Πώς ένα πράσινο φόρεμα του Zara ξεσήκωσε διπλωματικό αναβρασμό

Τις διεθνείς εταιρίες ρουχισμού Zara, Patowl και Anthropologie κατηγορεί το Μεξικό για πολιτισμική οικειοποίηση, μετά την κυκλοφορία των νέων τους κολεξιόν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, οι εν λόγω εταιρίες σχεδίασαν ρούχα, τα οποία φέρουν εμφανώς σχέδια που μοιάζουν με αυτά που φορούν εδώ και αιώνες οι ιθαγενείς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εταιρίες αυτές εκμεταλλεύονται οικονομικά το πολιτιστικό

κεφάλαιο των μειονοτήτων, χωρίς να προσφέρουν κάποιο όφελος στις ιθαγενείς ομάδες που τα δημιούργησαν.

Σε επιστολή που έστειλε η υπουργός πολιτισμού του Μεξικό, Alejandra Frausto, ζητά από τις τρεις εταιρίες ένδυσης να δώσουν μια «δημόσια εξήγηση, σχετικά με τον λόγο που θεώρησαν ότι μπορούσαν να ιδιωτικοποιηθούν μια συλλογική ιδιοκτησία».

Στην ίδια επιστολή η Frausto απαιτεί τα κέρδη από τις συγκεκριμένες κολεξιόν να επιστραφούν στις «δημιουργικές κοινότητες» που εφηύραν τις τεχνικές κεντήματος και τα συγκεκριμένα μοτίβα που χρησιμοποιήθηκαν.

Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο, το υπουργείο Πολιτισμού έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter, όπου δημοσίευσαν φωτογραφίες των επίμαχων ενδυμάτων που κυκλοφόρησαν οι τρεις μάρκες ρουχισμού, μαζί με αντίστοιχα παραδείγματα ενδυμάτων που δημιουργήθηκαν από αυτόχθονες βιοτέχνες από την περιοχή Οαξάκα.

Η μπλούζα της εταιρίας Patowl:Το σορτς του περίφημου Anthropologie:Το επίμαχο φόρεμα του Zara:Δείτε την ανάρτηση του υπουργείου:

La Secretaría de Cultura pide explicación a las marcas #Zara, #Anthropologie y #Patowl por apropiación cultural en diversos diseños textiles

Detalles https://t.co/VH4wk4G137 pic.twitter.com/reD6vzecNh

— Secretaría de Cultura (@cultura_mx) May 29, 2021

Το φόρεμα των Zara που προκάλεσε αντιδράσεις
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το παραπάνω πράσινο κεντημένο φόρεμα, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο πολιτισμού, «είναι στολισμένο με τα προγονικά σύμβολα και τα παραδοσιακά φορέματα “huipil” που παρήγαγαν οι κάτοικοι του Σαν Χουάν Κολοράντο στο Μεξικό». Το συγκεκριμένο ρούχο δεν είναι πια διαθέσιμο προς πώληση στην ιστοσελίδα του Zara, αν και η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο γίνεται λόγος και για διάφορα άλλα ρούχα, από τις μάρκες Patowl και Anthropologie, καλώντας τα εμπορικά brands να δημιουργήσουν ένα «ηθικό πλαίσιο» για να συνεργαστούν απευθείας με τους αυτόχθονες δημιουργούς των ρούχων.

ieidiseis.gr

The post Πώς ένα πράσινο φόρεμα του Zara ξεσήκωσε διπλωματικό αναβρασμό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα