Πώς έφτασε ο Μαρινάκης στην δωρεά 300.000 ευρώ στον Δήμο Χανίων για το σπίτι των Θεοδωράκηδων | Όλο το παρασκήνιο

H δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη προς τον Δήμο Χανίων για το σπίτι των Θεοδωράκηδων | Όλοστον Γαλατά, ξάφνιασε το δημοτικό συμβούλιο και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και έγκριση σε επόμενη συνεδρίαση.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η δωρεά να έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, σύμφωνα με την σχετική επιθυμία του συνθέτη. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που το θέμα αποσύρθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου Χανίων, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος

Αγοραστάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr ο σύλλογος, ήταν ενήμερος για τις επαφές τη δημοτικής Αρχής με τον γνωστό επιχειρηματία, εκφράζοντας την άποψη πως κάθε προσφορά είναι καλοδεχούμενη, εφόσον όμως εντάσσεται σε ένα συντεταγμένο πλαίσιο το οποίο οφείλει να βάλει ο Δήμος, ο οποίος και οφείλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ό,τι αφορά την πολύτιμη παρακαταθήκη των Θεοδωράκηδων.

Απόρριψη χρηματοδότησης από το «Αντ. Τρίτσης»

Η οικογενειακή οικία των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων, τόπο καταγωγής του πατέρα τους, περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων το 2007 προκειμένου να
δημιουργηθεί ένας χώρος πολιτισμού για την προβολή, ανάδειξη και μελέτη του τεράστιου και μοναδικού τους έργου. Οι διαδικασίες ανακατασκευής της οικίας ολοκληρώθηκαν το 2016 και έκτοτε ο Δήμος Χανίων σχεδιάζει την βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου αυτού.

Με την πρόταση που υποβλήθηκε δύο φορές με τίτλο «Δράσεις προβολής και ανάδειξης της
ζωής και του έργου των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη στο πατρικό των, Θεοδωράκηδων στον
Γαλατά Χανίων» ο Δήμος Χανίων επιδίωξε να δημιουργήσει ένα υποδειγματικό κέντρο
πολιτισμού, έναν χώρο μνήμης αλλά και γνωριμίας με τις προσωπικότητες και το έργο των
Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη.

Η πρόταση χρηματοδότησης αφορούσε δύο υποέργα:

1. «Προμήθεια και Εγκατάσταση επίπλων και Η/Μ εξοπλισμού για την προβολή και
ανάδειξη της ζωής και του έργου των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη, στο πατρικό των
Θεοδωράκηδων, στον Γαλατά Χανίων».

2. «Προμήθεια, Εγκατάσταση και ανάπτυξη πληροφοριακών και ηχητικών συστημάτων
για την προβολή και ανάδειξη της ζωής και του έργου των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη, στο
πατρικό των Θεοδωράκηδων, στον Γαλατά Χανίων».

Ωστόσο η πρόταση δεν εγκρίθηκε και ο Δήμος Χανίων ξεκίνησε σειρά επαφών αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης.

Η επιστολή Μαρινάκη

Το κόστος που εκτιμάται σε 300.000 ευρώ ανέλαβε να καλύψει ο Βαγγέλης Μαρινάκης που με επιστολή του στον Δήμαρχο (την οποία συνυπογράφει ο Ξενοφώντας Κωνσταντινίδης)
αναφέρει:

«Προκειμένου να ενισχύσουμε ενεργά τις προσπάθειες του Δήμου Χανίων για την ανάδειξη της ζωής και του έργου του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, διατιθέμεθα να
αναλάβουμε εξολοκλήρου το οικονομικό κόστος της εφαρμογής της μελέτης “Δράσεις προβολής και ανάδειξης της ζωής και του έργου των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη στο πατρικό των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά Χανίων”.

Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει προμήθεια και εγκατάσταση επίπλων, Η/Μ εξοπλισμού και
ανάπτυξη πληροφοριακών και ηχητικών συστημάτων και αποσκοπεί στην ολοκλήρωση του
πατρικού των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά ως έναν σύγχρονο χώρο μελέτης και μνήμης.
Εφόσον η δωρεά γίνει δεκτή από τον Δήμο Χανίων, η υλοποίηση θα ολοκληρωθεί σε διάστημα ολίγων μηνών από Χανιώτες επαγγελματίες και με την εποπτεία των υπηρεσιών του Δήμου.

Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε το συντομότερο για την απόφαση σας, προκειμένου να
ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου.

Με εκτίμηση
Ευάγγελος Μαρινάκης
Ξενοφώντας Κωνσταντινίδης»

zarpanews.gr

The post Πώς έφτασε ο Μαρινάκης στην δωρεά 300.000 ευρώ στον Δήμο Χανίων για το σπίτι των Θεοδωράκηδων | Όλο το παρασκήνιο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα