Πώς και γιατί κινδυνεύει με υποβιβασμό ιστορικό Δημοτικό Σχολείο των Χανίων: Στον αέρα οι εγγραφές για τα πρωτάκια

«Στον αέρα» είναι οι εγγραφές για τα πρωτάκια στο 3ο δημοτικό σχολείο Χανίων, καθώς υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει μόνο ένα τμήμα στην πρώτη και το πλεόνασμα μαθητών να οδηγηθεί στα γειτονικά σχολεία. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr έχουν ήδη γραφτεί στην α΄ τάξη 38 μαθητές ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Το πρόβλημα έχει προκύψει μετά την διαπίστωση ότι υπάρχουν 11 αίθουσες διδασκαλίας.

Την «επιχειρούμενη προσπάθεια υποβιβασμού

του 3ου δημοτικού σχολείου από 12θεσιο σε 11θέσιο» καταγγέλλουν οι δάσκαλοι, οι οποίοι κατηγορούν την Διεύθυνση Α’βάθμιας Εκπαίδευσης και τον Δήμο Χανίων ότι μεθοδεύουν μια «μονομερή, αναποτελεσματική και άδικη κοινωνικά και εκπαιδευτικά λύση». Το πρόβλημα έχει προκύψει λόγω ανεπάρκειας του κτηρίου καθώς για το 12ο τμήμα που λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια, είχε επιστρατευτεί η αίθουσα υπολογιστών.

Από τη μεριά των εκπαιδευτικών, ο υποδιευθυντής του σχολείου Νίκος Αποστολίδης και η δασκάλα Κατερίνα Σινούρη με χθεσινή τους παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, ζήτησαν οι όποιες αποφάσεις για το μέλλον του σχολείου να παρθούν με διαφάνεια.

Αυτό που προτείνουν είναι η αλλαγή χρήσης του 2ου γραφείου διδασκόντων (25 τμ) στο ισόγειο του κεντρικού διδακτηρίου (που πληροί τις προδιαγραφές του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων) ώστε α) να λειτουργήσει εκεί το εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου με ευκολότερη πρόσβαση των μικρών μαθητών και β) να αποδεσμευτεί η 12η αίθουσα διδασκαλίας (38 τμ) στον α’ όροφο πλάι στο γραφείο του συλλόγου διδασκόντων.

«Μόνο αν συζητάμε ανοικτά και με διαφάνεια εδώ στο κέντρο της δημοκρατίας της πόλης μας στο Δημαρχείο μόνο έτσι θα ανοίξει και πάλι ο διάλογος περί νέων εκπαιδευτικών περιφερειών στην διεύθυνση α’βάθμιας εκπαίδευσης Χανίων αναφέρουν σε σχετικό τους γραπτό υπόμνημα που κατατέθηκε στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος, Ευτύχης Δαμιανάκης, δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων ενώ σε σύντομο σχόλιό του ο Δήμαρχος σημείωσε πως όλες οι αποφάσεις είναι δεδομένο ότι λαμβάνονται με απόλυτη διαφάνεια.

Οι γονείς

Αντίθετα ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων συμφωνεί με την υποβάθμιση. Με σχετική επιστολή προς τον Δήμαρχο Χανίων, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής, την διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την διευθύντρια του σχολείου, επισημαίνει πως «η μόνη εφικτή και ενδεδειγμένη λύση στο εν λόγω πρόβλημα είναι για την επόμενη σχολική χρονιά 2022-2023 το σχολείο να λειτουργήσει μόνο με ένα τμήμα στην α’ τάξη, δηλαδή με 11 τμήματα και αυτό να επαναλαμβάνεται κάθε 6 χρόνια».

Όσο για την πρόταση των διδασκόντων, ο σύλλογος γονέων εκτιμά πως η παραχώρηση της αίθουσας δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα διότι είναι πολύ μικρή.

«Η λεγόμενη λειτουργική υποβάθμιση, ουσιαστικά θα αποτελέσει αναβάθμιση για το σχολείο μας» αναφέρουν «αφού αφενός και τα 11 τμήματα του σχολείου θα στεγάζονται στις κανονικές, προβλεπόμενες αίθουσες διδασκαλίας, αφετέρου η μείωση κατά 25 μαθητές περίπου του συνολικού αριθμού των μαθητών που φέτος κυμαίνεται γύρω στους 275, θα είναι προς όφελος του σχολείου, θα το αναβαθμίσει συνολικά και θα του δώσει ανάσα τόσο στον αύλειο χώρο κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων όσο και για τις υπόλοιπες δραστηριότητές του».

Αποφάσεις

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, ωστόσο, η περίοδος των εγγραφών ολοκληρώνεται σε 5 μέρες, συνεπώς οι όποιες αποφάσεις θα έχουν προηγηθεί.

Η διευθύντρια του σχολείου Χρύσα Τερεζάκη, σε σχετική ερώτηση του zarpanews.gr δεν θέλησε να τοποθετηθεί, σημειώνοντας ότι έχει καταθέσει την άποψή της υπηρεσιακά.

zarpanews.gr

The post Πώς και γιατί κινδυνεύει με υποβιβασμό ιστορικό Δημοτικό Σχολείο των Χανίων: Στον αέρα οι εγγραφές για τα πρωτάκια appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα