Πόσο άγριοι είναι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι – Ο ρόλος της σωματικής διάπλασης

Για ορισμένους, οι μεγαλόσωμοι σκύλοι είναι άγριοι, και άκρως επικίνδυνοι. Στη θέα τους, τούς κυριεύει φόβος και τρόμος.

Μήπως, όμως, τους κατηγορούν αδίκως;

«Αχ, αυτοί οι γίγαντες σκύλοι με το επιβλητικό τους παράστημα, που είναι τόσο παρεξηγημένοι και αδικημένοι.

Στα μάτια όσων δεν γνωρίζουν, οι διαστάσεις τους τρομάζουν. Πολλές φορές, η πρώτη τους σκέψη είναι: «Παναγία μου, μια τεράστια αρκούδα». «Να σε δαγκώσει αυτό, ε»; «Τι θηρίο/τέρας είναι αυτό;». Και όλοι κάνουν στην άκρη.

Πόσες φορές δεν έχουμε δει ανθρώπους να αλλάζουν πεζοδρόμιο βιαστικά, να αλλάζουν κατεύθυνση,

να παγώνουν και να σαστίζουν; Και πόσοι δεν είναι εκείνοι που επιτίθενται λεκτικά στους κηδεμόνες, λέγοντας: «Γύρνα την αρκούδα πίσω, στο δάσος όπου ανήκει». Κι άλλα τέτοια.

Είναι σαν να συγκρίνουμε έναν λεπτό άνθρωπο με έναν εύσωμο, ή έναν κοντό με έναν ψηλό.

«Ο χαρακτήρας δεν έχει να κάνει με το μέγεθος, ή τα κιλά», τονίζει η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ασπασία Σκιαδαρέση, που συμπληρώνει ότι, σύμφωνα με τις Βασικές Αρχές της Ανάλυσης Συμπεριφοράς, είναι ουσιαστικοποίηση να βάζουμε «ταμπέλες».

Αναφέρει ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, οι μεγαλόσωμοι σκύλοι θεωρούνται οι πιο άγριοι του είδους τους. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι τεράστιοι αγαθοί γίγαντες είναι, συνήθως, οι πιο ήρεμοι και πράοι σκύλοι.

«Θα τολμούσα να αναφέρω τη λέξη «ατσούμπαλοι», άλλα σε καμία περίπτωση άγριοι.

Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι είναι και οι πιο κακοποιημένοι, θα έλεγα, μαζί με τους πολύ μικρόσωμους», επισημαίνει η κα Σκιαδαρέση.

Διευκρινίζει ότι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι έχουν τα ίδια συναισθήματα με όλους τους υπόλοιπους σκύλους, και τονίζει ότι οι σκύλοι είναι φιλειρηνικά ζώα και δεν αρέσκονται να εμπλέκονται σε καβγάδες.

Ένας σκύλος που νιώθει απειλή, δεν επιτίθεται ξαφνικά. Η επίθεση είναι η τελευταία του επιλογή.

«Οι σκύλοι τείνουν να χρησιμοποιούν πάρα πολύ τη «γλώσσα του σώματος» τους, για να δείξουν τα συναισθήματα τους: τον φόβο, την αγωνία, τη νευρικότητα, τον πόνο τους.

Αν θεωρήσουν πως κινδυνεύουν, θα προσπαθήσουν πρώτα να φύγουν, αν μπορούν.

Η οπισθοχώρηση για τα ζώα σημαίνει σεβασμός.

Έπειτα, θα επικοινωνήσουν με τα σήματα ηρεμίας, καλώντας αυτόν που έχουν απέναντί τους να ηρεμήσει, να χαλαρώσει. Μετά θα περάσουν στο επόμενο στάδιο: θα προειδοποιήσουν -με τα προειδοποιητικά σήματα- αυτόν που θεωρούν απειλή, πως φοβούνται τόσο, ώστε θα επιτεθούν και θα δαγκώσουν.

Αν η κατ’ αυτούς απειλή δεν υποχωρήσει, θα παγώσουν. Και το επόμενο (και τελευταίο) βήμα θα είναι να δαγκώσουν.

Τελευταία επιλογή για τους σκύλους είναι το δάγκωμα», υπογραμμίζει η κα Σκιαδαρέση.

Κι αυτό θα συμβεί, όπως εξηγεί, εάν εμείς δεν έχουμε προσπαθήσει να μάθουμε τη «γλώσσα του σώματος» τους -εφόσον δεν έχουμε τον ίδιο τρόπο επικοινωνίας-, έτσι ώστε να κατανοούμε και να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε πώς αισθάνεται ένας σκύλος.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου, και να τον αφήνουμε να… μιλάει. Γιατί «αν στο παρελθόν έχουμε διακόψει τη «γλώσσα του σώματος» στον σκύλο, τότε, είναι πολύ πιθανό, να έχει πάψει να τη χρησιμοποιεί. Να έχει χάσει τη δεξιότητα αυτή», εξηγεί η κα Σκιαδαρέση και τονίζει, για μια ακόμη φορά: «Όταν αισθανθούν απειλή, και μόνον τότε, και εφόσον πρώτα τηρήσουν ευλαβικά και με ιεροτελεστία τη σειρά με βάση την ιδιοσυγκρασία τους, θα παρουσιάσουν επιθετικές συμπεριφορές».

Σύμφωνα με την κα Σκιαδαρέση, τους σκύλους τους νοιάζει, περισσότερο από όλα, η ασφάλειά τους, άλλα και της οικογένειάς τους. Ως ανθρωποκεντρικά ζώα, η κύρια «σκέψη» τους είναι να διαφυλάξουν τον εαυτό τους και αυτούς που αγαπούν.

Είναι κατηγορηματική ότι δεν υπάρχουν άγριοι, επιθετικοί σκύλοι.

«Τι σημαίνει ότι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι είναι πιο άγριοι; Από τι; Από ποιόν; Αν υπάρχουν άγριοι/επιθετικοί σκύλοι; Η απάντηση είναι όχι. Ένα όχι, όμως, που δεν εισακούεται.

Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι «κουβαλούν» το τίμημα της απομόνωσης και του «παρκαρίσματος» στην αυλή, στο χωράφι, στο εργοστάσιο, στην αποθήκη, στο υπόγειο.

«Κουβαλούν» το τίμημα της φύλαξης και της μοναξιάς, τη στέρηση της ελευθερίας, ζώντας αλυσοδέσμιοι για μια ζωή», αναφέρει η κα Σκιαδαρέση.

Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα, όπως λέει η κα Σκιαδαρέση, που θέλει να νιώθει ασφάλεια, που θέλει να προστατεύει αυτούς που αγαπά, που επιθυμεί την ηρεμία του. Δεν θέλει να φοβάται, και θέλει να νιώθει ελεύθερος.

Εν κατακλείδι, η κα Σκιαδαρέση λέει: «Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι είναι καλοκάγαθοι γίγαντες, ήρεμοι και φιλήσυχοι, που αγαπούν την ειρήνη, αλλά, δυστυχώς, τη στερούνται.

Μήπως, είμαστε εμείς αυτοί που στερούν τον χώρο και την ελευθερία; Μήπως, το πιο άγριο ζώο είναι ο άνθρωπος;».

Η θετική γνωσιακή εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ασπασία Σκιαδαρέση

ygeiamou.gr

The post Πόσο άγριοι είναι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι – Ο ρόλος της σωματικής διάπλασης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα