Πώς να φτιάξεις ένα βιογραφικό σημείωμα που θα κερδίσει τη θέση εργασίας

Το βιογραφικό σημείωμα ή CV, είναι σαν τη βιτρίνα σου, την εικόνα που θα ήθελες να έχει κάποιος για σένα.

Πώς να φτιάξω το βιογραφικό μου σημείωμα και να είμαι περήφανη που θα το λάβει ο υποψήφιος εργοδότης μου.

Που θα το πιάσει στα χέρια του, που θα με κάνει να ξεχωρίσω ανάμεσα στην πληθώρα των υποψηφίων που θα έχουν στείλει το βιογραφικό του σημείωμα; Πώς να αρκεστώ στα βασικά και να μην γράψω παραπάνω από τον φόβο μήπως φανώ με λιγότερα προσόντα.

Πώς να φτιάξω το βιογραφικό μου ώστε να με πάρουν στη δουλειά

Το βιογραφικό σημείωμα καλό είναι να αρκεστεί

σε μια σελίδα. Έχε κατά νου ότι οι υπεύθυνοι των HR ή ο εργοδότης που έχει βάλει αγγελία για τη θέση, έχει να κάνει επιλογή ανάμεσα σε εκατοντάδες βιογραφικά. Εγγυημένα σε διαβεβαιώ ότι αν δει ένα φλύαρο βιογραφικό χωρίς ουσία, θα περάσει στο επόμενο.

Υπάρχουν πολλές παραφιλολογίες πάνω στο πώς πρέπει να είναι δομημένο ένα σωστό βιογραφικό. Η δομή αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και δεν χρειάζεται να γράψεις κάποια στοιχεία. Πάμε να τα πάρουμε από την αρχή. Ξέχνα εκείνα τα παλιομοδίτικα βιογραφικά που είχαν διαρρεύσει και είχαν όλοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες με τη μορφή Word.

Βιογραφικό βήμα-βήμα

Για αρχή θα πρότεινα να ανοίξεις ένα δωρεάν πρότυπο στο canva.com, σύμφωνα με τα δικά σου γούστα και την αισθητική. Πάνω σε αυτό το πρότυπο βάζεις τα δικά σου στοιχεία.

Ξεκινάμε με τα Στοιχεία Επικοινωνίας στα οποία πλέον δεν χρειάζεται να γράψεις διεύθυνση κατοικίας, τόπο γέννησης, ούτε άλλα προσωπικά στοιχεία. Αντίθετα το όνομα, ο αριθμός του κινητού σου, το e-mail και το LinkedIn είναι αρκετά στο κομμάτι των στοιχείων επικοινωνίας.

Πλέον δεν χρειάζεται να γράψεις: Φύλο, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, γιατί όλα αυτά τα στοιχεία θεωρούνται διακρίσεις. Άρα οι προσωπικές πληροφορίες απλώς φεύγουν.

Επαγγελματική εμπειρία: Από το πιο πρόσφατο στο παλαιότερο. Σε κάθε εταιρεία υπό τη μορφή bullet points τα σημαντικότερα καθήκοντα και ικανότητες που ανέπτυξες.

Εκπαίδευση: Τη σχολή που φοίτησες, το έτος εισαγωγής και το έτος αποφοίτησης. Μπορείς να βάλεις και βαθμό αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.
Σε αυτό το σημείο μπορείς να βάλεις τις ξένες βόλτες κάτω από την Εκπαίδευση μαζί με επιμορφώσεις ή σεμινάρια που έχεις κάνει.

Ενδιαφέροντα: Τι σου αρέσει να κάνεις τον ελεύθερο χρόνο σου; Κάποιο χόμπι, εθελοντική εργασία; Γράψε μια μικρή παράγραφο πάνω σε αυτά τα σημεία ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τον άνθρωπο πίσω από το βιογραφικό.

Επιπλέον Tips

Δεν συζητάμε καν για το να φτιάξεις ή όχι LinkedIn. Το LinkedIn έχει τη μορφή των Social Media αλλά είναι στοχευμένο στα επαγγελματικά. Εκεί επίσης θα βάλεις τα στοιχεία σου, έτσι όπως θα σε καθοδηγήσει η πλατφόρμα και θα μπορείς να κάνεις αμέσως apply στις αγγελίες που θα ματσάρουν με το προφίλ σου. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο!

Το βιογραφικό σημείωμα καλό είναι να είναι «ραμμένο» πάνω στην εκάστοτε αγγελία γιατί όπως λένε μπαίνουν φίλτρα που ψάχνουν άμεσα λέξεις κλειδιά για την θέση. Κρατάς δηλαδή βασικό τον κορμό και αν ματσάρει με κάποιον τρόπο κάποιο χαρακτηριστικό σου στην εργασιακή σου εμπειρία το βάζεις.

Δεν χρειάζεται να γράψεις πάρα πολλά λόγια για δουλειές που έκανες το 2000. Αν δούλευες σε καφετέρια στις σπουδές μπορείς να περιοριστείς στο «εξυπηρέτηση πελατών» το οποίο είναι εξαιρετικό skill να το έχεις αναπτυγμενο ούτως ή άλλως.

Μην κλέβεις έτοιμες ατάκες ειδικά στα σημεία του χαρακτήρα ή στα ενδιαφέροντα. Άλλωστε είναι μια μικρή παράγραφος. Δεν χρειάζεται να γράψεις κάτι που δεν είσαι για να γεμίσει το βιογραφικό.

ΜΗΝ ΓΡΑΨΕΙΣ ΨΕΜΑΤΑ. Τα ψέματα ειδικά στα βιογραφικά γίνονται ξεκάθαρα ειδικά στον εργασιακό χώρο στα περίπου 5 πρώτα λεπτά που θα πιάσεις δουλειά. Είναι κρίμα να φανείς αναξιόπιστος ειδικά αν έκανες τόσο καλή εντύπωση και πήρες τη δουλειά. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται και γκρεμίζεται σε λίγα λεπτά.

Η ειλικρίνεια πάντα εκτιμάται. Ακόμα και αν κάτι δεν το γνωρίζεις αλλά ταιριάζεις σε όλα τα άλλα, ο εργοδότης θα προτιμήσει να σε εκπαιδεύσει παρά να σε χάσει.

Αν δεν μπορείς να βρεις την άκρη μόνος σου, μπορείς πάντα να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό που θα σου φτιάξει το βιογραφικό σου. Θα πληρώσεις μία φορά και θα έχεις ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που θα αφήνει την καλύτερη εντύπωση.

Καλή επιτυχία εύχομαι και καλή σταδιοδρομία!

ipop.gr

The post Πώς να φτιάξεις ένα βιογραφικό σημείωμα που θα κερδίσει τη θέση εργασίας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα