσοχή. Οι ώρες μεταξύ 11:00 με 17:00 είναι απαγορευτικές, πρόκειται για μία πολύ κακή επιλογή γιατί ο ήλιος αυτές τις ώρες καίει και αθροίζεται στο δέρμα. Για παράδειγμα ένα έγκαυμα στον ήλιο στην παιδική ηλικία είναι πιθανό να αναπτύξει μελλοντικά καρκίνο του δέρματος, αυτό που ουσιαστικά ονομάζουμε μελάνωμα.

Ειδικότερα σε μεγάλες ηλικίες ο ήλιος κάνει υπερδιέγερση των μελανοκυττάρων. Κι ενώ μέχρι πρόσφατα το μελάνωμα εμφανιζόταν στις μεγάλες ηλικίες, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση και σε μικρές ηλικίες.

Ανοιχτόχρωμα δέρματα, δέρματα που έχουν ελιές, που υπάρχει ιστορικό καρκίνου στο οικογενειακό περιβάλλον, όλα τα παραπάνω μετράνε αθροιστικά ώστε τα άτομα αυτά να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

Σε αυτό έχει συμβάλλει και η κλιματική αλλαγή καθώς το όζον που μας προστατεύει έχει μειωθεί αρκετά.

Άμεσα η υπερέκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα δευτέρου βαθμού, ηλίαση, ζαλάδες, πονοκέφαλο μέχρι και ενδοκρανιακή πίεση.

Η σταδιακή και μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο προκαλεί φωτογήρανση. Υπάρχουν απλά πράγματα που αν τα τηρούμε μπορούμε να προστατευτούμε από την βλαβερή επίδραση του ήλιου όπως χρήση αντιηλιακού, καπέλο,ομπρέλα, ακόμα και αντηλιακά ρούχα υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα για τα παιδιά.

Η κυρία Δουλαβέρη επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να προσέχουμε τις ελιές στο δέρμα μας, αν αλλάζουν σχήμα, χρώμα, αν ματώνουν, όλα αυτά είναι σημάδια που πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στον δερματολόγο. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ιάσιμος, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα !

Κλείνοντας τόνισε ότι ένα υγιές δέρμα είναι ένα όμορφο δέρμα και ειδικά το χειμώνα καλό θα ήταν να κάνουμε θεραπείες όπως ένα βαθύ καθαρισμό, μεσοθεραπεία, peeling.

The post Πότε και τί να προσέχουμε όταν βγαίνουμε στον ήλιο – Η Χανιώτισσα δερματολόγος Ζέτα Δουλαβέρη εξηγεί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα